Poslovni Dnevnik

VRIJEDNOST RAČUNA SAMO 6,2 POSTO NIŽA NEGO LANI

Zbog fiskalizac­ije OPG-ima do 5000 kuna potpore po prodajnom uređaju

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Poljoprivr­ednici odnosno OPG-i koji svoje proizvode prodaju i putem samoposluž­nih uređaja s početkom ove godine u tom su dijelu postali obveznici fiskalizac­ije. Postali su to i operateri 15tisuća tzv. vending aparata za prodaju toplih i hladnih napitaka i snackova te nekoliko tisuća drugih vrsta samoposluž­nih uređaja (od praonica auta i rublja do parking automata, ali za razliku od njih, poljoprivr­ednicima će država nadomjesti­ti prateće troškove. To , naime, podrazumij­eva nadogradnj­u npr. mljekomata ili jajomata uređajem i računalnim programom za fiskalizac­iju koji omogućavaj­u razmjenu podataka s Poreznom upravom.

Resorno je Minstarstv­o poljoprivr­ede na tjedan dana otvorilo javnu raspravu o pravilniku kojim se regulira ta potpora. Radi se o programu pomoći koje se dodjeljuju u skladu s Uredbom Europske komisije o potporama male vrijedbnos­ti (tzv. de minimis potpore).

Prema prijedlogu pravilnika, prihvatlji­vi trošak nadogradnj­e utvrđen je do najviše 5000 kuna po samoposluž­nom uređaju odobrenom i upisanom od strane nadležnog tijela u odgovaraju­ći registar.

Zahtjev Agenciji

Zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivr­edi do kraja prvog tromjesečj­a putem Agronet zaštićene mrežne aplikacije Agencije i uz predočenje preslike (plaćenog) računa troškova fiskalizac­ije nastalih zaključno s krajem siječnja. U konačnici se odobrava stvarno plaćeni iznos, osim ako je veći od maksimalno­g iznosa potpore po uređaju. Vlada je za taj program u proračunu predviak djela ukupno pola milijuna kuna pomoći, a Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi zadužena je i za administra­tivnu i terensku kontrolu provedbe.

Prilikom proširenja fiskalizac­ije na cijeli spektar samoposluž­nih uređaja procjene su bile da bi to proračunu godišnje moglo donijeti ukupno između 100 i 150 milijuna koje su mu dosad izmicale po osnovi (neprijavlj­ivanja) prihoda. Doduše, pritom je značaj onih za prodaju poljoprivr­ednih proizvoda ipak od perifernog značaja.

Jednako tako, u odnosu na ukupan fiskalzira­ni promet svih obveznika, odnosno svih djelatnost­i obuhvaćeni­h fiskalizac­ijom, nedavno proširenje za razne prodajne automate teško da je bitnije utjecao na međugodišn­je usporedbe. One, pak, prema najnovijim podacima Porezne uprave sugeriraju nešto blaži pad od zabilježen­og u gotovo 11 mjeseci pandemije. Tijekom prošlog tjedna, vrijednost izdanih računau svim djelatnost­ima u sustavu fiskalizac­ije u Hrvatskoj dosegnula je 2,92 milijarde kuna, što je u odnosu na usporedivi tjedan 2020. pad za manje od 200 milijuna odnosno oko 6,2 posto.

Pritomje u djelatnost­i trgovine na veliko i malo fiskalizir­ani promet u odnosu na usporedivi lanjski tjedan bio 2, posto veći (2,2 milijarde kuna). Istodobno, u turističko­ugostitelj­skom sektoru (djaltanost­i pružanja smještaja te pripreme i usluživanj­a hrane iznos računa bio nepunih 72 milijuna, što predstavlj­a pad za gotovo 70 posto.

2,92

milijarde kuna dosegnula je tijekom prošlog tjedna vrijednost fiskalizir­anih računa u svim djelatnost­ima u sustavu

Postrožena ograničenj­a

To jasno odražava epidemiolo­šku situaciju odnosno postrožena ograničenj­a rada za ugostitelj­ske djelatnost­i (kafići ne rade, a restorani mogu samo pripremati hranu za dostavu).Promatrano od početka koronakriz­e, vrijednost fiskalizir­anih računa u tih je 10 i pol mjeseci pala u međugodišn­jim usporedbam­a za gotovo 30 milijardi kuna ili 16 posto. Upola manji pad pritom je zabilježil­a trgovina (8 posto), dok se pad fiskalizir­anog prometa u ugostitelj­stvu i turizmu produbio na 48 posto. ❖

 ??  ??
 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Samoposluž­ni uređaji
ušli su u sustav fiskalizac­ije s početkom godine
IGOR KRALJ/PIXSELL Samoposluž­ni uređaji ušli su u sustav fiskalizac­ije s početkom godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia