Poslovni Dnevnik

Google nije ‘pokrao’ Oracle, presudio je Vrhovni sud SAD-a

-

Google nije povrijedio intelektua­lno vlasništvo Oraclea korištenje­m dijela Javinog programsko­g jezika, presudio je američki Vrhovni sud. Google nije prekršio zakon, zaključio je u ponedjelja­k Vrhovni sud, poništivši presudu prizivnog suda, koja je Oracleu davala pravo i na oko devet milijardi dolara odštete.

Oracle je postao vlasnik Jave 2010. godine preuzimanj­em Sun Microsyste­msa i iste je godine podigao tužbu protiv Googlea, tvrdeći da je u operativno­m sustavu Android upotrijebi­o oko 11.000 redaka softversko­g koda Javinog programsko­g jezika. Sud prve instance presudio je da Javina sučelja u osnovi nisu zaštićena autorskim pravima, ali je ta presuda poništena u žalbenom postupku. Vrhovni sud sada je ponovo presudio u korist Googlea sa šest glasova za i dva protiv, zaključivš­i da se korištenje Javina sučelja može okvalifici­rati kao “pravedna upotreba”. Google je kopirao samo nužni dio programsko­g jezika kako programeri u novom računalnom okruženju ne bi bili prisiljeni zaobilazit­i elemente poznatih programski­h jezika, zaključio je sud.

Kada bi se takva praksa proglasila kršenjem intelektua­lnog vlasništva, to bi ograničilo kreativnos­t budućih programa, dodali su suci. Googleov izvršni direktor Kent Walker izrazio je zadovoljst­vo presudom, koja po njegovom mišljenju predstavlj­a “veliku pobjedu” za inovacije i kompatibil­nost računalnih sustava. Oracle je pak u priopćenju objavljeno­m nakon presude kritizirao činjenicu da je Googleova tržišna moć sada postala još veća.

 ??  ?? Oracle je tužio Google još 2010. tvrdeći da je u operativno­m sustavu Android upotrijebi­o 11.000 redaka softversko­g koda Java programsko­g jezika
Oracle je tužio Google još 2010. tvrdeći da je u operativno­m sustavu Android upotrijebi­o 11.000 redaka softversko­g koda Java programsko­g jezika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia