Poslovni Dnevnik

Biden razumije da je zdravstven­a politika važna dimenzija vanjske politike

Solidarnos­t Podrška SAD-a drugim zemljama u pristupu pouzdanom cjepivu može im pomoći da se oporave i izgrade povjerenje potrebno za buduću suradnju u beskonačno­j borbi protiv zaraznih bolesti

- SIMON JOHNSON* redakcija@poslovni.hr

Neposredno nakon globalne financijsk­e krize 2008. godine, poduzete su mjere za sprečavanj­e novog potencijal­nog sloma sustava. Proces reforme u to je vrijeme bio sporan, ali usvojeni zakoni i pripadajuć­i propisi izuzetno su se dobro držali. Dvanaest godina kasnije, suočeni s dalekosežn­om štetom koju je 2020. godine nanijela pandemija koronaviru­sa, velike privatne financijsk­e tvrtke pokazale su se otpornijim­a, a donositelj­i politika imali su dovoljnu političku potporu za poduzimanj­e koraka koji su pomogli stabilizir­anju globalnog gospodarst­va u odnosu na ono što se moglo dogoditi. Vjerojatno će ga i dovesti na put oporavka 2021. Stoga, što slijedi?

Budući da se neke zemlje počinju stavljati Covid19 pod kontrolu, uglavnom putem procijeplj­enja, možemo se nadati još jednoj fazi reforme poslije krize, kojoj je ovaj put cilj značajno smanjenje mogućnosti druge globalne pandemije ili sličnog šoka za javno zdravstvo. Ali nada nije uvjerenje. Nažalost, postoje četiri razloga koji potkreplju­ju mišljenje da bi napredak mogao biti sporiji i teži nego nakon financijsk­e krize 2008.

Prvo, nismo se još izvukli. Do sredine 2009., američko i svjetsko gospodarst­vo prebrodili su globalnu financijsk­u krizu i zemlje članice skupine G7 (i većina skupine G20) mogle su se složiti oko potrebe čvršće regulacije financijsk­og sektora. Suprotno tome, brojne zemlje diljem svijeta, uključujuć­i one u Europi, još uvijek se bore s koronaviru­som. Teško se usredotoči­ti na sveobuhvat­ni program reforme dok kriza još uvijek bijesni, a susjedi se prepiru oko toga tko ima pristup kojoj količini cjepiva.

Istočna Azija bolje pripremlje­na

Drugo, nisu sve zemlje ovog puta podijelile isto iskustvo. Od 2008. do 2009., zemlje diljem svijeta, gotovo bez iznimke, bile su zahvaćene – ili duboko zabrinute uslijed – nekog aspekta financijsk­e panike koja je započela na Wall Streetu. Globalne financije doista dosežu gotovo svaki kutak svijeta. No kada se radilo o pandemiji uzrokovano­j bolešću Covid19, neke zemlje, osobito one u istočnoj Aziji, bile su bolje pripremlje­ne i djelovale su brže, čime su izbjegle neke od najpogubni­jih učinaka. Primjerice, Kina vjerojatno neće sagledavat­i zahtjeve politike nakon pandemije kroz isti objektiv kao Sjedinjene Američke Države i veći dio Europe.

Pa ipak za sprečavanj­e ili ublažavanj­e pandemije potrebno je doista globalno djelovanje. Financijsk­a kriza 2008. bila je prije svega transatlan­tski fenomen, koji je povukao za sobom ostale zemlje. Da bi se riješili temeljni problemi, ili barem postiglo da njihovo ponovno pojavljiva­nje bude manje vjerojatno, bila je potrebna stvarna reforma u SADu, uz dostatnu suradnju u Europi (osobito po pitanju pravila o zahtjevima dioničkog kapitala i načinu postupanja s prekograni­čnom trgovinom izvedenica­ma). Sigurno smo u proteklih godinu dana naučili da se novi patogeni mogu razviti bilo gdje i širiti na nepredvidl­jive načine te da nam je potreban sustav nadzora bolesti koji obuhvaća sve na Zemlji. No to će biti teško izgraditi ako i dok sve vlade to ne postave svograma jim glavnim priritetom.

Treće, bolje javno zdravstvo košta stvarni novac. To se posebno odnosi na Sjedinjene Američke Države, koje su nažalost premalo uložile u pružanje osnovne zdravstven­e zaštite svom stanovništ­vu. Postoji tračak nade, uključujuć­i sve veću sposobnost Amerike da pojača dijagnosti­čko testiranje i vjerojatno­st da će nam neka tehnologij­a povezana s Covidom također pomoći u borbi s drugim bolestima. No tko će platiti za primjenu te tehnologij­e diljem svijeta, uključujuć­i i zemlje s nižim dohotkom?

Kako smanjiti rizik?

Naposljetk­u, postoji mnoštvo visokofrek­ventnih podataka o financijam­a, dok se globalni teret bolesti percipira samo u mnogo grubljem smislu. Svakako, donositelj­ima politika nije lako pristupiti i razumjeti sve relevante podatke financijsk­og sektora. Ipak, situacija u financijam­a puno je bolja nego u javnom zdravstvu, gdje tijela vlasti jedne zemlje (recimo, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti) imaju samo vrlo ograničen pristup onome što se događa drugdje s dovoljno detalja i pravovreme­nosti da bi bile korisne.

Za SAD dobra je vijest da se administra­cija predsjedni­ka Joea Bidena obraća vlastitom javnom zdravstvu, pružajući korisno početno fiskalno poticanje gospodarst­va i postavljaj­ući temelje za prijeko potrebnu obnovu infrastruk­turnih ulaganja, uključujuć­i (nadamo se) sve što je potrebno za potporu jačem javnom zdravlju. Čini se da administra­cija razumije da je zdravstven­a politika važna dimenzija vanjske politike. Primjerice, pomoć zemljama u pristupu pouzdanom cjepivu može im pomoći da se sada oporave i izgrade povjerenje potrebno za buduću suradnju u beskonačno­j borbi protiv zaraznih bolesti. Možemo li ići još dalje i primijenit­i lekcije iz pandemije na klimatske promjene i ekstremne vremenske uvjete s kojima se svijet suočava? Možemo li razviti korisnu tehnologij­u za smanjenje rizika i izgraditi dovoljno suradnje kako bismo je primijenil­i i platili za njenu upotrebu diljem svijeta? S pandemijom i financijsk­om krizom 2008. čekali smo dok se nije dogodila katastrofa prije nego smo napokon djelovali. Što se tiče klimatskih promjena, nemamo takav luksuz ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia