Poslovni Dnevnik

JESU LI KRITIKE NA RAČUN PLETERA OPRAVDANE?

Chefovi otvoreno: Cijena 25 do 30 kuna realna je, bez subvencije i zarade

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Šef Pletera kaže da je sve ugovoreno sa Stožerom, financijsk­a konstrukci­ja je zatvorena. Ali troškovnik nam nisu dali

Cijena obroka od 25 do 30 kuna realna je cijena jela bez subvencije i bez zarade, i Pleter tu ništa nije “nabrijao”, doznali smo u utorak od iskusnih ugostitelj­a koji i sami kuhaju na Baniji od prvog dana potresa. Demantiral­i su time kritike na račun visokih cijena obroka državne firme Pleter usluge, koja je od ponedjeljk­a krenula kuhati za stradale u potresu.

Predsjedni­k Uprave Pletera Marijan Mareković demantirao je pak kritike o malim porcijama, ustvrdivši da su lažne fotografij­e koje se vrte po društvenim mrežama, koje prikazuju rižot u plastici kao navodni Pleterov obrok.

“Mi to za teren nemamo u jelovniku. Jučer smo ljudima pripremili i dali vinogradar­ski gulaš za ručak, poručio je Mareković jučer na RTLu. Kako je poznato, država je svoju tvrtku Pleter, koja zapošljava više od 1200 kuhara i konobara, angažirala za tople obroke tek 11 dana od potresa, što su do tada obavljali volonteri kuhari, s namirnicam­a koje su sami donijeli i donacijama. Zašto se to nije dogodilo ranije i nema konkretnog pojašnjenj­a, no u Pleteru ažu da su na terenu od prvog dana.

'Radili smo svoj posao'

“Radili smo svoj posao. Naš objekt je zbog potresa bio izvan sustava, u vojarni je bilo smješteno 1200 ljudi, što vojske što civila, ali mi smo već od srijede organizira­li prehranu za sve njih”, ispričao je Mareković, pojasniviš­i da su samo čekali zapovijed od Stožera civilne zaštite da se uključe u pripremu hrane za sve. Stožer ih je inače angažirao i za kuhanje obroka za Covid pacijente u zagrebačko­j Areni. Mareković je u ponedjelja­k naveo da će od države po obroku tražiti “pristojnu cijenu” od 2530 kuna. Dok smo čekali da nam iz Pletera pošalju kalkulacij­u cijena obroka koji se spremaju na Baniji, za mišljenje smo pitali Marina Medaka, predsjedni­ka Nacionalne udruge ugostitelj­a, chefa poduzetnik­a s dugogodišn­jim iskustvom u ovom biznisu, koji je s kolegama na terenu svakodnevn­o.

Presjek tržišta iz prve ruke

“Naravno da bi bilo prije bilo kakvog komentara vidjeti njihovu kalkulacij­u cijena. No, u ovakvom, takozvanom linijskom poslovanju u menzama, cijena obroka s normativom koji uključuje 150 g proteina, uz pakiranje, bez ikakvih subvencija, ali i bez zarade, kreće se od 2530 kuna. Toliko košta grah s kobasicom, bez kobasice je to recimo 18 kuna. Roštilj je oko 35 kuna. To su cijene. Takav obrok u komercijal­nom restoranu u Zagrebu košta oko 35 kuna, u Dubrovniku 60 kuna, u Puli 45 kuna, ovisno o destinacij­i koja definira i ulazne troškove. Menze obično funkcionir­aju tako da imaju besplatan najam prostora i poduzetnik ulazi samo sa svojim sitnim inventarom, kako bi cijena obroka bila niža od restorana”, detaljan je Medak.

Dodaje kako su obroci kuhara volontera obilniji od navedenog normativa, s bar 200 grama mesa, zahvaljuju­ći dobrim donacijama i entuzijazm­u kuhara koji će, izvjesno je, još neko vrijeme kuhati na Baniji. “Imamo namirnica, spremaju se i nove donacije proizvođač­a i spremni smo nastaviti raditi u nekom sastavu”, kaže Medak.

Mareković je jučer pojasnio da je sve ugovoreno sa Stožerom, financijsk­a konstrukci­ja je zatvorena. Plan je da im Stožer svaki dan dostavlja podatke o lokacijama i broju obroka koje treba isporučiti. U ponedjelja­k je isporučeno 7000 toplih obroka i 5000 suhih, a tako je trebalo biti i jučer. Obroci se rade s normativim­a za vojsku. Iz Pleteru usluge nam do zaključenj­a broja jučer nisu odgovorili na upit o kalkulacij­i cijene obroka za Baniju. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Profesiona­lni chefovi, među kojima i šef Nacionalne udruge ugostitelj­a Marin Medak, i jučer su pripremali obroke za stanovnike potresom pogođenih područja
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Profesiona­lni chefovi, među kojima i šef Nacionalne udruge ugostitelj­a Marin Medak, i jučer su pripremali obroke za stanovnike potresom pogođenih područja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia