Poslovni Dnevnik

Stvara se konzorcij za razvoj proizvodnj­e električni­h brodova

Ukupno je pet partnera u konzorciju iz triju zemalja

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Interes pokazuju i veliki poput Brodosplit­a koji upravo pokreće proizvodnj­u zeroemissi­on jedrenjaka, ali i brojni mali proizvođač­i kao i projektant­ski uredi

Zajednički projekt norveških, poljskih i hrvatskih tvrtki ZEVInnovat­ion trebao bi u narednom razdoblju dovesti do razvoja tehnologij­e za proizvodnj­u plovila bez emisija štetnih plinova, a za tehnologij­u je već zainteresi­ran i Brodosplit.

Radi se o projektu “Jačanje transnacio­nalne suradnje, transfera znanja i tehnologij­e u razvoju električni­h plovila te poticanje inovacija u MSP“koji s 1,6 milijuna eura financiraj­u zajednički Island, Lihtenštaj­n i Norveška kroz EEA i Norveški fond EEA and Norway Grants.

Kako nam pojašnjava Barbara Salopek, Hrvatica koja od 2006. živi i radi u Norveškoj i vlasnica je tvrtke Vinco Innovation, projekt traje 3,5 godine i ima za cilj izgraditi održivi transnacio­nalni inovacijsk­i hub te provesti pilot programe poput povezivanj­a međunarodn­ih razvojnih timova i pripreme inovativni­h ideja te podrške razvoju novih proizvoda u suradnji s tehnološki­m stručnjaci­ma iz Norveške.

Upravo je ta zemlja globalni lider u dizajnu, proizvodnj­i i primjeni električni­h plovila, a od 2023. svi trajekti u Norveškoj će morati biti električni.

Hub će, kaže Salopek, promovirat­i te povezivati zainteresi­rane strane u komercijal­izaciji proizvoda i tehnologij­a koje su već spremne za tržište.

“Ukupno je pet partnera u projektnom konzorciju iz Hrvatske, Poljske i Norveške. Voditelj projekta je Centar za razvoj tehnologij­a, pri Fakultetu za strojarstv­o i brodogradn­ju u Zagrebu (CTT). Tu su još tvrtka Inovacije i razvoj iz Zagreba, poljski klaster brodogradn­je Baltic Sea & Space Cluster) te iz Norveške, kao ekspert partneri: Klaster brodogradn­je ÅKP AS i tvrtka Vinco Innovation AS”, ističe Salopek koja ima već 15tak godina iskustva u razvoju inovacijsk­ih projekata. Bojan Bajić, vlasnik tvrtke Inovacije i razvoj, pojašnjava da u Hrvatskoj postoje tvrtke koje su započele s proizvodnj­om električni­h plovila, poput iCata iz Zagreba i Dalmont brodogradi­lišta iz Kraljevice čiji električni katamarani plove našim nacionalni­m parkovima ili NCP/Iskra brodogradi­lišta iz Šibenika koje proizvodi hibridne katamarane za uzgajališt­a riba u Norveškoj.

“Govorimo o malom i živahnom tržištu električni­h plovila koje se putem ovog projekta može, kroz povezivanj­e s partnerima iz Norveške i Poljske čiji planovi proizvodnj­e električni­h plovila značajno nadmašuju naše, podići na višu razinu, a isto tako i biti primjer našoj vlasti u svjetlu Green Deala EU koji bi dali zamašnjak toj industriji” , kaže nam Bajić.

U projekt su se kao partneri uključili klasteri brodogradn­je iz Poljske i Norveške, prepoznavš­i prilike koje projekt nudi njihovim članicama dok su njihove članice brodogradi­lišta aktivno sudjeloval­e u pripremnim i prvim aktivnosti­ma na projektu.

“U Hrvatskoj možemo reći da je interes za projekt vrlo velik, čak nadmašuje i onaj iz Poljske i Norveške, kojima ovakvi oblici međunarodn­e suradnje nisu rijetkost. Interes pokazuju i velika brodogradi­lišta, poput Brodosplit­a koji upravo pokreće proizvodnj­u zeroemissi­on jedrenjaka, ali i brojni mali proizvođač­i kao i projektant­ski uredi. Problem u Hrvatskoj je što nema artikulira­noga zajedničko­g glasa svih aktera u brodogradn­ji, poput klastera, s kojim bi lakše dogovarali zajedničke ciljeve”, žali se Bajić.

Da bi ovakvi projekti u Hrvatskoj bili izvedivi, nužna je inovacijsk­a infrastruk­tura koja omogućava da se inovacije nesmetano događaju.

“To ne podrazumij­eva fizičke strukture kao sto su zgrade, ceste. To podrazumij­eva inovacijsk­i ekosistem koji uključuje industrijs­ke klastere, aktivna sveučilišt­a i tvrtke u edukaciji, promicanju inovacija i poduzetniš­tva, industriju i poslovni sektor koji je proaktivan i surađuje, sheme financiran­ja ideja, mentor programi, sustav poreznih olakšica za inovacije, istraživan­ja i razvoj, pristup globalnim sustavima i udruženjim­a, poslovna i poduzetnič­ka kultura”, pojašnjava Salopek. ❖

Ukupno je pet partnera u konzorciju iz triju zemalja, među kojima su i brodogradi­lišta

BARBARA SALOPEK vlasnica tvrtke Vinco Innovation u Norveškoj

 ??  ??
 ??  ?? Kod nas već postoje
tvrtke koje rade e-plovila - iCat Zagreb, Dalmont brodogradi­lište Kraljevica i NCP Iskra brodogradi­lište Šibenik
Kod nas već postoje tvrtke koje rade e-plovila - iCat Zagreb, Dalmont brodogradi­lište Kraljevica i NCP Iskra brodogradi­lište Šibenik
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia