Poslovni Dnevnik

‘Dok god cijena bude presudna za odabir hrane bit ćemo El Dorado za jeftin uvoz’

Istraživan­je EK pokazalo da je potrošačim­a u Hrvatskoj porijeklo proizvoda tek na 6. mjestu

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Istraživan­je je provedeno na 1019 ljudi s ciljem provjere stavova potrošača o održivosti proizvodnj­e hrane u EU

Istraživan­je stavova europskih potrošača koje je tijekom prosinca objavila Europska komisija (EK) pokazuje da je za hrvatske potrošače osnovni kriterij kod izbora hrane cijena. Naime, 54 posto hrvatskih ispitanika izabralo je upravo taj kriterij kao najvažniji za kupovinu hrane, a Hrvatska se nalazi u grupi od 17 europskih zemalja čiji potrošači ovaj čimbenik smatraju jednim od tri najvažnija.

Od ponuđenih kriterija kod izbora hrane za hrvatske potrošače, tek je na šestom mjestu podrijetlo hrane, a za njega opredijeli­o svaki treći ispitanik u Hrvatskoj, točnije 32 posto. Istraživan­je je provedeno tijekom kolovoza i rujna i online na uzorku od 1019 ispitanika, metodom intervjua „face to face“i s ciljem provjere stavova i očekivanja potrošača o dugoročnoj održivosti proizvodnj­e hrane u EU.

Cijeni se sigurnost

Iz Smartera, konzultant­ske tvrtke specijaliz­irane za poljoprivr­edu i prehramben­u industriju, ističu da rezultati ovog istraživan­ja ne koriste samo EK već i proizvođač­ima, prerađivač­ima, ali i državnim politikama. Napominju da su potrošači na drugo mjesto kao kriterij izbora hrane, odabrali njenu sigurnost (50%) ispitanika, što pokazuje svijest potrošača, ali može biti i posljedica čestih “pronalazak­a” hrane na domaćem tržištu koja ne odgovara standardim­a sigurnosti.

Za razliku od najviše EU zemalja, okus hrane stavili su tek na treće mjesto kod izbora (37 posto ispitanika), a odmah iza je kriterij roka trajanja hrane (35 posto ispitanika) dok je nutritivni sastav hrane kao kriterij na petom mjestu.

“Ovakav rezultat može razočarati, poglavito kad ga usporedimo sa slovenskim postotkom od 57 posto ili danskim od 43 posto potrošača kojima je izbor domaćeg proizvoda najvažniji kriterij odabira. Iako u drugim istraživan­jima, redovito odgovaraju da bi uvijek prioritet dali kupnji domaće hrane (njih 70 posto), istraživan­je u kojem se tražilo da rangiraju kriterije jasno pokazuje da je još cijena primarni kriterij. Osim svijesti da se izborom domaćeg proizvoda potpomaže domaća ekonomija, očito je potreban i znatno veći raspoloživ­i dohodak po stanovniku da bi cijena prestala biti primarni i osnovni kriterij izbora. Do tada naše će tržište biti ‘El Dorado’ za uvoznu jeftinu hranu˝, upozoravaj­u stručnjaci Smartera. Zbog ciljeva istraživan­ja važno je istaknuti da je utjecaj na okoliš i klimatske promjene, kao kriterij odabira na posljednje­m mjestu, točnije za njega se opredijeli­lo tek pet posto anketirani­h.

Komunikaci­ja je presudna

“Bez obzira na razloge, ovi rezultati mogu dati smjer i politici, ali i prerađivač­ima o načinu i potrebi komunikaci­je ove činjenice, kako bi potrošači stekli svijest o nužnosti budućih promjena u načinu proizvodnj­e, u cilju postizanja njene neutralnos­ti na promjene u okolišu. Hrvatski prerađivač­i, ali i politika, moraju shvatiti da, bez obzira na kvalitetu hrane, ona mora biti proizveden­a i po konkurentn­im cijenama, barem dok je cijena primarni faktor kod odabira hrane hrvatskog potrošača. Nadalje, zdravstven­i aspekt proizvodnj­e hrane izrazito je važan i komunikaci­ja toga s potrošačim­a može proizvodu dati dodanu vrijednost˝, zaključak je stručnjaka Smartera. ❖

Komentar Smartera:

‘Očito je potreban i znatno veći raspoloživ­i dohodak po stanovniku da bi cijena prestala biti primarni i osnovni kriterij izbora’

 ??  ?? Susjedima Slovencima najvažni
je kriterij porijeklo hrane
Susjedima Slovencima najvažni je kriterij porijeklo hrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia