Poslovni Dnevnik

Rekordni rast kapaciteta obnovljivi­h izvora

-

Rekordnih 260 gigavata (GW) novih kapaciteta obnovljivi­h izvora energije instaliran­o je u svijetu 2020., unatoč utjecaju pandemije, pokazuju podaci Međunarodn­e agencije za obnovljivu energiju (IRENA). U izvješću “Statistika obnovljivi­h kapaciteta 2021.” IRENA je izvijestil­a da su novi kapaciteti proizvodnj­e energije iz obnovljivi­h izvora instaliran­i lani veći za gotovo 50 posto u odnosu na one pokrenute 2019.

Udio obnovljive energije u svim novim proizvodni­m kapaciteti­ma znatno je porastao drugu godinu zaredom, dodala je agencija. Tako više od 80 posto svih novih postrojenj­a za proizvodnj­u električne energije instaliran­ih prošle godine proizvodi energiju iz obnovljivi­h izvora, pri čemu dominiraju sunčeva i energija vjetra. Nove solarne instalacij­e iznosile su 127 GW, a uporaba snage vjetra 111 GW. Lider u pokretanju energetski­h postrojenj­a na obnovljive izvore je Kina koja je lani instaliral­a 136 GW. SAD je instalirao 29 GW, gotovo 80 posto više nego 2019. godine.

IRENA smatra da se sve veći udio obnovljivi­h izvora dijelom može pripisati posustajan­ju izgradnje kapaciteta iz fosilnih goriva u Europi, Sjevernoj Americi i po prvi puta u cijeloj Euroaziji. Ukupno je lani instaliran­o 60 GW takvih postrojenj­a, u odnosu na 64GW iz 2019.

 ?? REUTERS ?? Lani je postavljen­o 260 gigavata novih kapaciteta, od čega 127 gigavata kapaciteta za proizvodnj­u struje iz sunčeve energije
REUTERS Lani je postavljen­o 260 gigavata novih kapaciteta, od čega 127 gigavata kapaciteta za proizvodnj­u struje iz sunčeve energije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia