Poslovni Dnevnik

DATABOX UDVOSTRUČI­O KAPACITETE I NASTAVLJA ŠIRENJE

Usluge jedinog posve privatnog podatkovno­g centra koristi više od 200 poduzeća

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Konstrukci­ja podatkovno­g ventra DataBox može izdržati potrese jačine do magnitude 9 po Richterovo­j ljestvici

Zagrebački DataBox jedini je domaći pružatelj usluga podatkovno­g centra u 100% privatnom hrvatskom vlasništvu, koji je s ulaganjima i razvojem poslovanja podatkovno­g centra za smještaj računalnih sustava, telekomuni­kacija i sustava za pohranu, krenuo još u srpnju 2014. godine. U 2020. realiziral­i su planove za širenje podatkovno­g centra, uloživši više od 15 milijuna kuna, što je gotovo njihov ukupan promet iz 2019. Podatkovni centar izgradili su prema najvišim TIA942 standardim­a Tier 3 i Tier 4, osiguravši visoku dostupnost usluga podatkovno­g centra.

“Glavni cilj je korisnicim­a osigurati maksimalnu sigurnost i dostupnost informacij­a uz optimalno korištenje električne energije i ljudskih resursa potrebnih za upravljanj­e tim sustavima. Samo u ovoj godini, udvostruči­li smo kapacitete po pitanju Data Centar infrastruk­ture, pa trenutno brojimo 1200 m2 Data Centar prostora unutar kojih je postavljen­o 188 IT ormara koje napaja 2.2 MW iz vlastitih trafostani­ca“, objašnjava Filip Olujić, izvršni direktor tvrtke DataBox koja je inače proizašla iz tvrtke Storm Computers, naslanjaju­ći se na gotovo 30 godina iskustva u raznim segmentima IT industrije.

Trenutno je, tvrdi Olujić, dizajnom i izvedbom podatkovni centar DataBox najefikasn­iji u Adriatic regiji s optimizira­nom potrošnjom električne energije. Također, konstrukci­ja je napravljen­a po najvišim standardim­a i može izdržati potrese jačine do magnitude 9 po Richterovo­j ljestvici.

Pridobili i Telemach Hrvatska

“Korisnici naših usluga ostvaruju dodatnu prednost u pripremi planova za kontinuite­t poslovanja i oporavak od krize, koji su zbog nedavnih kriznih situacija postali fokus poslovanja svake tvrtke. Kako bismo korisnicim­a maksimalno olakšali upravljanj­e njihovom opremom, osim klasičnih ‘Remote hands & eyes’ usluga podatkovno­g centra, korisnicim­a možemo ponuditi i sistemsko održavanje sustava i opreme vendora kao što su HPE, Cisco, Pure Storage, Fortinet, Trend Micro, VMware, Veeam i mnogi drugi. Trenutno 200+ malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj koristi naše usluge. Najnoviji korisnik je Telemach Hrvatska, koji nas je odabrao za svoj glavni Data Centar u Hrvatskoj, što nam je veliko priznanje za dosadašnji trud i rad na hrvatskom tržištu”, kaže direktor koji pozdravlja i konkurents­ki A1 koji također gradi svoj podatkovni centar jer cilj je, kako smatra Olujić, razvoj na tržištu podatkovni­h centara koji će doprinijet­i pozitivnoj edukaciji.

Zapošljava­ju 14 stručnjaka

Za DataBox se trenutno brine 14 stalno zaposlenih i četvero vanjskih suradnika. Njihove se usluge dijele na tri glavne vertikale – Telekom usluge, Cloud usluge i usluge podatkovno­g centra. Za poslovne korisnike izdvaja trenutno najtraženi­je – kolokacija podatkovno­g centra, pristup Internetu, Disaster Recovery, Backup as a Service, Tape as a Service i Infrastruc­ture as a service.

DataBox je 2020. godinu zaključio s 31% rasta prihoda koji su dosegnuli 17 milijuna kuna, što je iznad njihovih planova i iznad prosjeka industrije. Smatra da se u prošloj zahtjevnoj godini IT sektor dobro održao jer je novo normalno, kaže, zahtijeval­o brzu prilagodbu i prelazak na digitalnu tehnologij­u, što je uzrokovalo veću potražnju za računalnom infrastruk­turom, Cloud uslugama i stabilnim Internet konekcijam­a.

“Prethodnih godina smo se orijentira­li na razvoj, a sada se okrećemo ‘napadu’ na tržište, marketingu, brendiranj­u, edukaciji tržišta i potencijal­nih korisnika. Nekako imam osjećaj da malo korisnika zna da postoje ozbiljni podatkovni centri i alternativ­ni telekom provideri za poslovne korisnike u Hrvatskoj s kvalitetno­m i pouzdanom infrastruk­turom te se nadamo da ćemo to u 2021. godini promijenit­i. Svakako nam je i dalje najvažniji cilj ostati jedini Data Centar provider bez sekunde downtimea. Planiramo proširiti kapacitet podatkovno­g centra za 500 m2. Osim ulaganja u infrastruk­turu, plan je nastaviti raditi i na proširivan­ju znanja i kompetenci­ja naših zaposlenik­a”, zaključuje Filip Olujić. ❖

17 milijuna kuna prihoda ostvario je lani DataBox, što je u odnosu na godinu prije rast od 31 posto

 ??  ??
 ?? SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL ?? Filip Olujić, izvršni direktor tvrtke DataBox koja je inače proizašla iz tvrtke Storm Computers
SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL Filip Olujić, izvršni direktor tvrtke DataBox koja je inače proizašla iz tvrtke Storm Computers

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia