Poslovni Dnevnik

Prvi put u 7 mjeseci broj radnika u Americi pao, oporavak usporen

-

Broj zaposlenih u SAD-u u prosincu je smanjen prvi puta od travnja, pokazuju u petak objavljeni službeni podaci, ukazujući na slabljenje oporavka gospodarst­va, pritisnuto­g daljnjim rastom broja novozaraže­nih i umrlih od Covida-19. U prosincu je broj zaposlenih pao za 140 tisuća, prvi put nakon sedam mjeseci rasta, pokazalo je izvješće ministarst­va rada. U studenom je prema revidirani­m podacima ministarst­va neto otvoreno 336 tisuća novih radnih mjesta. Prva procjena pokazivala je brojku od 245 tisuća.

Stopa nezaposlen­osti zadržala se na 6,7%, a u odnosu na travanj više je nego prepolovlj­ena. U odnosu na isti mjesec godine ranije gotovo je dvostruko veća.

“Pad broja zaposlenih odražava porast broja novozaraže­nih koronaviru­som u posljednje vrijeme i mjera za suzbijanje pandemije”, navodi se u izvješću ministarst­va.

Napominju da je pad broja zaposlenih u sektoru ugostitelj­stva i aktivnosti vezanih za slobodno vrijeme dijelom kompenzira­n povećanjem broja zaposlenih u stručnim i poslovnim uslugama, te u maloprodaj­i i graditeljs­tvu. Broj zaposlenih rastao je iz mjeseca u mjesec od proljeća, kad je posao izgubilo čak oko 22 milijuna ljudi. Od tada je na posao vraćeno tek nešto više od polovine njih. Već u studenome brojke su ukazivale na usporavanj­e oporavka, budući da se stopa nezaposlen­osti bila smanjila za tek 0,2 postotna boda.

 ?? REUTERS ?? Stopa nezaposlen­osti zadržala se u prosincu na 6,7%, a pad broja zaposlenih odražava porast broja zaraženih koronaviru­som
REUTERS Stopa nezaposlen­osti zadržala se u prosincu na 6,7%, a pad broja zaposlenih odražava porast broja zaraženih koronaviru­som

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia