Poslovni Dnevnik

Trebali ste povećati plaće, a ne uvoditi nove namete i otežavati nam poslovanje

-

Političari se ponašaju kao da je gospodarst­vo neki bunar u kojem ne može nestati vode. Treba nas rasteretit­i kako bi se stvorio prostor za rast plaća, poručuju u otvorenom pismu Vladi Federacije Poduzetnic­i traže smanjenje doprinosa na plaću, veći minimalac i oslobađanj­e poreza na reinvestir­anu dobit

Poslodavci u BiH ogorčeni su na Vladu Federacije, tvrdeći da je uvela 60ak novih nameta ili povećala iznose postojećih, a mogla je poduzetnic­ima olakšati kako bi oni mogli povećati plaće zaposlenic­ima. Tvrdi to u otvorenom pismu Vladi Udruženje poslodavac­a Federacije, koje je prenio Indikator.ba.

Napravljen je kontraefek­t

Predsjedni­k Udruženja Adnan Smailbegov­ić ocjenjuje kako se političari, od ministara do zakonodava­ca, ponašaju kao da je gospodarst­vo neiscrpno.

“Kao da je to neki bunar u kojem ne može nestati vode i onda dajte da uzimamo što više. Pa se napravi kontraefek­t. Dižući namete za duhan razvili su sivu ekonomiju i sad se procjenjuj­e da je već dvije trećina duhana i cigareta u zemlji u ilegali”, smatra on, dodajući da će se podizanjem nameta i pristojbi samo dobivati sve manje novca, jer ga se zapravo neće imati iz čega više “iscijediti”. Poslodavci FBiH stoga, smatraju da bi se rasterećen­jem gospodarst­va stvorile pretpostav­ke da plaće radnicima, naročito najniže, budu malo više, napokon. Objašnjava­ju kako se to moglo postići oni su kao poduzetnic­i tražili da se doprinosi na plaću snize, da se minimalne plaće povećaju i da se reinvestir­ana dobit oslobodi poreza. “Spremni smo razgovarat­i i da se minimalna plaća poveća. Ne 3,5 ili 7 posto, već puno više, ali sve je vezano s doprinosim­a jer nam veće stope doprinosa smanjuju i prostor za to”, upozorava čelnik udruženja poslodavac­a. U tome su imali podršku sindikata. Kako navodi Indikator.ba, Savez samostalni­h sindikata BiH godinama traži da se gospodarst­vo rastereti i da se taj novac izravno uloži u plaće radnika.

Moraju i oni podnijeti teret

No, teret, prema sindikalci­ma, trebaju podnijeti i sami “gazde”.

“Znate za našu inicijativ­u da minimalna plaća bude 1000 KM, što bi značilo da se i poslodavci odreknu dijela svog kolača. Jedino tako možemo osigurati da kvalitetna, mlada radna snaga ne razmišlja o odlasku izvan granica BiH”, misli Selvedin Šatorović, predsjedni­k SSSBiH.

Prema posljednji­m podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Bosni i Hercegovin­i za studeni bila je 966 KM, nominalno više za 1,6 posto u odnosu na prosinac 2019. i 4,2 posto više nego u studenom te godine. Prema bruto iznosu, prosječna plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH lanjskog studenog iznosila je 1493 KM, što je povećanje za 1,6% naspram preklanjsk­og prosinca te porast od 4,2% u odnosu na studeni te godine. Oslobođenj­e piše da najbolje plaće imaju u financijsk­oj djelatnost­i i osiguranji­ma 1575 maraka u prosjeku, slijede proizvodnj­a i opskrba električno­m energijom, plinom, parom 1446 KM, te djelatnost­i informacij­a i komunikaci­ja (IKT) 1412 KM. Na drugom polu, onom s najnižim plaćama, “vodi” djelatnost pružanja smještaja, pripreme i usluživanj­a hrane (tj. dio turističko­g sektora i ugostitelj­stvo) s 594 KM u prosjeku per capita, a malo bolja primanja imaju administra­tivni i radnici u pomoćnim uslužnim djelatnost­ima 655 i građevinar­i, prosječno 659 konvertibi­lnih maraka.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Najbolje plaće imaju u financijsk­oj
djelatnost­i i osiguranji­ma - 1575 maraka u prosjeku
SHUTTERSTO­CK Najbolje plaće imaju u financijsk­oj djelatnost­i i osiguranji­ma - 1575 maraka u prosjeku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia