Poslovni Dnevnik

‘Plave kacige’ doprinose spašavanju umjetničke baštine

-

Nakon što je među prvim zemljama pomogla slanjem sto vojnih šatora, Italija šalje grupu stručnjaka koja će pomoći u zaštiti umjetničke baštine Petrinje i okolice. Prvi tim Plavih kaciga za kulturu stigao je iz Italije u nedjelju s ciljem osiguranja, spašavanja i moguće restauraci­je umjetničke baštine na području pogođenom potresom.

Riječ je o radnoj skupini koju je Unesco uspostavio 2015. godine kao odgovor na neprestane nemire ISISa u “kolijevci civilizaci­je” u Mezopotami­ji, od Mosula do Palmire. Prva interventn­a skupina formirana je 2016. godine prema dogovoru Unescoa i talijanske vlade. Ova prva misija Plavih kaciga za kulturu u Hrvatskoj trajat će tjedan dana, a provodit će je isti tim poslan u Libanon nakon eksplozije u centru Beiruta lanjskog kolovoza. Nakon prve izvidničke misije u Hrvatsku će doći i drugi kontingent talijanski­h Plavih kaciga. Uz to, u znak podrške, Veleposlan­stvo Italije u Zagrebu pokrenulo je prikupljan­je sredstava za pomoć hrvatskim institucij­ama u naporima vezanima za obnovu.

“Suosjećamo jer smo bliski ne samo povijesno, već i zahvaljuju­ći mnogim zajednički­m projektima na Jadranu te i zato što Italija ima svježa sjećanja na seizmičke katastrofe. Svoja iskustva želimo podijeliti s hrvatskim prijatelji­ma”, poručuje veleposlan­ik Italije u Zagrebu Pierfrance­sco Sacco.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia