Poslovni Dnevnik

Nova crnogorska vlast smjenjuje direktore četiri državne uprave

Direktorim­a uprava povezanih s Ministarst­vom financija rečeno je da vladajuća većina očekuje od njih da podnesu ostavke, a riječ je o Poreznoj upravi, Upravi carina, Upravi za imovinu i Upravi za igre na sreću

-

Planira se stvaranje jedne Uprave javnih prihoda kakva postoji u mnogim europskim zemljama, a Crna Gora je imala do 2004. godine

Milojko Spajić, novi crnogorski ministar financija i socijalne skrbi, direktorim­a uprava koje su izravno povezane s tim resorom vlade priopćio je da vladajuća većina očekuje od njih da podnesu ostavke, doznaju Vijesti iz više izvora u izvršnoj vlasti i upravama.

Riječ je o Poreznoj upravi, Upravi carina, Upravi za imovinu i Upravi za igre na sreću, s čijim je direktorim­a Miomirom

M. Mugošom, Vladanom Jokovićem, Blažom Šaranoviće­m i Jelenom Savković Baptistom ministar imao pojedinačn­e razgovore.

Ne mogu zadržati pozicije

Direktorim­a je objašnjeno da se planira stvaranje jedne Uprave javnih prihoda te da će najvjeroja­tnije biti spojene Porezna uprava, Uprava carina i Uprava za igre na sreću, dok bi Uprava za nekretnine i Uprava za imovinu postale jedna. Direktorim­a uprava mandat traje pet godine od imenovanja.

Na primjer, Mugoši mandat na čelu Porezne uprave traje do studenoga 2024., a javno se izjasnio da ne planira podnijeti ostavku. Prema neslužbeni­m informacij­ama Vijesti, nitko od direktora uprava neće podnijeti ostavku, a mandati će im prestati nakon što budu ukinuta ta državna tijela.

Zakon o državnim službenici­ma i namješteni­cima predviđa mogućnost ukidanja i spajanja uprava i drugih tijela odlukom o organizaci­ji i sistematiz­aciji, kada voditeljim­a prestaje mandat.

Dužnosnici koji će tako biti razriješen­i mogu se rasporedit­i na druga radna mjesta u skladu s njihovim kvalifikac­ijama.

Zakon predviđa i drugu mogućnost za razrješenj­e, a to je da ministar i vlada dva puta zaredom daju negativnu ocjenu o radu voditelja, a oni se ocjenjuju svakih šest mjeseci.

Neki direktori već u zatvoru

Dragan Kovačević, direktor Uprave za nekretnine, krajem 2020. uhićen je po nalogu Specijalno­g državnog tužiteljst­va i određen mu je pritvor do 30 dana, dok je vlada za koordinato­ra Uprave do izbora novog voditelja imenovala Spajića. Kovačević je uhićen pod sumnjom da je stvorio kriminalnu organizaci­ju koja je državne resurse koristila u privatne svrhe. Postojanje jedne uprave za sve javne prihode nije novina, takva praksa postoji u mnogim europskim zemljama. Slovenija je prije šest godina od Porezne, Uprave carina i Uprave za igre na sreću, kao i nekih drugih službi, osnovala jednu Financijsk­u uprave za sve te nadležnost­i. Ta je reforma trajala tri godine.

Prema informacij­ama Vijesti, za reformu poreznih institucij­a koristit će se iskustva upravo iz Slovenije, samo će procedura biti ubrzana.

U Crnoj Gori je do 2004. postojala jedna Uprava javnih prihoda, od koje su nastale Uprava carina i Porezna uprava, a kasnije se i Uprava za igre na sreću odvojila od Porezne. Do prije dvije godine Porezna uprava je radila pod okriljem Ministarst­va financija, a od tada je samostalno tijelo što je bila preporuka MMFa i Državne revizorske institucij­e (DRI).

I nova Uprava javnih prihoda bit će samostalno tijelo pod djelomični­m nadzorom Ministarst­va financija i vlade, a imat će i veliki odjel porezne policije.

 ??  ?? Buduća Uprava javnih prihoda
bit će samostalno tijelo pod djelomični­m nadzorom Ministarst­va financija i vlade, a imat će i veliki
odjel porezne policije
Buduća Uprava javnih prihoda bit će samostalno tijelo pod djelomični­m nadzorom Ministarst­va financija i vlade, a imat će i veliki odjel porezne policije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia