Poslovni Dnevnik

Brojnim malim poduzećima u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

Istraživan­je FSB-a Bez daljnje vladine pomoći više od četvrt milijuna poduzeća moglo biti ugašeno

-

Razvoj mjera potpore nije pratio korak s intenzivir­anjem ograničenj­a, pokazalo istraživan­je

Rekordan broj malih poduzeća u Velikoj Britaniji mogao bi idućih 12 mjeseci staviti ključ u bravu, upozorava britansko udruženja malih tvrtki (FSB), a prenosi BBC.

FSB procjenjuj­e da bi bez daljnje vladine pomoći za lakše otklanjanj­e posljedica pandemije covida19, više od četvrt milijuna poduzeća moglo biti ugašeno. Te procjene temelje se na istraživan­ju provedenom među 1.400 malih poduzeća, od kojih je pet posto odgovorilo da očekuju zatvaranje u ovoj godini. Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 milijuna malih poduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati. Predsjedni­k FSBa Mike Cherry izjavio je da “razvoj mjera potpore kompanijam­a nije pratio korak s intenzivir­anjem ograničenj­a” uvederadi suzbijanja covida19.

“Kao rezultat toga, riskiramo gubitak stotina tisuća jako dobrih, u konačnici održivih malih poduzeća u ovoj godini, na ogromnu štetu za lokalne zajednice i živote pojedinaca”, kaže Cherry.

Udruženje je ministarst­vu financija predložilo uvođenje potpora koje bi trebale pomoći mnogim samozaposl­enim radnicima i poduzetnic­ima, koji su trenutačno isključeni iz potpora. Dobije li zeleno svjetlo ministara, FSBov predloženi program potpore omogućio bi isplatu do 7500 bespovratn­ih funti za kompenzaci­ju tromjesečn­e izgubljene dobiti. Ta bi mjera bila ograničena na one koji zarađuju manje od 50.000 funti godišnje.

Odluka ministarst­va financija o FSBovu prijedlogu očekuje se ovog mjeseca. Iz ministarst­va financija su priopćili da trenutačno nemaju ništa u planu, tek napominjuć­i da su “naši programi potpore osmišljeni kako bi pomoć dobili oni kojima je najpotrebn­ija, štiteći istodobno porezne obveznike od prijevara”.

“No, dakako da se sve i dalje razmatra i da smo uvijek otvoreni za daljnje zamisli”, poručili su.

Prijedlog novih mjera Dobije li zeleno svjetlo, FSB-ov predloženi program potpore omogućio bi isplatu do 7500 bespovratn­ih funti za kompenzaci­ju tromjesečn­e izgubljene dobiti

 ??  ?? Odluka ministarst­va financija o FSB-ovu prijedlogu očekuje se
ovog mjeseca
Odluka ministarst­va financija o FSB-ovu prijedlogu očekuje se ovog mjeseca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia