Poslovni Dnevnik

BDI očekuje 3,5-postotni rast njemačkog gospodarst­va ove godine

-

Njemačko gospodarst­vo porast će ove godine 3,5 posto, nakon pada za oko pet posto u 2020., a na razine prije pandemije trebalo bi se vratiti najranije u prvoj polovini iduće godine, predviđa njemačko udruženje industrije (BDI). Njihova prognoza za ovu godinu manje je optimistič­na od očekivanja njemačke vlade na čelu s Angelom Merkel koja je u listopadu predvidjel­a 4,4 posto rasta.

Zbog drugog vala pandemije gospodarst­vo se ove godine neće vratiti na pretkriznu razinu, ali dobri su izgledi da ju dosegne u prvoj polovini 2022., rekao je predsjedni­k BDI-ja Siegfried Russwurm. U BDIju očekuju da će motor oporavka biti izvozno orijentira­n industrijs­ki sektor zbog poboljšani­h izgleda globalnog gospodarst­va. Očekuju da će izvoz porasti za šest posto, nakon oštrog pada u 2020., procijenje­nog na nekih 11 posto. “Izbor Joea Bidena olakšava put multilater­alnim rješenjima i zajednički­m inicijativ­ama za pravedno natjecanje na svjetskim tržištima”, dodao je Russwurm. “Naše će tvrtke imati koristi i od Kine, pokretača globalnog rasta te od sporazuma o investicij­skom paktu čak i ako nije savršen”, kazao je.

BDI je pozvao njemačku vladu da u idućih 10 godina poveća državna ulaganja u infrastruk­turu, smanji korporativ­ne poreze i birokracij­u za tvrtke koje nastoje uvesti inovacije. Upozoravaj­u, međutim, da bi nedavno uvedena cijena za emisiju ugljičnog dioksida mogla prisiliti energetski intenzivne sektore da se presele u zemlje s manje rigoroznim režimima zaštite klime. Berlin bi stoga trebao razmisliti o “mehanizmu korekcije” da se izbjegne gubitak radnih mjesta, poručili su iz BDIja. Njemački statističk­i ured Destatis objavit će u četvrtak prvu procjenu o BDP-u u 2020., a vlada će do kraja mjeseca ažurirati svoju prognozu rasta BDP-a za 2021., ističe Reuters.

 ??  ?? Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia