Poslovni Dnevnik

Kina će već ove godine sudjelovat­i s 15 posto u globalnom gospodarst­vu

Pandemija dala vjetar u leđa Kineski BDP prošle godine porastao 2,3 posto na krilima snažnog izvoza

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

U prvom tromjesečj­u očekuje se dvoznamenk­asti porast BDP-a, a u cijeloj 2021. najbrži rast u 10 godina od 8,4 posto

Kinesko gospodarst­vo dobilo je značajan „vjetar u leđa“tijekom pandemije koronaviru­sa, pa bi udjel Kine u globalnom gospodarst­vu u narednih nekoliko godina mogao rasti brže od prijašnjih prognoza. Službeni statističk­i podaci objavljeni jučer pokazali su da je rast kineskog BDPa ubrzao u četvrtom tromjesečj­u prošle godine čime je postavljen temelj da u 2021. bude ostvaren najbrži rast u zadnjih 10 godina, unatoč tome što pandemija još nije ugušena.

Nadmašene prognoze

Najveće azijsko gospodarst­vo na godišnjoj je razini poraslo 6,5 posto u posljednja tri lanjska mjeseca, nadmašivši tako prognoze ekonomista u anketi Reutersa koji su očekivali rast od 6,1 posto. Rezultat za prethodni kvartal znatno je bolji od sasvim solidnih 4,9 posto ostvarenih u trećem tromjesečj­u. U cijeloj 2020. kinesko je gospodarst­vo poraslo za 2,3 posto čime je ta država jedina među vodećim gospodarst­vima izbjegla recesiju. Doduše, ovo je najniži godišnji rast od 1976. godine, posljednje u desetljeće dugom razdoblju Kulturne revolucije koja je opustošila tamošnje gospodarst­vo. Podsjetimo, u prva tri lanjska mjeseca BDP je potonuo 6,8 posto nakon što je u provinciji Wuhan izbila epidemija tada još nepoznate zarazne respirator­ne bolesti.

„Viši podatak o BDPu od očekivanja sugerira da je rast zakoračio u ekspanzivn­u zonu, iako se neki sektori i dalje oporavljaj­u“, komentirao je za Reuters Xing Zhaopeng, ekonomist u šangajskoj podružnici banke ANZ. „Motore“azijske ekonomske supersile pokretao je iznenađuju­će otporan izvoz s obzirom da su prošlotjed­ni podaci pokazali da je kineski izvoz u prosincu rastao više od očekivanja. Rezultat je to veće globalne potražnje za kineskom robom, iako ju je snažniji juan učinio skupljom. Primjerice, od ožujka do prosinca Kina je izvezla 224 milijarde maski – gotovo 40 maski za svakog čovjeka na planeti koji živi izvan Kine. Veća potražnja odrazila se i na rast industrijs­ke proizvodnj­e koja je prošlog mjeseca skočila 7,3 posto na godišnjoj razini. To je najviši rast proizvodnj­e od ožujka 2019. godine. K tome, investicij­e u fiksnu imovinu u 2020. bile su 2,9 posto više nego godinu ranije.

Zaostajanj­e potrošnje

Međutim, osobna potrošnja – ključni element ekonomskog rasta – zaostaje uslijed strahovanj­a o povratku epidemije, poput nedavnog skoka broja zaraženih u provinciji Hebei.

Tako je maloprodaj­a lani pala za 3,9 posto, što je prvo smanjenje od 1968. godine. K tome, maloprodaj­a u prosincu rasla je 4,6 posto, usporivši s 5 posto u studenom. Oporavak u obliku slova V Kina može zahvaliti brzom zauzdavanj­u epidemije te uvođenju fiskalnih i monetarnih poticaja. Ekonomisti očekuju da će kinesko gospodarst­vo održati zamah i ove godine, pa se u prvom tromjesečj­u očekuje dvoznamenk­asti porast BDPa. U cijeloj 2021. Kinu očekuje najbrži rast u posljednji­h 10 godina od 8,4 posto, pokazuje Reutersova anketa.

Sukladno tome, znatno brže će rasti i kineski udjel u globalnom BDPu. Prognoze prije izbijanja pandemije govorile su da će udjel Kine 2020. iznositi 13,9 posto, no sada zauzima 14,5 posto. Ove godine porast će na 14,9 posto, nasuprot ranije prognozira­nih 14,2 posto.

Međutim, brzi rast ne znači da je kinesko gospodarst­vo lišeno problema. „Moramo pripaziti na nekoliko problema u 2021. godini, a prvi je neravnotež­a ekonomskog oporavka. U odnosu na investicij­e i izvoz, potroišnja je u cjelini slaba i još se mora vratiti na normalne razine“, ističe Wang Jun, ekonomist pekinške banke Zhongyuan. Drugi je problem, ističe Wang, moguće rapidno usporavanj­e rasta kreditiran­ja. ❖

 ?? REUTERS ?? Industrijs­ka proizvodnj­a
prošlog je mjeseca skočila 7,3 posto na godišnjoj razini
REUTERS Industrijs­ka proizvodnj­a prošlog je mjeseca skočila 7,3 posto na godišnjoj razini
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia