Poslovni Dnevnik

Traže podršku za kreditne

-

Malim i obiteljski­m hotelima koronakriz­a je u prosjeku smanjila prihode za 70-ak posto, tvrde u njihovoj nacionalno­j udruzi koja objedinjuj­e 128 od ukupno oko 450 takvih hotela u Hrvatskoj. Uz neizvjesno­st i izgledno kasniji početak turističke sezone, vlasnici tih hotela racionaliz­iraju poslovanje, ali imaju i potrebu za nova ulaganja. S tim su porukama predstavni­ci Nacionalne udruge malih i obiteljski­h hotela došli na jučerašnji sastanak s vodstvom i članicama Hrvatske udruge banaka. Iz redova banaka kažu pažljivo prate epidemiolo­šku situaciju i vjeruju da će klijenti iz tog sektora ove sezone ostvariti bolje rezultate nego lani.

“Bankarstvo je visoko regulirana industrija te prema europskoj i hrvatskoj regulaciji (EBA i HNB) banke ne mogu odobravati dodatne masovne tzv. Covid moratorije za klijente koji tu mjeru koriste u trajanju od 12 mjeseuplat­u ci. No, u dogovoru s klijentima i dalje će tražiti prihvatlji­va rješenja na individual­noj razini kroz redovne instrument­e olakšanja otplate kreditnih obveza”, rekao je direktor HUBa Zdenko Adrović. Banke su, kaže, spremne i aktivno sudjelovat­i u programima HBORa i HAMAGBICRO­a u cilju osiguranja likvidnost­i za poduzetnik­e pogođene pandemijom. Šime Klarić, predsjedni­k Nacionalne udruge malih i obiteljski­h hotela, kaže da su zadovoljni spremnošću banaka i državnih institucij­a da se pronađu nove mjere za održavanje likvidnost­i i otplate dugoročnih kredita.

“Zbog nastavka pandemije mali i obiteljski hoteli imat će lošiju 2021. od očekivane, iako se nadamo nešto boljoj od lanjske. Moratoriji na kredite istječu 30. lipnja 2021. i potrebno im je ili produženje moratorija ili osiguranje kreditiran­ja u funkciji otplate kreditnih obveza do ljeta 2022.“, istaknuo je Klarić.

 ??  ?? Šime Klarić, predsjedni­k Nacionalne udruge malih i obiteljski­h hotela, koja je zadovoljna spremnošću banaka
Šime Klarić, predsjedni­k Nacionalne udruge malih i obiteljski­h hotela, koja je zadovoljna spremnošću banaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia