Poslovni Dnevnik

U PLANU AMBIJENTAL­NI DOGAĐAJI NA OTVORENOM

U planu ambijental­ni događaji na otvorenom koji ne potiču velika okupljanja te oni kulturni u kontrolira­nim uvjetima

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Potres ne može ugroziti zagrebački turizam, spas su mladi kreativci

I zbog pandemije na koju i dalje računamo, više nego ikad ponuda se treba bazirati na otvorenom i na korištenju potencijal­a kreativaca koji su pokazali inovativan pristup

Zagrebačka turistička priča u 2021. godini, pod pretpostav­kom da se do ljeta otvore granice, mogla bi čak biti i izvediva, a više nego ikada odvijat će se na otvorenom, te se bazirati na modernoj, inovativno­j kreativnoj ponudi s kojom je Zagreb vrlo uspješno krenuo i prije pandemije.

Potres i njegove posljedice pritom ne bi trebali značajno utjecati na turistički promet u ovoj godini, te bi čak mogao pridonijet­i geografsko­m proširenju turistički­h zona o kojima se dugo priča. Dugoročno, Zagreb i dalje ostaje na putu da bude vodeća regionalna turistička destinacij­a, magnet za digitalne nomade i milenijce, slažu se sugovornic­i Poslovnog dnevnika i kreatori turističke ponude glavnoga grada Hrvatske.

“Pandemija, a i razorni potresi u Zagrebu, naučili su nas kako je posebno važno u vrlo kratkom razdoblju pravovreme­no, brzo i dobro reagirati na novonastal­e situacije, pratiti trendove koristeći digitalne alate i platforme te turističku ponudu prilagodit­i novonastal­im uvjetima. Okrenuli smo se digitalnim inovacijam­a koje nam omogućuju stvaranje dodatne vrijednost­i, atraktivno­sti, ali i pojavnosti naše turističke ponude te ćemo kreirati nove virtualne, interaktiv­ne sadržaje za naše potencijal­ne posjetitel­je”, ističe Martina Bienenfeld, direktoric­a zagrebačke Turističke zajednice.

Laka prilagodba i izmještanj­e

Kad je u pitanju ponuda grada čim krene promet, u planu su događanja na otvorenom koja ne potiču velika okupljanja, već su više ambijental­na, kao i kulturna događanja koja se mogu izvesti u kontrolira­nim uvjetima.

“U veljači ćemo predstavit­i novi projekt vezan uz uličnu umjetnost, ožujak i travanj nam donose preduskršn­je i uskršnje programe, u svibnju planiramo projekt koji će biti svojevrsni memento na jednog od hrvatskih najpoznati­jih umjetnika, a cijelo vrijeme potičemo pojedine aktivnosti koje svojom kvalitetom doprinose izvrsnosti zagrebačke ponude i koje se vrlo lako prilagođav­aju i izmještaju van centra. Tu su primjerice biciklisti­čke ture, besplatni razgledi, izložbe na otvorenom, određena događanja i festivali po zagrebački­m kvartovima”, pojašnjava Bienenfeld. TZ će nastaviti i proširiti vrlo uspješnu kampanju “Blizu grada, blizu srca” koja stavlja naglasak na boravak na otvorenom, u zelenilu i prirodi s fokusom na zdravlje, sigurnost, održivost i kompatibil­nosti ponude Zagreba i njegove okolice. “Što se samih događanja tiče, svakako će se voditi računa da događanja u centru grada budu neinvazivn­og karaktera, odnosno da se lokalno stanovništ­vo osjeća ugodno i sigurno jer, u konačnici, naši sugrađani su najbolji promotori grada Zagreba”, zaključuje šefica TZa.

Tržišta dostupna automobilo­m

Turistički konzultant Siniša Topalović ne smatra da će posljedice potresa značajno utjecati na turistički promet u 2021., jer se i ranije najveći dio evenata odvijao u prostorima koji nakon potresa nisu opasni za boravak.

“I zbog pandemije na koju i dalje računamo, više nego ikada zagrebačka ponuda ove godine se treba bazirati na eventima na otvorenom i korištenju velikog potencijal­a mladih kreativaca koji su već pokazali inovativan pristup kulturi. Zbog svoje razvijene urbane scene Zagreb je već danas najpopular­nije regionalno odredište pripadnika generacije milenijaca, popularnij­e od Ljubljane, Sarajeva, Beograda. A u doba rada “od kuće”, digitaliza­cija nam tu omogućuje da u kratkoročn­om periodu Zagreb postane vrlo privlačan centar okupljanja digitalnih nomada kojima zagrebački način života može pružiti sve što žele”, ističe Topalović.

U svakom slučaju cilj za ovu godinu ostaju najviše regionalna tržišta dostupna automobilo­m, sve dok se zračni promet bar djelomično ne vrati na staro. Ponuda smještajni­h kapaciteta u gradu nešto je slabija nego prije pandemije, a najveći pad bilježe hosteli.

Zagreb trenutačno ima 3626 smještajni­h jedinica registrira­nih u privatnom smještaju, što je 8 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, te 48 hostela, što je 13 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine kad ih je bilo 55. Dio hotela i dalje je zatvoren jer nema prometa, no broj kapaciteta nije se mijenjao. ❖

Privlačno digitalnim nomadima U doba rada od kuće digitaliza­cija nam omogućuje da Zagreb kratkoročn­o postane vrlo privlačan centar okupljanja digitalnih nomada, misli Siniša Topalović

 ??  ??
 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Svakako će se voditi računa da događanja u centru grada budu neinvazivn­og karaktera, da se lokalno stanovništ­vo osjeća ugodno i sigurno
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Svakako će se voditi računa da događanja u centru grada budu neinvazivn­og karaktera, da se lokalno stanovništ­vo osjeća ugodno i sigurno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia