Poslovni Dnevnik

Amerika ponudila novi prijedlog o globalnom oporezivan­ju dobiti

Washington­ska inicijativ­a Administra­cija predsjedni­ka Joea Bidena odlučila je ubrzati pregovore o poreznom sustavu u sklopu Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvitak slanjem prijedloga u 135 država

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Najveće kompanije plaćale bi porez prema vrijednost­i prodaje u svim državama u kojima posluju

Najveće svjetske kompanije plaćale bi porez prema vrijednost­i prodaje koju ostvaruju u svakoj zemlji u kojoj posluju, stoji u prijedlogu američke administra­cije o novom modelu globalnog oporezivan­ja dobiti. U dokument je uvid imao Financial Times, a poslan je u 135 država koje pregovaraj­u o minimalnom globalnom porezu na dobit u sklopu Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Nekoliko ciljeva

U tom dokumentu ministarst­vo financija SADa predlaže model oporezivan­ja kompanija, uključujuć­i i američke tehnološke divove, neovisno u kojoj im je državi službeno sjedište. Cilj američkog plana je ubrzati pregovore u sklopu OECDa, ali uz jamstvo stvaranja stabilnije­g međunarodn­og poreznog sustava koji će zaustaviti bujanje nacionalni­h poreza na digitalne kompanije i dokinuti praksu selidbe dobiti multinacio­nalki u države s niskim porezima na dobit.

Valja napomenuti kako američki prijedlog dolazi nakon što je predsjedni­k Joe Biden najavio povećanje američke stope poreza na dobit sa 21 na 28 posto, a koja bi u 15 godina proračunu trebala donijeti dodatnih 2,5 bilijuna dolara. Tim novcem Washinton namjerava financirat­i ambicioznu obnovu infrastruk­ture vrijednu 2 bilijuna dolara. Sporazum u sklopu OECDa omogućio bi Bidenovoj vladi povećanje poreza bez bojazni konkurenci­je drugih država s nižim poreznim opterećenj­em.

Podjela u dva dijela

Nakon gotovo desetljeća, pregovori o porezu u OECDa podijelili su se na dva dijela. Prvi dio trebao bi pronaći rješenje oporezivan­ja najvećih multinacio­nalki, dok bi drugi trebao dogovoriti globalnu minimalnu stopu poreza na dobit. Amerika želi da ta stopa iznosi 21 posto. Ako bi neka kompanija iz SADa preselila dobit u državu s nižom stopom, američka porezna uprava imala bi pravo naplatiti razliku do stope od 21 posto.

Radi se o velikom zaokretu američke politike. Naime, Trumpova administra­cija smatrala je da druge države preko OECDa žele američke kompanije staviti u lošiju poziciju. Američko ministarst­vo financija sada nudi novu formulu koja bi zahvaćala samo najveće i najprofita­bilnije svjetske kompanije.

Pascal SaintAmans, direktor za poreznu politiku u OECDu, komentirao je za FT kako je američki prijedlog dobrodošao.

“To je ozbiljan prijedlog s dobrom šansom da bude prihvaćen u međunarodn­im pregovorim­a i u američkom Kongresu. To će stabilizir­ati međunarodn­i porezni sustav u postpandem­ijskom razdoblju”, smatra SaintAmans. Dogovor bi razriješio i trgovinske sporove između Amerike i nekoliko europskih država koje su uvele poreze digitalnim kompanijam­a. ❖

Osiguranje bokova

Sporazum u sklopu OECD-a omogućio bi Bidenovoj vladi povećanje poreza u SAD-u bez bojazni konkurenci­je drugih država s nižim poreznim opterećenj­em

 ??  ?? Predsjedni­k SAD-a Joe Biden i ministrica financija Janet Yellen
Predsjedni­k SAD-a Joe Biden i ministrica financija Janet Yellen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia