Poslovni Dnevnik

Očekivanje novih poticajnih mjera gospodarst­vu potaknulo blagi rast indeksa europskih burzi

-

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle jer je ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima dok se u SADu očekuju nove poticajne gospodarsk­e mjere. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je dan ranije oslabio 0,2 posto. Istovremen­o je londonski

FTSE indeks ojačao 0,1 posto, na 6718 bodova, dok je frankfurts­ki DAX porastao 0,7 posto, na 13.917 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 5623 boda. Na europskim se burzama trgovalo oprezno jer ulagače zabrinjava nastavak restriktiv­nih mjera za suzbijanje koronaviru­sa u mnogim europskim zemljama, među ostalim, u Njemačkoj. Podršku tržištima pruža, pak, rast cijena dionica na Wall Streetu u utorak, nakon što se Janet Yellen, kandidatki­nja za ministricu financija SADa, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarsk­e mjere.

Senat Kongresa SADa u utorak je počeo sa saslušanji­ma kandidata za ministarsk­a mjesta u budućoj vladi Joea Bidena, pri čemu je Yellen poručila kako bi koristi od novog izdašnog paketa poticaja bile veće od troškova rasta javnog duga. Krajem prošloga tjedna izabrani predsjedni­k Biden predstavio je prijedlog novog paketa poticajnih mjera od 1,9 bilijuna dolara. Tako bi, zajedno s lanjskim poticajima, ukupni poticaji najvećem svjetskom gospodarst­vu dosegnuli 10 posto BDPa.

 ??  ?? STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,6 posto
STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,6 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia