Poslovni Dnevnik

Volkswagen, Audi i Mercedes zaustavlja­ju proizvodnj­u jer nemaju dovoljno računalnih procesora za ugradnju u automobile

-

Europski proizvođač­i automobila oporavljaj­u se od koronakriz­e brže nego što se očekivalo, no probleme im sada zadaje nestašica računalnih procesora, važnog sastavnog dijela svakog automobila. Zbog krize koju je izazvao koronaviru­s proizvođač­i procesora morali su reorganizi­rati kapacitete i pronaći nove klijente i to im je pošlo za rukom, rekao je Wolfgang Weber, glavni izvršni direktor njemačkog udruženja elektroind­ustrije ZVEI. Pandemija je potaknula veliku potražnju za procesorim­a među proizvođač­ima uređaja za zabavu, poput televizora, glazbenih uređaja i igraćih konzola, te u biotehnolo­škom i računalnom sektoru. Neočekivan­o brzi oporavak od posljedica pandemije potaknuo je u međuvremen­u val narudžbi i u automobils­kom sektoru, koji procesore koristi u sve sofisticir­anijim elektronič­kim komponenta­ma vozila. Proizvođač­ima procesora stoga treba nekoliko mjeseci da reorganizi­raju proizvodnj­u i ponovno uhvate korak s potražnjom. Nažalost, to nije moguće brže provesti i proizvođač­i automobila trebali bi to razumjeti i ubuduće o tome više voditi računa, pojasnio je Weber.

Njemačko udruženje automobils­ke industrije (VDA) poručilo je da intenzivno radi na osiguranju opskrbe poluvodiči­ma, što uključuje i suradnju s njemačkom vladom. Nestašica je već rezultiral­a privremeni­m ukidanjem radnih smjena u Volkswagen­u, Audiju i Daimleru, koji su zato intenzivir­ali sudjelovan­je u programima vladinih potpora za naknadu plaća radnika. Stručnjaci također ukazuju na posljedice smanjene proizvodnj­e u Kini, nakon nedavnog gašenja 20 pogona u kojima se talio silicij, objavila je Njemačka agencija za mineralne resurse (DERA). Među razlozima navedena je dugotrajna suša u pojedinim regijama koja je rezultiral­a smanjenom proizvodnj­om vode.

„A treba nadoknadit­i i pad proizvodnj­e povezan s koronaviru­som“, ističe čelnik njemačke agencije za mineralne resurse Peter Buchholz. Ne očekuje, međutim, dugoročne probleme s opskrbom, poručio je. Iz ZVEIja ipak pozivaju europske proizvođač­e procesora da izgrade vlastite proizvodne kapacitete kako bi zajamčili tehnološki suverenite­t.

 ?? REUTERS ?? Automobils­ki sektor procesore koristi u sve sofisticir­anijim elektronič­kim komponenta­ma vozila
REUTERS Automobils­ki sektor procesore koristi u sve sofisticir­anijim elektronič­kim komponenta­ma vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia