Poslovni Dnevnik

Ikarbus obnavlja proizvodnj­u autobusa u lipnju

-

Aleksandar Vićentić, direktor beogradsko­g Ikarbusa, rekao je kako se očekuje da će se u lipnju obnoviti proizvodnj­e u toj tvornici autobusa s novim vlasnikom, kineskom kompanijom Lanzhou Guangdong New Energy Automobile (LGNEA).

Kinezi su, kako je Vićentić rekao za agenciju Beta, postali većinski vlasnik Ikarbusa s udjelom od 59%, država Srbija ima 10%, a ostatak drže mali dioničari.

Kineska kompanija je prvo otkupila potraživan­je Intesa banke od Ikarbusa i tako postala suvlasnik.

“LGNEA je ozbiljna kompanija i planira početi proizvodnj­u autobusa na električni pogon jer su među najvećim proizvođač­ima baterija za automobile”, objasnio je Vićentić.

Ikarbus je, prema njegovim riječima, upao u financijsk­e probleme zbog nedostatka obrtnog kapitala i nemogućnos­ti da izda jamstva za kredit kod banaka.

Prošle je godine usvojen Unaprijed pripremlje­ni program reorganiza­cije i sada se provjerava­ju dugovi kompanije koja ima oko 1400 vjerovnika, među kojima su Lasta, Grad Beograd, Fond za razvoj, bivši zaposlenic­i i drugi.

Do prije nekoliko godina Ikarbus je zapošljava­o 250 radnika, a ostalo ih je samo 25 koji od ožujka 2020. ne rade i ne primaju plaću.

Tvornica je posljednji­h godina proizvodil­a 70 autobusa godišnje, a bilo je potrebno da proizvede oko 100 kako bi mogla opstati sa 250 radnika.

 ??  ?? Većinski vlasnik beogradske tvornice je kineska kompanija LGNEA
Većinski vlasnik beogradske tvornice je kineska kompanija LGNEA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia