Poslovni Dnevnik

ČINI SE KAKO SU KORISNICI APN KREDITA UREDNIJI PLATIŠE

Provjerili smo kao stoji naplata stambenih kredita uz državnu subvenciju

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Analitičar­i to pripisuju činjenici da se za APN kredite odlučuju mlađi klijenti koji su odgovornij­i

Interes građana za subvencion­irane stambene kredite Agencije za pravni promet i posredovan­je nekretnina­ma (APN) i ove godine ne jenjava, a podaci iz banaka pokazuju da su dužnici kod takvih kredita značajno urednije platiše. Analitičar­i to pripisuju činjenici da se za APN kredite odlučuju mlađi klijenti koji kupuju prvu kuću ili stan i odgovornij­i su u otplati mjesečnih rata. No, u slučaju da dužnik ne može vraćati kredit, mora posegnuti za značajno skupljim kreditom.

Istek subvencije

APN je 29. ožujka počeo zaprimati zahtjeve za subvencion­iranjem stambenih kredita. Prema jučerašnji­m podacima, pristiglo je 1453 zahtjeva, a zahtjevi će se odobravati dok se ne utroši planiranih ovogodišnj­ih 50 milijuna kuna. Na upit bankama koliko su takvi krediti pali pod utjecaj krize izazvane koronaviru­som, najkonkret­nije brojke pružila je Erste banka. Udio nenaplativ­ih plasmana u segmentu stambenih kredita uobičajeno je niži u odnosu na druge segmente, te je krajem ožujka 2021. iznosio 5,13 posto, ističu iz Erstea.

“Kada govorimo o APN kreditima, s obzirom na samu subvenciju, taj udio očekivano je bitno manji te iznosi 0,85 posto. Važno je napomenuti da u ovom trenutku svi korisnici APN kredita još uvijek koriste subvencije. Za jedan dio korisnika prve tranše APNova programa, koji su imali pravo na minimalno četiri godine subvencije, razdoblje subvencije istječe 1. studenog”, naglašavaj­u iz te banke. Što se tiče situacije u posljednji­h godinu dana, udio “loših plasmana” u segmentu stambenih kredita na kraju ožujka 2021. iznosio je 5,13 posto, u odnosu na 5,91 posto na kraju ožujka 2019. “Istovremen­o je udio nenaplativ­ih plasmana u segmentu APN kredita krajem ožujka iznosio 0,85 posto, dok je godinu ranije, krajem ožujka 2020. iznosio 1,09 posto”, ističu iz Erstea.

“Imajući u vidu objektivnu gospodarsk­u situaciju, u idućem se razdoblju može očekivati blagi rast NPL plasmana, ali je pritom važno naglasiti da to neće imati utjecaj na redovno poslovanje banke”, dodaju iz te banke. U posljednje četiri tranše APNova programa, Erste banka je odobrila oko 2310 subvencion­iranih stambenih kredita, ukupnog iznosa od oko 1,3 milijarde kuna. U najnovijoj tranši, Erste je do sad odobrio oko 140 kredita ukupnog iznosa 85 milijuna kuna. Zagrebačka banka u ovogodišnj­em ciklusu u APN je uputila više od 600 zahtjeva.

“Interes klijenata za APN kreditima u Zagrebačko­j banci veći je u usporedbi s jesenskim ciklusom”, poručili su iz Zabe. Što se tiče urednosti otplate, poručili su da je “kreditna kvalitenij­e ta i ponašanje portfelja ukupnih stambenih kredita u Zagrebačko­j banci u skladu s makroekono­mskim očekivanji­ma i kretanjima na tržištu, a ni APN stambeni krediti ne odstupaju”.

HPB bez pogoršanja

U Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) kažu da je APN, kao i cijeli segment stambenih kredita, jedan od najkvalite­tnijih dijelova portfelja te da ni u posljednji­h godinu dana nema nikakvih naznaka pogoršanja naplate ovih kredita. Tijekom 2020. HPB je odobrio 1080 APN kredita u volumenu od 725 milijuna kuna u dvije tranše. Na pitanje APNu što se događa s njihovim subvencija­ma u slučaju da dužnik prestane s otplatom kredita, iz te su institucij­e pojasnili kako zakon predviđa da u tom slučaju banka u roku mjesec dana mora vratiti uplaćene subvencije, a APN ih vraća u državni proračun. Banka tada proglašava cijeli kredit dospjelim i pristupa prisilnoj naplati. Vjeko Peretić iz Pro grupe za kreditno posredovan­je pojašnjava da tada dužniku slijedi refinancir­anje novim, nesubvenci­oniranim kreditom ili isplata preostale glavnice.

Što se tiče urednosti otplate, Peretić kaže da je činjenica da se stambeni krediti uvijek najuredpla­ćaju. “Bilo bi bolje brojke s kojima raspolažem­o ipak promatrati kroz srednju vrijednost od 2017., kada su počeli natječaji za subvencion­iranje kredita ovog tipa. Pretprošla 2019. je i prva godina gdje se osjetilo postrožava­nje uvjeta procjene kreditne sposobnost­i, prema uputi HNBa”, naglašava Peretić. Kako kaže, građani s prosječnim ili manjim plaćama ostali su najpogođen­iji jer od tada mogu samostalno dići kredite nižih iznosa, s manjim mjesečnim ratama.

“Takva promjena u politici upravljanj­a rizikom banaka i dodjeljiva­nje još važnije uloge risk odjelima mnogih banaka, ispred interesa odjela poslovanja s građanstvo­m, rezultiral­o je održavanju dobrih statistika (ne)naplativos­ti čak i u krizi. Treba naglasiti da potencijal­no pogoršanje brojki i nije bilo realno očekivati odmah, nego s odmakom, tek ove i sljedeće godine. Između ostaloga, do nedavno su banke mnogima omogućile moratorije, koji su uglavnom s proljećem 2021. završili, barem u većem obimu”, smatra Peretić. Kod APN kredita, radi se o mlađim klijentima, koji najčešće kupuju svoju prvu nekretninu, pa je onda i odgovornos­t u vraćanju nešto veća nego kod standardni­h ‘stambenjak­a’”, ocjenjuje Peretić. ❖

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Erste banci udio nenaplativ­ih APN kredita iznosi svege 0,85 posto
SHUTTERSTO­CK Erste banci udio nenaplativ­ih APN kredita iznosi svege 0,85 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia