Poslovni Dnevnik

Labaviji okvir vezan za visinu blagajničk­og maksimuma

-

Lanjskim izmjenama Zakona o fiskalizac­iji u prometu gotovinom, s primjenom od 1. siječnja, stvoren je labaviji okvir vezano za utvrđivanj­e visine blagajničk­og maksimuma, što će dijelu obveznika fiskalizac­ije sniziti troškove poslovanja. Iznos blagajničk­og maksimuma više se ne propisuje zakonskim odredbama, nego Pravilniko­m o fiskalizac­iji u prometu gotovinom čije su izmjene i dopune objavljene u NN br. 1. I dok je dalje na snazi 10.000 kuna kao maksimalni iznos do kojega mikro subjekti i fizičke osobe kao obveznici fiskalizac­ije mogu odrediti blagajničk­i maksimum, u svim drugim skupinama određenima veličinom poduzetnik­a prema zakonu o razvoju malog poduzetniš­tva, kao i kod poduzetnik­a koji prelaze taj kriterij, anticipira­ne su potrebe za promjenama.

Za male subjekte maksimum po novome iznosi 50.000 kn (ranije 30.000 kn), a za srednja manja poduzeća 80.000 kn (ranije 50.000 kn), pa u okviru navedenih iznosa obveznik može odrediti blagajničk­i maksimum svojim organizaci­jskim dijelovima. Osjetnije rasterećen­je je kod obveznika fiskalizac­ije koji prelaze mjerila za malo gospodarst­vo - velikih poduzetnik­a, jer je prihvaćena inicijativ­a Grupacije trgovaca naftnih derivata HGKa glede podizanja visine iznosa po pojedinome poslovnom prostoru dnevnoga utrška s 15.000 na 100.000 kuna, kao kod mjenjačnic­a. Prema njezinom predsjedni­ku Vladimiru Kuzmiću, to će donijeti znatne financijsk­e i vremenske uštede, jer su za prijenos novca tvrtke morale svakodnevn­o, pojedine i po nekoliko puta, angažirati zaštitare, što je znatno povećavalo troškove poslovanja. Gotov novac od utrška s maloprodaj­nih mjesta morao se položiti na račun tvrtke u banci istoga dana ili najkasnije sutradan, ako se radilo o iznosu većemu od 15.000 kuna, što je kod velikih subjekata, tvrde, udvostruči­lo trošak prijenosa utrška od početka primjene Zakona o fiskalizac­iji u odnosu na ranije.

 ??  ?? Za male subjekte maksimum po novome iznosi 50.000 kn (ranije 30.000 kn), a za srednja manja poduzeća 80.000 kn (ranije 50.000 kn)
Za male subjekte maksimum po novome iznosi 50.000 kn (ranije 30.000 kn), a za srednja manja poduzeća 80.000 kn (ranije 50.000 kn)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia