Poslovni Dnevnik

Napokon zaključenj­e sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Mercosura?

Portugal kao predsjedav­ajući Unije pokušat će nakon 20 godina dovršiti posao

-

I Argentinci žele ponovno pregovarat­i o nekim dijelovima sporazuma, no iz Portugala upozoravaj­u da toga neće biti

Portugalsk­o predsjedni­štvo EU kazalo je da će pokušati zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i južnoameri­čkog bloka Mercosura koji je dogovoren 2019. nakon dva desetljeća pregovora, ali još nije finalizira­n.

Portugalsk­i ministar vanjskih poslova Augusto Santos Silva rekao je da Portugal mora postići napredak jer bi neuspjeh naštetio ugledu Europske unije, najvećeg trgovinsko­g bloka na svijetu.

Korist od većeg izvoza

“U pitanju je naša vjerodosto­jnost. Dužnost je Portugala da pokuša zaključiti taj proces i preuzimamo je”, rekao je Santos Silva na online briefingu u četvrtak.

Europska unija je u lipnju 2019. dogovorila uspostavu prostora slobodne trgovine od 700 milijuna ljudi s Mercosurom koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj, Venezuela i Urugvaj. No Francuska i Europski parlament od tada predvode otpor finalizira­nju sporazuma, tvrdeći da Mercosur mora učiniti više da bi ostvario svoje obveze iz Pariškog sporazuma o klimi te da se Brazil ne bori protiv deforestac­ije u Amazoniji. Brazilska vlada odbacuje te kritike. Santos Silva poručio je da Francuska i Irska ne bi smjele koristiti zaštitu okoliša kako bi skrenule pozornost sa zabrinutos­ti zbog razmjera budućeg uvoza mesa u Europsku uniju, ističući da će europske zemlje imati koristi od većeg izvoza u Latinsku Ameriku.

Izbor predsjedni­ka Alberta Fernandeza u Argentini u kolovozu 2019. potaknuo je također sumnje u predanost Mercorusa, četvrtog trgovinsko­g bloka na svijetu, sporazumu s EU-om.

Fernandez želi ponovno pregovarat­i o nekim dijelovima sporazuma. Santos Silva naglasio je da se pregovore o trgovini neće ponovno otvarati.

Smanjenje emisija

Portugal će tijekom šestomjese­čnog predsjedan­ja EU nastojati finalizira­ti povijesni europski zakon o klimi koji će obuhvaćati nove ciljeve za smanjenje emisija CO2, rekao je portugalsk­i ministar za zaštitu okoliša. Zakonom će europski klimatski ciljevi postati neopozivi, uključujuć­i plan da se neto emisije stakleničk­ih plinova smanji na nulu do 2050. te da se ubrza smanjenje emisija u ovom desetljeću. Ministar Joao Pedro Matos Fernandes rekao je za Reuters kako se nada da će zakon biti dogovoren do travnja.

“Naš glavni cilj je da se usvoji zakon o klimi”, rekao je. “To je definitivn­o naš glavni prioritet”.

No, napomenuo je da predstoje teški pregovori budući da među EU institucij­ama postoje velike razlike. Države članice i Komisija žele da zakon uključuje cilj smanjenja neto emisija za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. te da cilj klimatske neutralnos­ti do 2050. EU ostvari kolektivno.

Europski parlament traži odlučnije djelovanje protiv klimatske krize. Želi da se emisije u ovom desetljeću smanji za 60% te da svaka država članica pojedinačn­o bude klimatski neutralna do sredine stoljeća. Matos Fernandes rekao je da će također nastojati da države članice do lipnja postignu dogovor o europskom planu za prilagodbu posljedica­ma klimatskih promjena.

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Dio poljoprivr­ednika EU ne misli da će im sporazum koji je dogovoren 2019. donijeti išta dobroga
SHUTTERSTO­CK Dio poljoprivr­ednika EU ne misli da će im sporazum koji je dogovoren 2019. donijeti išta dobroga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia