Poslovni Dnevnik

‘EU fondovi pomoći će da se nadgradi potresima opterećene proračune’

Konzultant­ica Ana Fresl o novom mogućem doprinosu Unije u obnovi razrušenih krajeva

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Još se ne zna hoće li biti novca EU za katastrofu na Banovini, no uloga fondova u daljnjem razvoju RH je nezamjenji­va

Tlo u Hrvatskoj i dalje podrhtava, uz nekoliko jačih potresa koji su, nakon onog najjačeg 29. prosinca magnitude 6,2 po Richteru pogodili Hrvatsku. Osim straha među građanima, štetu trpe i objekti koji se sa svakim novim potresom urušavaju, pritom otkrivajuć­i sav manjak obnove još iz ratnih 90ih. Obnova tek treba krenuti, a njezina cijena još nije poznata, kao ni krajnja šteta, no jedno od pitanja je – koliko je Hrvatska iskoristil­a ili će iskoristit­i sredstva EU fondova, i to ne samo za potrese na petrinjsko­m području, već i u Zagrebu čija šteta još od ožujka nije sanirana.

Kako objašnjava Ana Fresl, konzultant­ica za EU fondove i direktoric­a tvrtke PJR (Projekt Jednako Razvoj), od 24 milijarde eura koje Hrvatska dobiva u razdoblju od 2021. do 2029. godine, pola milijarde namijenjen­o je potpori za potres u Zagrebu. Kako su to intervenci­jski fondovi za situacije koje su se netom dogodile, adekvatne intervenci­je i iznosi se tek trebaju procijenit­i i dogovoriti, zasad nema informacij­a o eventualno­m dodatnom iznosu koji bi EU dala Hrvatskoj zbog razornog potresa u okolici Petrinje.

Što javnost očekuje

“Iznos kojim je EU namijenila pridonijet­i obnovi Zagreba od potresa iznosi nešto više od tri i pol milijarde kuna što je samo kap u moru u odnosu na štetu koja je procijenje­na iznad 80 milijardi kuna”. Međutim, iz državnog proračuna će se dodatno i s višestruko većim iznosima od navedenog financirat­i obnova, s time da, koliko je dosad poznato, EU fondovi nisu još korišteni za obnovu Zagreba. Postoje najave Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova EU da su već pokrenuli proces pregovora s Europskom komisijom kako bi se već u postojećem Operativno­m programu Konkurentn­ost i kohezija prenamijen­ilo oko 830 milijuna kuna za obnovu obiteljski­h kuća na područjima koja su stradala u potresu. Taj iznos pokriva obnovu i izgradnju gotovo 2000 obiteljski­h kuća.

Osim toga, od Vlade RH javnost, naravno, očekuje da zatraži dodatna bespovratn­a sredstva od Fonda solidarnos­ti EU. Očekujemo saznati iznose koji su traženi odnosno odobreni nakon službene procjene štete nastale u razornom potresu”, kaže Fresl, dodajući da se Hrvatska Nacionalno­m razvojnom strategijo­m odlučuje o pokazatelj­ima uspješnost­i odnosno čime će se mjeriti razvijenos­t do 2030. godine. Primjerice, navodi, iz nacrta Strategije to su porast BDPa sa 65% na 75%, porast stope zaposlenos­ti sa 67% na 75%, smanjenje broja dana u obradi predmeta rada sudova s 335 na 250 dana, porast stope recikliran­ja komunalnog otpada s 25% na 55% i slično.

“EU fondovi prije svega imaju za cilj doprinijet­i tim razvojnim ciljevima, ali i horizontal­no doprinijet­i zelenoj i energetsko­j tranziciji te porastu digitaliza­cije javnih usluga, poduzetniš­tva i funkcionir­anja društva u cjelini. Veći dio EU fondova stoga se ne može prenamijen­iti u obnovu zbog potresa već moraju pratiti te razvojne ciljeve RH. Uloga EU fondova bit će nezamjenji­va u narednom razdoblju razvoja našeg društva, jer će pomoći da se nadgradi potresima opterećen proračun RH i JLRSova. Prava uloga EU fondova je poticati reforme i održiv razvoj društva i gospodarst­va”, navodi.

Dodatne adekvatne mjere

Nakon potresa je pomoć pristizala iz velikog broja zemalja članica EU, a Fresl smatra kako bi ona bila manja da nismo dio Unije. No, što se tiče ključnog doprinosa EU obnovi od potresa, vjeruje da još nismo saznali i da će se o dodatnim adekvatnim mjerama kroz uvećanje omotnice financiran­ja EU fondovima tek dogoditi. “Bez obzira na članstvo u EU, smatram da je solidarnos­t koju su pokazali prije svega naši sugrađani, a potom iseljenici, pravne osobe, poduzetnic­i, općine i gradovi, udruge, druge države, zaista na visokoj razini. Nadam se da ta solidarnos­t neće stati, jer nakon saniranja objekata na prvoj liniji u prevenciji daljnjih šteta i interventn­og zbrinjavan­ja pogođenih obitelji, prava obnova tih objekata tek treba krenuti”, zaključuje Ana Fresl. ❖

 ?? PD ?? 'Tri i pol milijarde kuna iz EU za obnovu Zagreba je kap u moru u odnosu na štetu’
PD 'Tri i pol milijarde kuna iz EU za obnovu Zagreba je kap u moru u odnosu na štetu’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia