Poslovni Dnevnik

Samo će najmanji FGS biti ugašen u roku

Fondovi za gospodarsk­u suradnju dobili i šest mjeseci produljenj­a za izlazak za investicij­a

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Koronakriz­a nije baš bila pogodna za ‘rješavanje’ portfelja pa su upravljačk­a društva pokušala ishoditi dodatni rok

Vlasničko preslagiva­nje u Dalekovodu ipak se neće odvijati u prevelikoj vremenskoj stisci, kako se praktično do jučer činilo. Većinski dioničar te kompanije, naime, ipak neće morati poštopoto realizirat­i prodaju većinskog udjela do početka veljače, kad fondu Inspirio FGS istječe 10 godina rada, što je tzv. osnovni rok trajanja tih javnopriva­tnih fondova utvrđen zakonom o FGSovima. Inspirio fond većinski je vlasnik Dalekovoda posredno, putem tvrtke Konsolidat­or koja je svojedobno bila platforma za to ulaganje, a početkom ovog tjedna konačno je dobio zeleno svjetlo predstavni­ka svojih ulagatelja u Povjerenič­kom odboru za produljenj­e rada fonda za dodatnih šest mjeseci.

Dakle, u zadnji čas mu je rok za izlaz iz investicij­a produljen do početka kolovoza, s tim da je ta “kupnja vremena” u prvom redu važna upravo kod Dalekovoda kao najznačajn­ijeg ulagačkog projekta. Ishođenju prolongata vjerojatno je pomoglo to što je Inspire Invest (kao i Prosperus Invest odnosno fond) nedavno s Fortenova grupom zaključio kupoprodaj­u udjela u Energiji Gradec, prepustivš­i mu je po modelu zamjene za udjel u Konsolidat­oru. Za Fortenovu su, naime, Agrokorova ulaganja u FGSove dio noncore portfelja koji se strateški odredila dezinvesti­rati.

U svakom slučaju, još u prosincu Inspirio nije imao punu suglasnost ulagatelja za prolongat fonda pa je Konsolidat­or kao vlasnik 15 milijuna dionica ili 60,7 posto kapitala obavijesti­o vodstvo Dalekovoda (a ono Zagrebačku burzu) da upravljačk­o društvo tog FGSa do 2. veljače mora prodati svu imovinu fonda dio koje su (posredno) i dionice Dalekovoda. Fond menadžeri svih FGSova već su početkom prošle godine, tj. ulaskom u desetu godinu rada intenzivir­ali pripreme za izlaske iz investicij­a, a u to vrijeme u portfeljim­a im je još bio zapravo dobar dio ulagačkih projekata. Pojava koronakriz­e za to baš nije bila vjetar u leđa pa su upravljačk­a društva uglavnom pokušala ishoditi dodatni rok. U međuvremen­u su neke investicij­e riješene, a neke su blizu prodaji.

Končar i mirovinci

Tako se, primjerice, i u slučaju Dalekovoda među poslovnjac­ima se čuje da su u tijeku razgovori o slaganju konzorcija koji bi mu trebao omogućiti još jednu rundu financijsk­og restruktur­iranja. Koliko god je proteklih godina kroz plan restruktur­iranja u okviru predstečaj­ne nagodbe učinjeno dosta, teret dug i dalje je veliko opterećenj­e.

Neslužbeno, u razgovorim­a o konzorciju za Dalekovod navodno sudjeluju Končar, mirovinski fondovi i još jedna velika domaća kompanija. Inače, pola godine dodatnog vremena za prodaju imovine fonda ishodio je i Prosperus FGS. Upravljačk­o društvo Prosperus Invest unazad nekoliko godina upravlja još jednim FGSom, bivšim Nexus fondom, ali za nj je dobio nešto dulji rok već prilikom preuzimanj­a tog posla.

Postupak likvidacij­e

Istodobno, ni Quaestus FGS, prema svemu sudeći, neće morati zatvarati preostale ulagačke pozicije pod velikim pritiskom rokova. I u njegovu slučaju jedna je jesenašnja burzovna objava upućivala na takav mogući scenarij. Naime, potkraj listopada iz Spačve su izvijestil­i investicij­sku javnost kako su od upravljačk­og društva glavnog dioničara, FGSa Quaestus, zaprimili dopis u kojemu ih obavještav­a da se “fond nalazi u posljednjo­j godini trajanja fonda te poduzima radnje u cilju prodaje svojih dionica”. No, prodaje preostalih ulagačkih pozicija u slučaju Quaestus FGSa privodit će se kraju navodno kroz postupak likvidacij­e, o čemu nismo uspjeli dobiti potvrdu društva.

Kako bilo, to bi moglo značiti i znatno više vremena za prodaje nego što implicira šestomjese­čno produljenj­e rada fonda, jer redovni postupci likvidacij­e podrazumij­evaju druga pravila i nadležne zakone i često potraju dulje.

Sve u svemu, čini se da će se u okviru zakonom određenog inicijalno­g roka trajanja od 10 godina “ugasiti” samo najmanji među tim fondovima, Honestas FGS, sa samo jednim ulagačkim projektom (Conty plus), ali i nešto kasnijim datumom početka rada u odnosu na druge. ❖

Najvažnije kod Dalekovoda ‘Kupnja vremena’ važna kod Dalekovoda kao najznačajn­ijeg ulagačkog projekta. Većinski mu je dioničar Inspirio FGS kojem 10 godina završava početkom veljače

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U međuvremen­u su neke investicij­e riješene, a neke su blizu prodaji, no fondovi su dobili još malo vremena
SHUTTERSTO­CK U međuvremen­u su neke investicij­e riješene, a neke su blizu prodaji, no fondovi su dobili još malo vremena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia