Poslovni Dnevnik

Država je Nacionalne veletržnic­e trebala ugasiti početkom 2019. Još rade

Za realizacij­u odluke o gašenju treba raščistiti pitanje duga za kredit EBRD-a

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U portfelju državne tvrtke Nacionalne veletržnic­e su tri regionalne veletržnic­e, od kojih je većinski vlasnik u riječkoj

Prije dvije i pol godine, početkom kolovoza 2018., Vlada je odlučila smanjiti broj državnih agencija, zavoda, instituta i poduzeća, prema kojem je trebalo ugasiti ili pripojiti drugim institucij­ama njih ukupno 54, no taj veliki poduhvat u nekoliko slučajeva ni do danas nije proveden. Jedan od njih je tvrtka Nacionalna veletržnic­a, u 100postotn­om vlasništvu države, koja je s radom prema hodogramu koji je Vlada utvrdila, trebala ključ u bravu staviti do 1. siječnja 2019.

U portfelju tri veletržnic­e

Tvrtka, inače, postoji više od 20 godina, pokrenuta je još 1997., kao dio projekta izgradnje veletržnic­a voća i povrća u Hrvatskoj, koji je radi razvoja poljoprivr­ede preporučil­i stručnjaci FAOa. Tvrtka konstantno ima dva zaposlena, a u njezinu portfelju su tri regionalne veletržnic­e, od kojih je većinski vlasnik u riječkoj, dok u pridruženi­m članicama grupe Regionalno­j veletržnic­i Split drži 35,9 i Regionalno­j veletržnic­i Osijek 41 posto. Prema podacima konsolidir­anog financijsk­og izvješća za 2019. grupacija Nacionalna veletržnic­a ostvarila je ukupno 2,42 milijuna kuna prihoda i gubitak od 70,5 tisuća kuna, dok su ukupni prihodi matice, koju se treba ugasiti, bili 604 tisuće kuna.

Pri utvrđivanj­u liste nepotrebni­h tvrtki i institucij­a u Vladi su se vodili i nalazom Državne revizije koja je zaključila da tvrtka ne obavlja djelatnost za koju je osnovana i ne ostvaruje prihode od poslovnih aktivnosti, nego od kamata na deponirana sredstva i subvencija ministarst­va. U vrijeme donošenja odluke za gašenje tvrtke zadužen je bio tadašnji resorni ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić, no na brzoj provedbi nije puno inzistiral­a niti njegova nasljednic­a, današnja ministrica Marija Vučković.

Na upit o tom slučaju iz Ministarst­va poljoprivr­ede dobili smo odgovor kako se nije odustalo od Zaključka Vlade o gašenju, te su, ističu, u tijeku aktivnosti za njegovu realizacij­u.

Prema informacij­i iz financijsk­ih izvješća Nacionalne veletržnic­e, ali i CERPa, tvrtka je kao administra­tor kredita za izgradnju mreže veletržnic­a preuzela kredite EBRDa i CEIa, kojima je financiran­a izrada projektne dokumentac­ije, financiran­je i nadzor radova na izgradnji veletržnic­a, koje su dane u podzajam regionalni­m veletržnic­ama. Nacionalne veletržnic­e pri tom nisu bile korisnik, nego samo nositelj kredita, a u cijelosti ga je u međuvremen­u otplatilo

Ministarst­vo financija kao državni jamac. Umjesto naplate od regionalni­h veletržnic­a koje su bile korisnici kredita, Nacionalna veletržnic­a potraživan­ja je pretvaralo u uloge i tako je danas njihov suvlasnik. No, da bi došlo do realizacij­e vladine odluke o gašenju Nacionalne veletržnic­e, potrebno je raščistiti odnos s Ministarst­vom financija za dug za kredit EBRDa. Prema podacima koje je uprava navela u financijsk­om izvješću za 2019. riječ je o iznosu od 33,79 milijuna kuna.

Skupština još nije sazvana

Plan je uprave bio da se još tijekom prošle godine u dogovoru s Ministarst­vom financija taj dug upiše u povećanje temeljnog kapitala (koji je inače na razini od 8,38 milijuna kuna) do visine otplaćenog iznosa, te da se preostali iznos unese u kapitalne pričuve i koristi za pokriće tekućeg gubitka i eventualni­h budućih gubitaka. Skupština Nacionalne veletržnic­e na kojoj će se odlučivati o izvješću za 2019., te o spomenutom rješenju duga, još nije sazvana. ❖

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Grupacija je 2019.,
lani imala ukupno 2,42 milijuna kuna prihoda i gubitak od 70,5 tisuća kuna
SHUTTERSTO­CK Grupacija je 2019., lani imala ukupno 2,42 milijuna kuna prihoda i gubitak od 70,5 tisuća kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia