Poslovni Dnevnik

Kriptovalu­te prešle tržišnu vrijednost od dva bilijuna dolara

U samo tri mjeseca 2021. digitalne valute dvostruko su vrednije

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Vrijednost bitcoina iznad je bilijun dolara, no za skok vrijednost­i cijelog kriptosvij­eta najzaslužn­ije su manje valute

Tržišna vijednost kriptovalu­ta u samo dva mjeseca se udvostruči­la i prešla rekordnih 2 bilijuna dolara. Najpopular­niji među više od 6600 kriptovalu­ta bitcoin postigao je tržišnu vrijednost višu od bilijun dolara nakon što mu se tijekom ove godine cijena udvostruči­la i dosegla gotovo 59.000 dolara. Ukupna vrijednost idućih pet najpoznati­jih kriptovalu­ta ethera, binance coina, polkadota, tethera i cardana iznosi 422 milijarde dolara, prenosi Bloomberg.

Zamah i interes

Upravo su te “male kriptovalu­te” ether, binance coin, XRP te litecoin najzaslužn­ije što je prijeđena granica od dva bilijuna dolara. Naime, za tim je valutama značajno skočila potražnja investitor­a. Što se tiče bitcoina, analitičar­i ističu za Reuters kako će se njegova tržišna kapitaliza­cija držati iznad bilijun dolara sve dok mu cijena bude iznad 53.000 dolara. Podsjetimo, sredinom ožujka ta je kriptovalu­ta dosegla vrijednost od preko 61.000 dolara, a od tada se trguje u relativnom uskom cjenovnom intervalu. Cijena ethera kreće se oko 2100 dolara, a u ponedjelja­k mu je tržišna kapitaliza­ciino. ja iznosila 244 milijarde dolara. Prošlog petka ether je dosegnuo rekordnu cijenu od 2145 dolara. “Zamah i interes ulagača počeo se širiti preko bitcoina i ethera”, kaže za Reuters Paolo Ardoino, tehnološki direktor mjenjačnic­e kriptovalu­ta Bitfinex.

“Kako industrija nastavlja biti sve zrelija, očekujemo da će u svijetu biti predstavlj­eno sve više aplikacija na temelju blockchain tehnologij­e, a usporedno s time, skočit će interes za alternativ­ne imovine”, smatra ArdoTvrtka Glassnode u svom je istraživan­ju navela kako je činjenica da bitcoin uspijeva održati tržišnu kapitaliza­ciju iznad bilijun dolara već tjedan dana “snažan signal povjerenja u bitcoin te u kriptovalu­te kao klasu imovine u cjelini”. Veliki “vjetar u jedra” bitcoinu je ovoga tjedna dao Grayscale Bitcoin Trust najveći svjetski institucio­nalni ulagač u kriptovalu­te, sa 34 milijarde dolara pod upravljanj­em najavivši kako se namjerava preoblikov­ati u investcijs­ki fond čijim se udjelima trguje na burzi (ETF).

Ulazak u svijet financija

U objavi na blogu iz Grayscalea su priopćili kako će dovršetak tog preoblikov­anja ovisiti o regulatorn­om okruženju. Da kriptovalu­tna branša sve više postaje sastavni dio tradiciona­lnog svijeta financija pokazuje i prošlotjed­na vijest da mjenjačnic­a Coinbase Global najveća u SADu namjerava kroz izravno uvrštenje izlistati dionice na tehnološko­j burzi Nasdaq. Dionicama bi se počelo trgovati krajem travnja.

Vrijednost bitcoina tijekom ove godine narasla je preko 100 posto, dok je ether povećao svoju cijenu za 190 posto. Obje kriptovalu­te značajno su nadmašile izvedbu tradiciona­lnih klasa financijsk­e imovine, ponajviše zbog ulaska u svijet kriptovalu­ta dijela kompanija, poput Tesle, i ulagača s Wall Streeta kao što je banka BNY Mellon. “Kripto tržište će nastaviti rasti i sve će više ostalih dijelova financijsk­og tržišta migrirati u digitalnu imovinu”, ocjenjuje Mati Greenspan, osnivač tvrtke Quantum Economics. ❖

 ?? REUTERS ?? Tržišna kapitaliza­cija bitcoina već je tjedan dana iznad bilijun dolara
REUTERS Tržišna kapitaliza­cija bitcoina već je tjedan dana iznad bilijun dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia