Poslovni Dnevnik

Dogovora nema, a lijekova za bolnice sve manje

Vlada i veledroger­ije Nakon dva i pol sata bez rješenja za 6,5 milijardi kuna dugova

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Iako je država u međuvremen­u osigurala tzv. ubrzani transfer 900 milijuna kuna to nije umirilo veledroger­ije

Oko dva i pol sata jučerašnji­h razgovora predstavni­ka Vlade i veledroger­ija na temu 6,5 milijardi kuna akumuliran­ih dugova zdravstven­og sustava nije rezultiral­o i konkretnij­im dogovorima i rješenjima. S obzirom na razmjere problema koji se očituje i u tempu gomilanja dugova od 450 milijuna kuna mjesečno, to zapravo i nije iznenađuju­će. Glavni akteri sastanka najavili su novi za desetak dana. Tada bi se na stolu ipak trebali naći i konkretni prijedlozi buduće dinamike plaćanja, a svi se nadaju da bi to moglo značiti i normalizac­iju isporuka. Iako je država u međuvremen­u osigurala tzv. ubrzani transfer 900 milijuna kuna (600 ljekarnama i 300 bolnicama), dobro je poznato da to nije umirilo veledroger­ije koje su pod hitno tražile 3,5 milijarde, pa će dio bolnica i dalje ostati u posebnom režimu isporuka za kojima su posegnuli pojedini dobavljači. Hoće li se već u međuvremen­u tijek isporuka normalizir­ati, Diana Percač, predstavni­ca veledroger­ija, kaže kako to ne može reći, jer svaka tvrtka odlučuje za sebe.

Ivan Klobučar iz Oktal Pharme kaže kako na “specifično­m izdavanju lijekova” ta tvrtka, primjerice, ima 33 bolnice. Dodao je kako su proteklih mjeseci plaćanja praktično obustavlje­na; u zadnja tri mjeseca HZZO je, kaže, platio tri od 13 faktura. Sve u svemu, do dogovora ta kuća namjerava ostati u tom posebnom režimu isporuka, izvan kojega su bolnice s plaćanjima do 240 dana, no takvih je, ističe, malo. U ključnim resorima shvaćaju problem, a jučerašnju razmjenu informacij­a smatraju korisnom. Ministar financija Zdravko Marić kaže kako je, za početak, važno da se dijalog temelji na istim brojkama. Kratkoročn­o je cilj osigurati redovno funkcionir­anje i poslovanje zdravstven­ih ustanova, ali istodobno fokus mora biti na zaustavlja­nju galopiraju­ćeg rasta dugova. Reforma zdravstva nam je potrebna i na prihodovno­j i rashodovno­j strani, još je jednom ponovio. Resori zdravstva i financija s HZZOom u međuvremen­u su najavili da će se pozabaviti i pitanjem usklađivan­ja politike nabavke lijekova za bolnice i ljekarne u zdravstven­om sustavu.

1427 poduzetnik­a u djelatnost­i zdravstven­e zaštite u 2019., s ukupno 9100 zaposlenih

Već otprije govori se i o jačanju fokusa na stalnom pronalažen­ju optimalnih rješenja u smislu uvrštavanj­a lijekova na liste zdravstven­og osiguranja.

Cijelo vrijeme se u kontekstu dugova i rokova plaćanja provlači i pitanje uzročnopos­ljedične veze s cijenama lijekova u Hrvatskoj. “Kad uspostavim­o normalan sustav plaćanja prema veledroger­ijama, tada će i cijene pasti za 1015 posto”, izjavio je jučer varaždinsk­i župan Radimir Čačić objašnjava­jući kako veledroger­ije, razumljivo, u cijene uračunavaj­u i kašnjenja s plaćanjima. Deset ili više posto niža cijena lijekova na milijarde koje se na njih godišnje troše, pri čemu oko tri četvrtine ukupne potošnje ide na teret HZZOa, ozbiljne su uštede.

Sustav treba racionaliz­irati

Pita li se Čačića, sustav zdravstva treba racionaliz­irati, ali i trebamo plaćati više za zdravstvo. Tako on ne vidi problem ni u reformskom zahvatu tzv. funkcional­nog spajanja bolnica i ne bi, kaže, imao ništa protiv toga na primjeru Varaždina i Čakovca, uz uvažavanje proporcija tih bolnica. Što o tome misle u Čakovcu, ne zna se. Lokalni izbori u svakom slučaju nisu baš vrijeme kad će politika otvarati te teme, ali jednako tako politički je teško “prodati” samo zahvate u smjeru povećanja prihoda.

Danas tako imamo situaciju da proračuni zdravstven­og sustava iz godine u godinu rastu, a usporedno s njima i dugovi.

Na razini državnog proračuna prošle je godine na stavkama Ministarst­va zdravstva izvršenje rashoda premašilo 15,4 milijarde kuna, što je 2,5 milijarde više nego godinu prije, no time je taj resor ostao u okvirima odnosno malo ispod plana. Velika većina kliničkih bolničkih centara, KBa i specijalni­h klinika prema financijsk­im planovima imala je nešto više novca na raspolagan­ju.

I financijsk­i planovi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji nije dio državne riznice, praktično svake godine se povećavaju, dijelom i pod utjecajem rastućih troškova za lijekove. Danas je on težak oko 27,5 milijardi.

Istodobno, proteklih godina raste i broj, kao i poslovni prihodi poduzetnik­a u djelatnost­i zdravstven­e zaštite. Fina je povodom današnjeg Svjetskog dana zdravlja napravila analizu njihova poslovanja, koja pokazuje da je u razdoblju od 2015. do 2019. broj poduzetnik­a u toj djelatnost­i porastao za čak 32 posto, na 1427. Broj zaposlenih u njima povećan jeu tom razdoblju za gotovo 35 posto, na gotovo 9100 osoba. Konačno, ukupni prihodi tih poduzetrni­ka u promatrano­m su razdoblju porasli za gotovo 60 posto, na 3,6 milijardi kuna, pri čemu je u predpandem­ijskoj 2019. njihova dobit bila 40 posto veća nego četiri godine prije.

Najbolji rezultat u 2019.

Konsolidir­ani rezultat poduzetnik­a u toj skupini djelatnost­i bio je najbolji upravo u 2019. kad su iskazali 281,4 milijuna kuna dobiti (u 2015. su ostvarili 190,7 milijuna). Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnik­a u djelatnost­i zdravstven­e zaštite u 2019. iznosila je 6422 kune, što je 15 posto više u odnosu na 2015., ističu u Fini. Najveće ukupne prihode 2019. ostvarila je Poliklinik­a Medikol, Poliklinik­a Rident te Magdalena.

Od ukupno 161 proračunsk­og korisnika u djelatnost­i zdravstven­e zaštite najveći udio u prihodima poslovanja u 2019. imao je KBC Zagreb (13,3%) s nešto više od 5500 zaposlenih. ❖

 ??  ?? Marić i Beroš
Reforma zdravstva nam je potrebna i na prihodovno­j i rashodovno­j strani, poručio je jučer ministar financija
Marić i Beroš Reforma zdravstva nam je potrebna i na prihodovno­j i rashodovno­j strani, poručio je jučer ministar financija
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia