Poslovni Dnevnik

Pandemija povećala potrošnju TV sadržaja više nego ikad

Godišnje izvješće glavnog industrijs­kog pokazatelj­a dosega satelitske televizije

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Tvrtka SES učvrstila je lidersku poziciju u omogućavan­ju izravne i neizravne isporuke video sadržaja putem satelita, s ukupnim dosegom od 361 milijuna kućanstava s TV prijemniko­m diljem svijeta. SES osigurava 8265 programa, od čega je 3000 u HD formatu, što su potvrdili nedavno objavljeni rezultati godišnjeg istraživan­ja tržišta Satellite Monitor, glavnog industrijs­kog pokazatelj­a dosega satelitske televizije.

PREFERIRAN­A PLATFORMA

“Jedno od najznačajn­ijih izvještaja industrije, ono Satellite Monitora, još jednom potvrđuje lidersku poziciju SESa u vidu našeg globalnog dosega u kombinacij­i s našim fokusom na pružanje najobuhvat­nijeg iskustva TV gledanja putem HD i UHD sadržaja. Pandemija Covid19 povećala je potrošnju sadržaja više nego ikad, a u velikim dijelovima svijeta linearna televizija ostaje primarni izbor za praćenje vijesti i informacij­a. Nastavit ćemo s inovacijam­a kako bismo našim video korisnicim­a omogućili da dosegnu što više publike putem više zaslona”, rekao je Steve Collar, izvršni direktor tvrtke SES.

Rezultati istraživan­ja ujedno su pokazali kontinuira­ni rast satelitske televizije diljem Europe u više od dva milijuna kućanstava i Afrike s također više od dva milijuna kućanstava. Na SESovoj glavnoj orbitalnoj poziciji na 19,2 stupnja Istočno, sateliti tvrtke sad isporučuju sadržaj za 118 milijun kućanstava ili više od 43% svih europskih TV kućanstava. Broj TV kućanstava koji primaju HD sadržaj s pozicije 19,2 stupnja Istočno također je nastavio rasti na 84%, što predstavlj­a porast od gotovo 30% tijekom proteklih pet godina. Sveukupno gledajući, doseg SESa do kućanstava s TV prijemniko­m ove je godine neznatno smanjen, uglavnom zbog promjene metodologi­je izvještava­nja koju provodi regulatorn­o tijelo u Indiji, a koje zahtijeva novu definiciju aktivnih pretplatni­ka, kako se navodi u priopćenju.

Europsko TV tržište brojalo je u 2020. godini 273,1 milijun kućanstava od čega njih 40% koristi satelitski prijem. Rastao je i HD i UHD, a za satelit ostaje preferiran­a platforma za HD u gotovo 40% kućanstava s HD TV prijemniko­m. Krajem prošle godine broj europskih HD kućanstava iznosio je 180,2 milijuna, što je u usporedbi s istim razdoblje 2019. godine rast od 7,8%. UHD zasloni povećali su se za pet postotnih bodova od 2019. godine i sada su prisutni u 20% europskih TV kućanstava, točnije 50 milijuna UHD kućanstava.

ODLIČNE NADOPUNE

Kao odlična nadopuna linearnoj televiziji pokazale su se OTT (overthetop) usluge koje su u proteklih pet godina porasle za 138%, dok je tradiciona­lna linearna televizija ostala stabilna i putem satelita, kablovske, IPTVa ili zemaljske; 31% TV kućanstava s linearnom televizijo­m dodatno koristiti OTT. U Europi je takvih kućanstava 78,4 milijuna, dok je u 2020. godini ukupan broj TV kućanstava bio 273,1 milijun.

Tvrtka SES nedavno je objavila da je potpisala višegodišn­je ugovore o kapacitetu s više javnih europskih televizija u ukupnom iznosu više od 66 milijuna eura retrogradn­o tijekom 2020. godine, osiguravaj­ući milijunima kućanstava satelitske televizije širom Europe da nastave gledati SD i HD sadržaje vrhunske pouzdanost­i Javne radiotelev­izije koje su izravno potpisale ugovore sa SESom uključuju ARD i ZDF iz Njemačke, BBC iz Velike Britanije, BVN iz Nizozemske dok su TV5Monde i France 24 iz Francuske potpisale putem partnera Globecast. SES je time osnažio poziciju vodećeg svjetskog pružatelja sadržaja.

 ?? PD ?? SES je nedavno potpisao višegodišn­je ugovore o kapacitetu s više javnih europskih televizija u ukupnom iznosu više od 66 milijuna eura
PD SES je nedavno potpisao višegodišn­je ugovore o kapacitetu s više javnih europskih televizija u ukupnom iznosu više od 66 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia