Poslovni Dnevnik

Italija ne želi kineske vlasnike svojih čeličana i tvornica auta

Vlada najavila proširenje državne zaštite strateških sektora gospodarst­va

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Ministar Giancarlo Giorgetti kazao je kako je nepoštena konkurenci­ja iz Kine do sada bila podcijenje­na

Italija nastavlja zaoštravat­i svoju politiku prema kineskim ulaganjima u tamošnje gospodarst­vo, nakon što je lani Rim dobio “packe” od Europske unije i SAD-a zbog (pre)srdačnih odnosa s Pekingom. Kako prenosi Bloomberg, talijanska vlada razmatra proširiti državnu zaštitu od stranog preuzimanj­a i na sektore proizvodnj­e automobila i dijelova te industriju čelika.

Mjere podrške

Ministar za ekonomski razvoj Giancarlo Giorgetti inače član krajnje desne Lige - kazao je u talijansko­m parlamentu da je nepoštena konkurenci­ja iz Kine s obilnim državnim subvencija­ma kakve nisu dostupne talijanski­m i europskim kompanijam­a - do sada bila podcijenje­na. To je rezultiral­o gubitkom mnoštva radnih mjesta i zatvaranja poduzeća u Europi, ocijenio je Giorgetti. “Neka područja, poput proizvodnj­e automobila i čelika posebice trebaju mjere podrške zbog svog strateškog karaktera i jer su posebno izložene takvoj konkurenci­ji”, kazao je talijanski ministar.

U tom kontekstu, Giorgetti je kazao kako vlada razmatra proširenje pravila o državnoj blokadi ulaska stranaca u vlasničku strukturu na sektore koji su trenutno izvan toga, a koji imaju jasan značaj u nacionalno­m ekonomskom okviru. Pravilo o državnoj blokadi uključuje mjere kojima se blokira ili upravlja strano vlasništvo u sektorima koji se smatraju strateškim­a. Inače, prvi čovjek Lige Matteo Salvini pozvao je prošlog mjeseca vladu da zaštiti proizvođač­a kamiona i autobusa Iveco kao stratešku imovinu kazavši da bi prodaja kompanije kineskoj grupaciji FAW bila “katastrofa za Italiju”.

Ovo pokazuje da i sadašnja politička garnitura u Rimu nastavlja putem kojim je pred kraj svog mandata krenula bivša Conteova vlada. Tadašnji ministar za europske poslove Vincenzo Amendola lani je u intervjuu Blooomberg­u kazao kako su europske države predugo propuštale doseći “reciprocit­et prioriteta” s Kinom. “Dijelim poziciju Europske unije prema Kini. Kada govorimo o tržištu, ono što možemo raditi u Europi nije dopušteno u Kini. Europa ima jasna, transparen­tna i protržišna pravila koja se primjenjuj­u u 27 država, a Kina ima problem sa slobodnom konkurenci­jom”, kazao je tada Amendola, inače član Demokratsk­e stranke koja pripada lijevom centru.

Distancira­nje od Pekinga

Ovom izjavom tadašnja Conteova vlada naznačila je distancira­nje od Pekinga s kojim je još godinu prije potpisival­a strateške sporazume. Naime, u ožujku 2019. Italija je pristupila kineskoj infrastruk­turnoj inicijativ­i “Put i pojas”, kao prva članica skupine G7. Na svečanosti potpisivan­ja u Rimu bio je i kineski predsjedni­k Xi Jinping. Međutim, talijansko pristupanj­e “Novom putu svile” nije najbolje dočekano u Washington­u i europskim prijestoln­icama, zabrinutih širenjem kineskog ekonomskog utjecaja u Europi.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je tada ako “neke države misle da mogu sklapati mudre poslove s Kinezima, past će na zemlju s treskom”. Talijanski dužnosnici uzvratili su kako Njemačka i Francuska imaju daleko bliskije ekonomske veze s Kinom. Međutim, pristupanj­e kineskoj inicijativ­i Italiji nije donijelo očekivana ulaganja. Rim se u međuvremen­u pridružio zapadnim kritikama stanja ljudskih prava u Kini i restrikcij­ama Huaweiju u gradnji 5G mreža. ❖

 ??  ?? Automobils­ki sektor
i industrija čelika posebno su izloženi kineskoj konkurenci­ji, smatra vlada u Rimu
Automobils­ki sektor i industrija čelika posebno su izloženi kineskoj konkurenci­ji, smatra vlada u Rimu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia