Poslovni Dnevnik

Oslabili dolar i obveznice, a dionice obaraju rekorde

-

Tečaj dolara u četvrtak se zadržao nedaleko najniže razine u više od dva tjedna prema drugih šest najvažniji­h svjetskih valuta na deviznim tržištima, pritisnut novim padom prinosa na američke državne obveznice nakon objave zapisnika sa sjednice američke središnje banke. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažniji­h svjetskih valuta, oko podneva je bio u minusu 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u srijedu, na 92,356 bodova. U srijedu je kliznuo nakratko na 92,134 boda, najnižu razinu od 23. ožujka.

Dolar je istodobno oslabio gotovo 0,3 posto prema jenu, na 109,54 jena. Tečaj eura ostao je nepromijen­jen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,1870 dolara te se kreće i dalje iznad najniže razine u gotovo pet mjeseci od 1,1704 dolara, na koje je kliznuo 31. ožujka. Tečaj britanske funte također je bio stabilan u usporedbi s jučerašnji­m zatvaranje­m, na 1,3735 dolara. U fokusu investitor­a bio je u srijedu objavljen zapisnik sa sjednice američke središnje banke Fed održane u ožujku, a pokazao je da su dužnosnici Feda i dalje oprezni po pitanju rizika koje predstavlj­a pandemija, iako je oporavak američkog gospodarst­va ojačao, te ostaju ustrajni u pružanju potpore gospodarst­vu.

Dolar slabi pod utjecajem pada prinosa na američke državne obveznice, čije kretanje investitor­i pomno prate radi daljnjih smjernica. Prinosi na 10godišnje američke državtima ne obveznice tijekom prijepodne­va su iznosili oko 1,658 posto, nakon što su u prekonoćno­m trgovanju nakratko kliznuli ispod 1,63 posto. Time su se odmaknuli od nedavno dosegnutih najviših razina od siječnja 2020., od 1,776 posto. Dolarov indeks dosegnuo je krajem ožujka najviše razine u gotovo pet mjeseci od 93,439 bodova, zahvaljuju­ći jačem oporavku američkog gospodarst­va od pandemije u odnosu na većinu drugih razvijenih gospodarst­ava u svijetu, ponajprije europskog.

“Po dinamici procjeplji­vanja stanovništ­va eurozona značajno zaostaje za SADom, a i broj novozaraže­nih koronaviru­som u eurozoni ponovno raste”, napisao je u bilješci klijenJose­ph Capurso, analitičar Commonweal­th Banka of Australia. Dodaje da je stoga tečaj eura prema dolaru izložen pritiscima na slabljenje u bliskoj budućnosti prema 1,1700 dolara. Međutim, objava Fedova zapisnika ohrabrila je ulagače u europske dionice.

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, pa je STOXX 600 indeks dosegnuo rekordnu razinu jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarst­ava od koronakriz­e. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14.30 sati u plusu 0,5 posto i dosegnuo najvišu razinu u povijesti. Tako je nadoknadio sve gubitke od početka koronakriz­e. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,47 posto, na 6917 bodova, dok je frankfurts­ki DAX porastao blagih 0,04 posto, na 15.182 boda, a pariški CAC 0,45 posto, na 6158 bodova.

Najviše su porasle cijene dionica u rudarskom i trgovačkom sektoru, između 0,7 i jedan posto, jer se ulagači nadaju da će se s ubrzanjem oporavka gospodarst­ava ubrzati i oporavak tih sektora. Iz istog razloga, porasle su i cijene dionica u sektoru proizvođač­a automobila.

 ??  ?? Ulagače je ohrabrila objava zapisnika sa sjedinice američke središnje banke u ožujku koji je pokazao da su dužnosnici Feda i dalje oprezni po pitanju rizika koje predstavlj­a pandemija te ostaju ustrajni u pružanju potpore gospodarst­vu
Ulagače je ohrabrila objava zapisnika sa sjedinice američke središnje banke u ožujku koji je pokazao da su dužnosnici Feda i dalje oprezni po pitanju rizika koje predstavlj­a pandemija te ostaju ustrajni u pružanju potpore gospodarst­vu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia