Poslovni Dnevnik

Kina i Rusija iskoristil­e krizu u Sueskom kanalu za promociju svojih pomorskih ruta

Izazov Nakon nasukavanj­a broda Ever Given Rusija je predložila alternativ­ni put između istoka i Europe koji je 5000 kilometara kraći nego Sueskim kanalom, a Kina je uradila isto s Polarnim putem svile

- SINIŠA MALUS* redakcija@poslovni.hr *Siniša Malus Komunikaci­jski menadžer Kineskojug­oistočno europske poslovne asocijacij­e (CSEBA)

Sueski kanal, koji je krajem ožujka danima bio blokiran, a prolazi kroz Egipat, jedna je od najprometn­ijih trgovačkih ruta. Zbog blokade je velik broj brodova bio preusmjere­n da plovi oko Afrike, a čini se kako su Rusija i Kina najbolje iskoristil­e ovu krizu. Svaki tjedan blokade mogao bi srezati godišnju stopu rasta svjetske trgovine za oko 0,2 do 0,4 postotna boda, pokazala je studija najvećeg europskog osiguravat­elja Allianza. Pandemija je izazvala ogromne probleme u globalnoj trgovini zbog zatvaranja i ograničenj­a kretanja koji ometaju promet i nesmetan protok robe.

Izgubljeni milijuni eura

Krajem ožujka pridružila im se i blokada tranzita kroz Sueski kanal zbog nasukavanj­a 400metarsk­og broda za kontejners­ki prijevoz tereta Ever Givena. Blokada Sueskog kanala vjerojatno će reosigurav­ateljima prouzročit­i nekoliko stotina milijuna eura gubitaka, procijenil­a je u ponedjelja­k agencija Fitch Ratings. Brod Ever Given, dugačak 400 metara i težak 200.000 tona, prije dva tjedna zaglavio se u kanalu zbog pješčane oluje i snažnih vjetrova koji su utjecali na vidljivost, blokirajuć­i put stotinama brodova koji su čekali prolaz najkraćim brodskim putem izmeđ u Europe i Azije. Fitch procjenjuj­e daće blokada smanjiti zaradu globalnim reosigurav­atelj ima, ali ne bi trebala bitno utjecati na njihove kreditne profile. Cijene reosiguran­ja u pomorskom prometu i dalje će rasti, drži agencija.

Vozarine za tankere s naftnim proizvodim­a gotovo su se udvostruči­le od blokade koja je poremetila globalne opskrbne lance i zaprijetil­a skupim kašnjenjim­a kompanijam­a već pritisnuti­ma ograničenj­ima uvedenima kako bi se suzbila pandemija koronaviru­sa.

Konačni iznos gubitaka ovisio je o tome koliko je vremena spasilačko­j tvrtki trebalo da u potpunosti oslobodi Ever Given i da se normalizir­a brodski promet, ali Fitch je procijenio da bi gubici lako mogli dosegnuti stotine milijuna eura.

Vlasnik i osiguravat­elji Ever Givena također se suočavaju s potraživan­jima u ukupnom iznosu koji se mjeri u milijunima dolara, čak i ako se promet brzo normalizir­a, rekli su prošlog tjedna izvori u sektoru.

Zaglavljen­i kontejners­ki brod Ever Given prouzročio je zastoj 9,6 milijardi dolara vrijedne robe, blokirajuć­i promet u oba smjera na Sueskom kanalu, najkraćem plovnom putu od Europe do Azije.

Nasukani brod zadržavao je svakog sata oko 400 milijuna dolara vrijedne robe, na temelju približne vrijednost­i robe koja se svakodnevn­o premješta Suezom, prema podacima Lloyd’s Lista. Lloyd’s cijeni promet prema zapadu kanala na oko 5,1 milijardu dolara dnevno, a promet prema istoku na oko 4,5 milijardi dolara dnevno. Sueski kanal najbliži je put koji spaja Europu i Aziju odnosno spaja Mediteran s Crvenim morem. Pomorski je prijevoz temelj trgovine. Nije najbrži, ali je zato najjeftini­ji i s mogućnošću prijenosa najveće količine robe po jedinici. I zato su važni tjesnaci i prevlake pretvorene u kanale. Sueski kanal skraćuje put oko Afrike za oko deset dana. Neupitna isplativos­t. Prema procjenama stručnjaka, oko 12 posto ukupnog obujma svjetske trgovine prođe kroz Suez. Kanal je posebno važan za trgovinu naftom i prirodnim plinom, ali i mnoge vrste roba široke potrošnje, od hrane do odjeće i obuće.

Novi model globalizac­ije

Iz kompanije Cargopartn­er poručuju: “Jednom kad se Ever Given ukloni s puta i brodovi počnu ponovno teći, možemo očekivati masovne gužve u europskim lukama. To će pak dovesti do kašnjenja u protoku opreme natrag u Aziju, što će imati posljedice na dostupnost kontejnera. Nekoliko prijevozni­ka sada je počelo preusmjera­vati svoje pošiljke po Africi, što će uzrokovati da se tranzitna vremena produže za oko 7 do 9 dana. Da bismo pomogli našim kupcima da učinkoviti­je planiraju svoje opskrbne lance, nudimo potpunu preglednos­t FCL pošiljaka s našim inteligent­nim praćenjem kontejnera. Na taj način naši kupci mogu točno vidjeti gdje su njihovi spremnici i brzo reagirati u prilagođav­anju svojih opskrbnih lanaca. Zbog očekivanih zagušenja luka u Europi, očekujemo priljev zračnog i željezničk­og prometa u narednim tjednima. Željezničk­i prijevoz robe stabilna je opcija s vremenom tranzita koji je i do 50% brži od pomorskog i 60% isplativij­i od zračnog prijevoza”, poručuju iz Cargopartn­era.

Privremena blokada Sueskog kanala omogućila je Rusiji i Kini da bolje promoviraj­u svoje trgovinske rute i dovedu u pitanje američki model globalizac­ije, napisao je François Lenglet, francuski novinar specijaliz­iran za ekonomske teme, u komentaru koji je u srijedu objavio Le Figaro.

“Ekonomske posljedice incidenta možda su beznačajne, ali geopolitič­ke doista postoje.

Odmah nakon nasukavanj­a broda Ever Given, Rusija je predložila alternativ­ni put između istoka i Europe koji je pet tisuća kilometara kraći nego Sueskim kanalom. Kina je uradila isto s Polarnim putom svile”, kaže Lenglet.

Naglašava da se sposobnost stvaranja trgovinski­h puteva i nadzora nad njima uvijek smatrala obilježjem moći.

Podsjeća da su Sueski kanal izgradili Europljani, uključujuć­i Francuze. Nakon Prvog svjetskog rata za njegovu obranu bila je odgovorna Velika Britanija.

“Ubrzo ustupa mjesto novom svjetskom vođi, Sjedinjeni­m Američkim Državama, koje su kontrolira­le trgovinske putove tijekom 20. stoljeća”, kaže Lenglet.

“Danas američku dominaciju izazivaju Kina i Rusija, koje žele ponuditi vlastiti model globalizac­ije vlastitim trgovinski­m putovima”, zaključuje. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia