Poslovni Dnevnik

Osijek s 18 milijuna kuna transformi­ra centar u magnet za turiste

-

Grad Osijek ulaže 18 milijuna kuna u obnovu i preuređenj­e zapuštenog povijesnog prostora u regionalni prijamni infoturist­ički centar čiji će sadržaji promovirat­i turističke atrakcije Osijeka, Osječkobar­anjske županije i šire regije istočne Hrvatske.

Projekt u iznosu od 85 posto sufinancir­a se iz fondova Europske unije, a obuhvaća rekonstruk­ciju stare austrougar­ske konjušnice površine 40 tisuća kvadratnih metara, izgradnju prometnica i parkirališ­ta te krajobrazn­o uređenje prostora.

“Zajednica izvođača radova, tvrtke Kale i Binder, uvedena je u radove prije dva tjedna, a rok završetka radova je lipanj 2022. godine. Kroz ovaj projekt predviđamo otvaranje novih radnih mjesta u Osijeku, porast broja posjeta turistički­m atrakcijam­a te broja programa razvoja kulturne i prirodne baštine u regionalni­m odredištim­a”, istaknula je zamjenica gradonačel­nika Osijeka Žana Gamoš. Prema riječima Kornelije Mlinarević, pročelnice Upravnog odjela za programe Europske unije, uz Centar će se urediti stajalište za autobuse i osobna vozila, a budući da je smješten u blizini državne ceste i dvije EuroVelo rute, dio ponude bit će prilagođen i ciklo turistima koji će se ondje moći otuširati te svoje bicikle ostaviti ili popraviti.

“Ovo će po realizacij­i projekta biti mjesto u kojem će se nalaziti i poseban trgovački dio za autentične lokalne i regionalne proizvode, bankomate i mjenjačnic­e, kao i prostor za turističke agencije i vodiče, sanitarni čvor i drugi sadržaji”, zaključila je Mlinarević. Osim toga, pojasnila je, Grad planira premjestit­i GPP-ovu remizu iz sadašnjeg prostora na istok grada, čime će se otvoriti prostor za gradnju montažne garaže za 345 automobila. Time bi se izmjestilo parkiranje iz gradske Tvrđe te omogućio njezin daljnji razvoj kao kulturnog i turističko­g centra Osijeka.

 ?? MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL ?? Projekt u iznosu od 85% sufinancir­a se iz fondova EU
MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL Projekt u iznosu od 85% sufinancir­a se iz fondova EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia