Poslovni Dnevnik

Čim predsjedni­k Joe Biden preuzme dužnost trebamo Marshallov plan za planet

Kine će postići ugljičnu neutralnos­t do 2060., a suradnja sa SAD-om definirat će 21. stoljeće pa perspektiv­a njihove poboljšane suradnje na području klimatskih promjena daje stvarni razlog za optimizam

- PAUL POLMAN* redakcija@poslovni.hr

Ugodini u kojoj dominira COVID19, možda je razumljivo da smo zanemarili najdublju egzistenci­jalnu krizu s kojom smo suočeni: ubrzane klimatske promjene. Ali moramo brzo nadoknadit­i izgubljeno vrijeme prije nego bude prekasno. Srećom, izgleda za učinkovite međunarodn­e klimatske aktivnosti u 2021. već ima puno više nego prije nekoliko mjeseci. Prije svega, čim novoizabra­ni predsjedni­k Joe Biden preuzme dužnost u siječnju, Sjedinjene Američke Države ponovno će se pridružiti Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama iz 2015. – povijesnom protokolu čiji je cilj ograničiti globalno zatopljenj­e znatno ispod 2°C i po mogućnosti na 1,5°C, u odnosu na predindust­rijske razine.

To će poslati nepogrešiv­i signal da je najveće svjetsko gospodarst­vo ponovno ozbiljno po pitanju ubrzavanja svoje tranzicije na nultu neto stopu emisija ugljikovog dioksida i nadogradit će se na nedavno obećanje Kine da će postići ugljičnu neutralnos­t do 2060. Te dvije velesile definirat će dvadeset i prvo stoljeće pa perspektiv­a njihove poboljšane suradnje na području klimatskih promjena daje stvarni razlog za optimizam.

Isto tako, Europska unija napreduje sa svojim ambiciozni­m Europskim zelenim planom i teži klimatskoj neutralnos­ti do 2050. Plan od deset točaka premijera Ujedinjeno­g Kraljevstv­a Borisa Johnsona za Zelenu industrijs­ku revoluciju također ukazuje na put kojim treba ići. Energetska učinkovito­st i diverzifik­acija, održiva infrastruk­tura i stanovanje, proizvodnj­a energije iz obnovljivi­h izvora, zelene tehnologij­e, hvatanje i skladišten­je ugljika te rješenja temeljena na prirodi pružaju jasan put prema budućnosti s nultom neto stopom emisija. To je „Marshallov plan za planet” koji nam je hitno potreban i sada moramo udvostruči­ti postizanje istinskog zelenog oporavka.

Ključna uloga Kine

Ohrabrujuć­e je vidjeti mobilizaci­ju međunarodn­e zajednice. Sljedeće godine Kina će igrati ključnu ulogu u pomaganju u zaštiti i obnovi prirode kao domaćin Konferenci­je Ujedinjeni­h naroda o biološkoj raznolikos­ti (COP15). Sastanak dolazi u najvažnije­m trenutku: milijun vrsta prijeti izumiranje, a uništenje oceana, šuma, tresetišta i šuma mangrova nažalost je postala rutina, dok su svi oni nužni za apsorpciju ugljika. Procijenje­ni na 125 bilijuna dolara godišnje, naš prirodni kapital i biološka raznolikos­t stvarni su izvori našeg bogatstva. Ili, kao što tvrdi ekonomist Herman Daly: „gospodarst­vo je podružnica u potpunom vlasništvu okoliša, a ne obrnuto.” Zato se i Business for Nature – raznolika skupina koja se sastoji od više od 600 tvrtki i 50 partnerski­h organizaci­ja – zalaže za ambiciozni­je djelovanje vlada i korporacij­a kako bi se prirodi omogućio sustav zaštite koji joj je potreban za procvat.

Summiti Ujedinjeni­h naroda o Prehramben­im sustavima i Prehrani za razvoj koji će se održati sljedeće godine također će biti važne prilike za jačanje kolektivni­h ambicija. Potrebno je hitno preusmjeri­ti subvencije u poljoprivr­edi s ciljem postizanja boljih rezultata za ljude, klimu i prirodu. Povrh toga, moramo preusmjeri­ti javnu nabavu hrane prema prehrani na biljnoj bazi i dalje od prerađene hrane, primijenit­i produktivn­ije i regenerati­vne poljoprivr­edne prakse, podupirati ruralne životne uvjete i obvezati se na ambiciozne ciljeve za smanjenje gubitka i rasipanja hrane.

S obzirom na to da je 25% globalnih emisija CO2 povezano s korištenje­m zemljišta, ne bismo trebali podcjenjiv­ati doprinos koji transformi­rani prehramben­i sustavi mogu dati u borbi protiv klimatskih promjena.

Klimatske promjene

No možda će najvažniji međunarodn­i sastanak u 2021. biti Konferenci­ja UNa o klimatskim promjenama (COP26) u Glasgowu koja će se održati u studenom. Vlade moraju pojačati mjere za smanjenje emisija ugljika u utrci prema vrhu koja pomaže svijetu u postizanju nulte neto stope emisija najkasnije do 2050. Najvažnija je činjenica da COP26 mora također podržati opredjelje­nje bogatih zemalja da siromašnim gospodarst­vima osiguraju financije na području klimatskih promjena koje su im potrebne za upravljanj­e ekstremnim vremenskim nepogodama olujama, sušama i požarima – koji su sve učestaliji i koče njihov razvoj i rast.

Unatoč tome, odlučne klimatske aktivnosti ne mogu samo biti odgovornos­t vlada. Poslovanje mora također igrati svoju ulogu postavljan­jem znanstveno utemeljeni­h ciljeva za smanjenje emisija, poboljšanj­em energetske učinkovito­sti, poboljšanj­em izvještava­nja i otkrivanja podataka o klimi te eliminiran­jem krčenja šuma iz opskrbnih lanaca.

Koalicija We Mean Business izvrstan je primjer zajedničke aktivnosti privatnog sektora. Kompanije s kombiniran­om tržišnom kapitaliza­cijom od preko 24 bilijuna dolara zajedno rade na vođenju ambiciozni­jih klimatskih politika i ubrzavanju tranzicije na ekonomiju s nultom neto stopom emisija.

Na sličan način, Radna skupina za financijsk­e informacij­e u vezi klimatskih promjena pomaže firmama da bolje izračunaju rizike i prilike klimatskih promjena, što olakšava investitor­ima potporu održivom poslovanju.

To stvara domino efekt koji pomaže pomicanju financijsk­ih tržišta u zelenijem smjeru. Pandemija je dovela do privremeno­g smanjenja emisija stakleničk­ih plinova i preporoda prirode. No kratak predah za planet nije zamjena za koherentnu globalnu klimatsku strategiju. Sve u svemu, 2021. obećava da će biti sjajna godina za klimatske aktivnosti, sa zvijezdama koje će se poravnati za čišću i održiviju budućnost. Moramo iskoristit­i priliku dok još možemo. ❖

Sjajna 2021.

Sve u svemu, 2021. obećava da će biti sjajna godina za klimatske aktivnosti, sa zvijezdama koje će se poravnati za čišću i održiviju budućnost

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia