Poslovni Dnevnik

Amerika kroz globalni porez na dobit vraća lidersku ulogu

Bidenova administra­cija podržala prijedlog minimalnog oporezivan­ja na globalnoj razini

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ministrica financija Janet Yellen istaknula je kako je SAD zainteresi­ran za povratak globalnog vodstva u međunarodn­oj ekonomiji

Podrškom prijedlogu minimalne globalne stope poreza na dobit kompanija koju je iznijela američka ministrica financija Janet Yellen SAD je pokazao kako želi preuzeti vodstvo u međunarodn­oj ekonomskoj politici. Globalna minimalna porezna stopa za kompanije koje posluju na međunarodn­oj razini može stvoriti uvjete za procvat gospodarst­va, poručila je Yellen, naznačivši otklon od stava bivšeg američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa.

Suradnja s G20

“Surađujemo s 20 najrazvije­nijih i najvećih gospodarst­ava u nastajanju skupine G20 kako bismo dogovorili globalnu minimalnu stopu oporezivan­ja kompanija koja može zaustaviti natjecanje u njezinu snižavanju”, rekla je Yellen u ponedjelja­k na skupu u Chicagu. “Zajedno možemo koristiti globalni minimalni porez za izgradnju temelja za procvat svjetskog gospodarst­va koji će jamčiti viši stupanj ravnopravn­osti na području oporezivan­ja multinacio­nalnih komuz poticanje rasta, inovacija i blagostanj­a”, poručila je ministrica.

U svom govoru Yellen je naglasila kako je SAD zainteresi­ran za povratak svog ekonomskog vodstva, posebno u kontekstu globalnih izazova poput suzbijanja pandemije koronaviru­sa te borbe protiv klimatskih promjena. “Amerika na prvom mjestu nikada ne smije značiti da je Amerika sama. U današnjem svijetu nijedna država ne može imati snažno i održivo gospodarst­vo samo za svoje građane. Tijekom vremena, nedostatak globalnog vodstva i angažirano­sti čini naše institucij­e i gospodarst­vo ranjivima”, izjavila je Dodala je kako SAD mora biti snažno prisutan na globalnim tržištima. “Surađivat ćemo s voljnim partnerima u zaštiti i funkcionir­anju sustava utemeljeno­g na pravilima”, kazala je bivša predsjedni­ca središnje banke Fed. Administra­cija prijašnjeg predsjedni­ka Donalda Trumpa blokirala je nastojanja da se uvede globalni porez, strapanija, hujući da bi time američke korporacij­e koje posluju na međunarodn­oj razini bile dovedene u lošiju poziciju u odnosu na konkurenci­ju.

Trump je bio i protiv uvođenja digitalnog poreza za internetsk­e kompanije poput Amazona, Googlea i Applea, koji ima puno pristaša, posebno u u Europi, podsjeća agencija dpa. Nova američka vlada predsjedni­ka Joea Bidena signalizir­ala je da je spremna pregovarat­i o toj temi i traži kompromisn­o rješenje u sklopu pregovarač­kog okvira Organizaci­je za gospodarsk­u suradnju i razvoj (OECD). Kritičari u Europi već dugo smatraju da američke kompanije plaYellen. ćaju premalo poreza u zemljama u kojima posluju, podsjeća njemačka novinska agencija.

S druge strane, Bidenova administra­cija prošloga je tjedna predstavil­a ambiciozni plan ulaganja u obnovu infrastruk­ture vrijedan 2 bilijuna dolara. A glavni izvor financiran­ja tog plana bio bi upravo porez na dobit kompanija čija bi stopa bila povećana.

Otkidanje 9 posto dobiti

Biden predlaže da se stopa poveća sa 21 na 28 posto, što je oštar zaokret u odnosu na porezno rasterećen­je koje je američkom korporativ­nom sektoru donijela Trumpova administra­cija. U Goldman Sachsu su izračunali da bi to odnijelo 9 posto zarade po dionici kompanija iz sastava indeksa S&P 500 tijekom iduće godine. Oporbeni republikan­ci nisu presretni prijedlogo­m povećanja poreza na domaćem terenu, pa je podrška ministrice financija za dogovor o globalnoj stopi poreza samo dolila ulje na vatru.

Tako je senator iz Pennsylvan­ije Pat Toomey ocijenio kako je ministrica Yellen u suštini priznala da će Bidenovo povećanje poreza na dobit učiniti američke radnike i kompanije manje konkurentn­ima. Međutim, i demokratsk­i senator Joe Manchin koji pripada centristič­koj struji smatra da je Bidenov prijedlog preagresiv­an i poziva na povećanje stope na 25 posto. ❖

 ??  ?? Američka vlada traži kompromisn­o rješenje u sklopu pregovarač­kog okvira Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvitak
Američka vlada traži kompromisn­o rješenje u sklopu pregovarač­kog okvira Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvitak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia