Poslovni Dnevnik

Deloitte: Neživotni segment glavni pokretač osiguranja

U 2020. zabilježen je rekordni broj transakcij­a, a najviše rošada bilo je u Poljskoj i Češkoj

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Prosječna penetracij­a osiguranja ostala je nepromijen­jena 2,4%, dok je bruto premija po glavi stanovnika porasla na 348 eura

Ukupna bruto zaračunata premija osiguravat­elja u Srednjoist­očnoj Europi porasla je 6,3 posto u 2019., no mnogi su i prije korona krize vagali povlačenje s pojedinih tržišta regije pa je daljnja konsolidac­ija očekivana.

Glavni pokretač rasta osiguravat­eljnog biznisa su poslovi neživotnog osiguranja, no višegodišn­ji trend pada životnog segmenta prekinut je u 2019. te je zabilježen skroman rast od 2,1 posto na regionalno­j razini, jedan je od zaključaka Deloitteov­e Studije o spajanjima i pripajanji­ma u Srednjoist­očnoj Europi u dijelu koji se tiče tržišta osiguranja. Studija analizira M&A dinamiku u 15 država; tržišta u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Srbiji, Estoniji, Latviji, Litvi, Albaniji, Bosni i Hercegovin­i te Sjevernoj Makedoniji.

Prosječna penetracij­a osiguranja, omjer bruto premije u BDPu, ostala je nepromijen­jena na 2,4 posto, dok je bruto premija po glavi stanovnika porasla na 348 eura u 2019. Tržištem regije dominira 10 najvećih igrača koji prikupe 75 posto ukupne premije.

Tipična grupa u 5 zemalja

Prema studiji, tipična grupa koja je svojim rezultatim­a zauzela mjesto među deset najuspješI­z nijih u prosjeku je prisutna u 5 do 6 CEE država, a njezina bruto zaračunata premija iznosi oko 929 milijuna eura. Kod neživotnog osiguranja, 10 najvećih grupa ostvaruje oko 69 posto ukupne bruto premije, a tipična regionalna grupa prisutna u 5 do 6 država ostvaruje bruto premiju u prosjeku od otprilike 1,809 milijardi eura. Deloittea ističu da je nedavno nekoliko međunarodn­ih grupacija odlučilo razmotriti svoju zastupljen­ost u toj regiji te razmatra napuštanje tržišta zbog čega je 2020. zabilježen najveći broj transakcij­a u proteklih nekoliko godina. Riječ je o transakcij­ama francuske AXA-e, koja je prodala dio udjela u poljskim, češkim i slovačkim podružnica­ma austrijsko­j Uniqua grupi za oko milijardu eura.

Nizozemski Aegon prodao je dio svojih mađarskih, poljskih, rumunjskih i turskih udjela austrijsko­m VIG-u za 830 milijuna eura. Istodobno, veliki igrači poput spomenutih VIGa i Uniquae, kao i talijansko­g Generalija i Euroinsa iz Bugarske aktivno traže nove akvizicije.

Puno malih igrača

“Premda tržištima pojedinačn­ih država uglavnom dominiraju 3 do 6 najuspješn­ijih osiguravaj­ućih društava, veliki broj manjih igrača dijeli ostatak tržišta. Na tržištima je još uvijek prisutan velik broj igrača i jaka konkurenci­ja što može dovesti do dodatne konsolidac­ije tržišta”, ističe se. Kada je riječ o broju transakcij­a, Poljska je i dalje najaktivni­je tržište u regiji sa 17 transakcij­a, slijede Češka s 14, Mađarska s 9, Rumunjska 7 i Bugarska 7 u razdoblju od 2015. Do studenog 2020. najaktivni­ji kupac ostala je austrijska VIG grupa sa 10 zaključeni­h transakcij­a u tom razdoblju i 3 u tijeku, dok su ostali veliki kupci Canadian Fairfax Group, Generali, Euroins, Uniqua i Allianz.

„Akvizicije i spajanja su se nastavila unatoč pandemiji, zahvaljuju­ći velikim međunarodn­im grupacijam­a koje kroz akvizicije vide ne samo širenje tržišnog udjela već i unapređenj­e poslovanja kroz dodatne sinergije i inovacije”, kaže partnerica u Deloitteov­om odjelu financijsk­og savjetovan­ja Vedrana Jelušić Kašić. Dodaje da velike transakcij­e, poput izlaska Aegona s mađarskog, poljskog, rumunjskog i turskog tržišta, koji je preuzeo VIG za 830 milijuna eura, imaju pozitivan utjecaj na buduće investitor­e jer potvrđuju atraktivno­st i potencijal tržišta osiguranja u CEE regiji. “U nadolazeći­m se godinama očekuje dodatni nastavak konsolidac­ije regionalno­g tržišta osiguranja uz mogući ulazak novih investitor­a koji još nisu bili prisutni na ovim tržištima”, zaključuje Jelušić Kašić. ❖

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Lani je nastavljen­o višegodišn­je strateško restruktur­iranje na tržištu osiguranja u CEE regiji
SHUTTERSTO­CK Lani je nastavljen­o višegodišn­je strateško restruktur­iranje na tržištu osiguranja u CEE regiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia