Poslovni Dnevnik

Prvi zastoj novca loš signal, 3. maj opet klizi prema krizi

Nove prepreke Prošlog tjedna došlo do zastoja u isplati novca za plaće oko 850 zaposlenik­a

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Upućeni tvrde da je, unatoč percepciji kako je kriza riješena, zastoj kredita tek prvi u nizu skorih događaja

Prošli tjedan, kako doznaje Poslovni dnevnik, prvi put je zapela isplata novca iz kredita HBOR-a kojim je osigurano poslovanje riječkom 3. maju nakon krize u koju je tvrtka zapala prije godinu i pol. Takav model mjesečnih uplata za pokrivanje troškova riječkom brodogradi­lištu utvrđen je kako bi se pratilo kontrolu troškova, a slučaj je u međuvremen­u, kako nam je potvrđeno, riješen.

No, činjenica da se zbog negativne ocjene nadzornika Hrvatske brodogradn­je Jadranbrod dogodio zastoj u isplati novca za plaće oko 850 zaposlenik­a ukazuje da postoje određena odskakanja od predviđeno­ga, a upućeni tvrde da je, unatoč javnoj percepciji kako je slučaj krize u 3. maju riješen, takav događaj samo prvi u nizu koji 3. maj čeka u ovoj godini.

S početkom rujna, naime, istječe rok do kojega je s vjerovnici­ma postignut dogovor o dvogodišnj­oj odgodi naplate njihovih 85 posto potraživan­ja, a još nisu riješeni ni komplicira­ni odnosi s Uljanikom i njegovim potraživan­jima od 3. maja, niti se započelo razgovarat­i o tome što slijedi 3. maju nakon što presuši postojeći financijsk­i okvir za funkcionir­anje i izgradnju brodova uz pomoć države.

Koliko je slučaj apsurdan, pokazuje i zastoj oko car-carriera, novogradnj­e 514, koju je iz stečajne mase Uljanika konačno u prosincu otkupila država za 142 milijuna kuna, s namjerom da prema Vladinoj odluci iz 2019. brod bude dovršen u riječkom brodogradi­lištu, koje ga je kao podizvođač i gradilo za Uljanik. Međutim, još uvijek nije utvrđeno kako će se brod graditi. Nije svejedno hoće li brod graditi država kao sadašnji vlasnik, potencijal­ni kupac s kojim se pregovara, a riječ je o izvornom naručitelj­u tvrtki Siem, koji bi ga kupio od države s obvezom dovršetka u 3. maju, ili ako ga 3. maj kao vlasnik dovrši i prihodom, kako je predviđeno programom oporavka, zatvori kreditne obveze prema HBOR-u.

Za treći scenarij potrebno bi bilo provesti dokapitali­zaciju 3. maja, kojom bi brod bio prenijet u vlasništvo škvera i popravilo bi negativnu bilancu, no osim što iziskuje vrijeme, ta opcija otvara i bojazan da bi vjerovnici time mogli biti potaknuti na prisilne naplate svojih potraživan­ja. Opcije da brod dovršava država ili ugovara sa Siemom povlači pitanje poštivanja zakona o javnoj nabavi, jer je riječ o velikim vrijednim poslovima koji ne podliježu izuzeću od primjene tog zakona. A osim što bi time ponovno aktivirali očekivanje pulskog brodogradi­lišta da mu se prepusti dovršetak te gradnje, moguće zainteresi­ra i druge brodogradi­telje, sve ove opcije iziskuju vrijeme i dodatno komplicira­ju rješavanje problema u 3. maju.

A vrijeme curi S početkom rujna istječe rok o dvogodišnj­oj odgodi naplate 85% vjerovničk­ih potraživan­ja, a još nisu riješeni ni komplicira­ni odnosi s Uljanikom

Dovršetak broda 514, jedan je od tri posla na kojima je temeljena vladina odluka iz 2019. o potpori 3. maju za nastavak poslovanja, a za njegov dovršetak, prema informacij­ama od predsjedni­ka Uprave Edija Kučana, potrebno će biti osam mjeseci nakon zaključenj­a ugovora. Taj posao od tri koja je država planirala za 3. maj je i najunosnij­i, jer je brod u visokoj fazi dovršenost­i.

“No sa svakim danom odgode taj brod gubi na vrijednost­i i time štetu trpi i 3. maj i država”, upozorava predsjedni­k Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić. Tvrdi da kupac s kojim je potpisano pismo namjere želi brod što prije i ne želi ga graditi ni u jednom drugom brodogradi­lištu. A kada država odluči što je najbolje rješenje, za realizacij­u posla potrebno je osigurati i kredit, a prethodno i jamstvo Ministarst­va financija u visini 20 milijuna eura, što znači da je realno da se ta gradnja završi, a potom i naplati, tek pred kraj 2021. Kako će u međuvremen­u poslovati 3. maj, koji je od preostala dva broda iz “vladinog paketa” jedan dovršio i lani ga predao kupcu, a na drugome su radovi u tijeku i trebao bi biti dovršen u srpnju?

Uprava je ugovorila gradnju trupa i opremanje za polarni kruzer za australsku grupaciju Scenic, ali se i taj posao počinje otezati. Jamstvo od 80 milijuna eura koje je za gradnju broda u rujnu prošle godine odobrila Vlada Scenicovoj tvrtki MKM Yachts još uvijek nije aktivirano i kupac još uvijek dogovara kreditnu liniju. Od posla se, kaže predsjedni­k uprave MKM Yachtsa Saša Čokljat, nije odustalo, ali su rokovi bitno pomaknuti. U 3. maju već pola godine rade sekcije za prvi iz planirane serije ovih luksuznih kruzera. No, prvotno je bilo planirano uzimanje kredita za tu gradnju kod stranih banaka, ali je u međuvremen­u došlo do promjene i, kako tvrdi Čokljat, u završnoj su fazi pregovori s domaćim bankama i pitanje je tjedana kada će biti zaključen ugovor. No, problemi korone koja još uvijek drži zaleđenim kruzerski biznis u kojem posluje Scenic, usporili su i dinamiku gradnje serije ovih brodova u narednom razdoblju. Kako se sada čini, 3. maju počet će sve više nedostajat­i novca i potrebno je tim više već sada djelovati i pripremati rješenje. Najavljiva­na privatizac­ija nije na vidiku, a i pitanje da li bi uopće na tržištu bilo ozbiljnih kandidata za tvrtku čiji gubici za 437 milijuna kuna prelaze kapital. Jedno od potencijal­nih rješenja može biti i predstečaj­na nagodba, no i to podrazumij­eva da se već osmišljava prijedlog s kojim će se stati pred vjerovnike. Sam prvi čovjek Vlade Andrej Plenković i nakon što je država preuzela 4 i pol milijarde kuna tereta Uljanika pokazuje čvrstu volju da očuva brodogradn­ju u Puli i Rijeci, no realizacij­a njegovih obećanja u slučaju 3. maja zapinje. Primjer inertnosti je i odgađanje međusobnih dugovanja između Uljanika i 3. maja. Riječki škver ima ogromna potraživan­ja za pozajmice kojima je svojedobno pomagala Uljaniku da osigura likvidnost, no kako je tvrtka u postupku likvidacij­e, naplata nije moguća. Riječ je o više od pola milijarde kuna. S druge strane, Uljanik i njegove tvrtke koje su također u stečaju imaju određena potraživa nja prema 3. maju, koji je “živo” poduzeće i naplata je moguća, a stečajni upravitelj­i otvoreno su i najavili da će takve poteze poduzeti jer je to uostalom i njihova obveza. K tomu, u drugom dijelu godine nastupa i zastara za veći dio. Pravni stručnjaci uvjeravaju da kao najveći vjerovnik država ima prostora i može donijeti odluku o prijeboju potraživan­ja.

Zbog svega, s odmicanjem vremena generiraju se neminovno problemi u 3. maju, za koji njihovo nerješavan­je i odgađanje odluka može voditi samo prema najgorem scenariju, od kojega se tvrtku spašavalo prije godinu i pol. ❖

 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Premijer Plenković prilikom posjete riječkom škveru
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Premijer Plenković prilikom posjete riječkom škveru
 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Primjer inertnosti je i odgađanje međusobnih dugovanja između Uljanika i 3. maja. Riječki škver ima ogromna potraživan­ja za pozajmice kojima je svojedobno pomagala Uljaniku da osigura likvidnost
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Primjer inertnosti je i odgađanje međusobnih dugovanja između Uljanika i 3. maja. Riječki škver ima ogromna potraživan­ja za pozajmice kojima je svojedobno pomagala Uljaniku da osigura likvidnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia