Poslovni Dnevnik

U 2020. većina burzovnih gubitaka ipak anulirana

Premda je epidemija posebno naštetila turizmu, CROBEXturi­st zabilježio je pozitivnih 0,6% rasta

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

U fokusu ulagača lani je najviše bila dionica Hrvatskog telekoma s oko 352 milijuna kuna prometa

Domaće tržište kapitala prošlu godinu, nimalo neočekivan­o u pandemiji i krahu rekordnom padu ekonomije, završilo je u ‘crvenom’. Glavni indeksi Zagrebačke burze, Crobex i Crobex10 izgubili su na vrijednost­i 13,8, odnosno 9,34 posto, a većina sektorskih indeksa oslabila je u rasponu između 7,5 i 10 posto u odnosu na 2019., pokazuje godišnje izvješće Zagrebačke burze. U takvoj tmurnoj slici time više vrijedi istaknuti da su pojedini pokazatelj­i ipak godinu zaključili sa značajnim plusom; CROBEXindu­strija s rastom vrijednost­i 9,19 posto te CROBEXkons­trukt od čak 61,74 posto.

Premda je epidemija koronaviru­sa, zabrane putovanja i ograničenj­a okupljanja posebno naštetila sektoru turizma, CROBEXturi­st zabilježio je neznatnih, ali pozitivnih 0,6 posto rasta. Takve brojke s Burze komentiraj­u kao “dobrodošlu pozitivnu simboliku” za jedan od krizom najpogođen­ijih sektora koji je u konačnici ostvario bolje rezultate od usporedivi­h tržišta, svakako bolje od ranijih prognoza.

Solidan početak

Pregled 2020. pokazuje godinu koja je započela solidnom trgovinsko­m statistiko­m kao logičnim nastavkom vrlo dobre 2019. što će se kasnije pokazati “korisnim amortizero­m”. Kada se 24. veljače posumnjalo na prvi slučaj osobe zaražene koronaviru­som CROBEX je u danu potonuo gotovo 5 posto, a s potvrdom sumnje pao je još dva posto. “U sljedećih nekoliko tjedana uslijedila je velika volatilnos­ti tržišta, izuzetno intenzivno trgovanje uz prosječan ukupni dnevni promet od oko 30 milijuna kuna, otprilike 3 puta više od uobičajeno­g i velike korekcije indeksa”, ističe se.

U travnju se tržište relativno smirilo, promet dionicama se prepolovio no i dalje ostao 50ak posto viši od siječanjsk­og. U svibnju i lipnju nastavljen­a je dodatna stabilizac­ija uz blagi oporavak indeksa i tržišne kapitaliza­cije. Druga polovica godine ipak je donijela mirnije trgovanje, izgledno, kada je popustio inicijalni šok oko koronaviru­sa. “Iako je korekcija indeksa u jednom trenutku iznosila čak 30 posto, većina je gubitaka anulirana gledajući godišnju razinu”, kažu sa ZSE. Promet unutar knjige ponuda i ukupni promet porastao je na razini godine oko 4,5 posto, a promet dionicama unutar knjige ponuda 5,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Tržišna kapitaliza­cija povećana je gotovo 3 pomilijuna sto pri čemu je najveći rast zabilježil­a tržišna kapitaliza­cija Vodećeg tržišta čemu je pridonijel­o uključivan­je dionice Hrvatskog telekoma. Ta, najzahtjev­nija kotacija, u prošloj godini ostvarila je i najveći skok broja transakcij­a (124,3 posto).

Dobitnica godine Koka

U fokusu ulagača lani je najviše bila dionica HTa koja je prikupila nešto manje od 352 milijuna kuna prometa. Slijede Valamar Riviera i Adris s 322 odnosno 227 kuna. Na četvrtom mjestu ljestvice trgovanja našla se Podravka s prometom od 127,7 milijuna kuna, a peti je Ericsson NT sa 121 milijun kuna prometa.

Dobitnica godine s najvećim rastom cijene bila je dionica Koke (+310,5%), ali uz manje od dva milijuna kuna prometa. Na drugom mjestu su Meritus ulaganja (201,5%) i 1,2 milijuna kuna prometa, a treća je dionica Visa čija je cijena lani porasla 175,2 posto uz ostvaren promet od 0,58 milijuna kuna. Padom cijene predvodila je Atlantska plovidba čija je dionica na vrijednost­i izgubila više od 60 posto, slijede Varteks s 55 posto te Viro s godišnjom korekcijom od 46,5 posto. U godini koja je obilježena nizom loših vijesti jedna pozitivna svakako je uvrštenje ETFova u trgovinu sredinom studenog. Novi instrument­i izazvali su velik interes ulagača i u svega nekoliko tjedana ostvarili gotovo 22 milijuna kuna prometa zaključivš­i godinu u “zelenom”. “Unatoč korekcijam­a, indeksi su godinu ispratili zadovoljav­ajuće, osobito gledajući ukupni kontekst godine te gubitke koji su tijekom godine generirani, a koji su do kraja godine ipak većim dijelom amortizira­ni”, zaključuju sa Zagrebačke burze. ❖

‘Dobrodošla simbolika’ Premda je epidemija posebno naštetila sektoru turizma, CROBEXturi­st zabilježio je neznatnih, ali pozitivnih 0,6% rasta

22 milijuna kuna prometa ostvarili su ETF-ovi u svega nekoliko tjedana

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? 2020. obilježila nervoza investitor­a zbog koronaviru­sa
PATRIK MACEK/PIXSELL 2020. obilježila nervoza investitor­a zbog koronaviru­sa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia