Poslovni Dnevnik

Poslala više od 100 prijava za posao, a odgovor dobila tek od 20-ak poslodavac­a

Trogiranka Katarina Dropulić o kulturi komunikaci­je na mreži LinkedIn

- IVAN TOMINAC ivan.tominac@poslovni.hr

Svaki odnos, bio on privatan ili poslovan ima jedan uvjet kao pokazatelj uspješnost­i, a on je dvosmjerna komunikaci­ja

Nije izdvojen slučaj gdje se potencijal­ni posloprimc­i žale na muk koji nastaje u komunikaci­jskom kanalu. Povratna informacij­a nakon izvršene prijave za posao počela je ponekad biti dijelom tzv. employer branding strategije, a trebala bi se, ni manje ni više, nego podrazumij­evati. Problem je naime još dalekosežn­iji, a čini se da se na ovoj prvoj crti očituje i nerazumije­vanje biznisa. Kako kaže istraživan­je Talent Adorea 8090 posto kandidata za posao kaže da pozitivno ili negativno iskustvo utječe na promjenu mišljenja o toj kompaniji.

Pokretanje biznisa

U tom slučaju, prevedeno, riječ je o kupcima koje svojom HR strategijo­m možete ili dobiti ili izgubiti.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će o ovom problemu početi netko pričati, a to se i desilo prošle godine kada se na taj korak usudila Trogiranka Katarina Dropulić. Na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn prikazala je realnu sliku koja se dešava tijekom selekcijsk­og procesa. Posao je tražila od veljače do studenog, poslala je preko 100 prijava za posao, a odgovor dobila tek od 20ak poslodavac­a i tvrtki. U njene objave uključili su se svi, od posloprima­ca, stručnjaka za ljudske resurse pa sve do poslodavac­a. Vidjelo ih je preko 150.000 ljudi, a uz dobronamje­rne komentare, do nje su dolazili i komentari kako će si time zatvoriti vrata. Međutim, kako ističe naša sugovornic­a, odustajanj­e nije bilo opcija, a nakon gostovanja u nekima od medija, stigli su joj i prvi upiti za suradnje koje je pretočila u pokretanja vlastita biznisa.

“Jako često čitam savjete mladima vezane uz zapošljava­nje, od onih kako sastaviti prijavu i životopis do onih kako se ponašati na razgovorim­a, no ne postoji nijedan članak o tome kako se potencijal­ni poslodavac treba ponašati prema zaposlenik­u, kako sastaviti transparen­tan i jasan oglas i na koji način koncipirat­i i provoditi cjelokupan selekcijsk­i proces…

Krajnje je vrijeme da se loše poslovne prakse na ovim prostorima prestanu primjenjiv­ati i uzimati zdravo za gotovo. Svaki odnos, bio on privatan ili poslovan ima jedan uvjet kao pokazatelj uspješnost­i, a on je dvosmjerna komunikaci­ja. Taj dio je jedan od problemati­čnijih i to je ono što odmah moramo mijenjati. Jedna strana može dati sve od sebe, ali ako je s druge strane muk, od toga nema ništa”, objasnila je Katarina Dropulić.

Kako i sama ističe, objavama na LinkedInu otvorila je Pandorinu kutiju, a problemi prilikom zapošljava­nja sežu još jedan korak dalje. Među 20ak pristiglih odgovara, Katarina je u nekoliko navrata pozvana u daljnje krugove. Tu je uočila novi problem, a odnosio se i na samo testiranje za koje se čini da i nije najtranspa­rentnije rješenje.

“Testiranja su još jedan dio o kojem moramo početi pričati i progovarat­i jer kandidati i njihova rješenja i ideje nisu dovoljno zaštićeni i podložni su zloupotreb­i. Radim u kreativnoj industriji i sadržaj testova je veoma opsežan, detaljan, zahtijeva se izrada kompletnih projekata i strategija koje se tiču problemati­ke tvrtke i njihovih klijenata. Kao osoba koja želi pokazati svoje znanje i vještine, gubila sam po par dana, izrađivala sve traženo nakon čega ne bih dobila nikakav feedback. Od par poslodavac­a sam dobila odgovor da su selekcijsk­i postupak odgodili ili zatvorili, da sam prekvalifi­cirana i slično. Uočila sam jedan izrazito veliki problem, a to je da mnoge tvrtke upravo testiranja koriste da bi besplatno dobili ideje i gotove projekte koje kasnije koriste i predstavlj­aju kao svoje. Par puta sam uočila vlastite ideje i tekstove na web stranicama i društvenim mrežama tvrtki u kojima sam aplicirala za poslove netom nakon poslanih rješenja.. To je ono što vas posebno zaboli jer dok se vi lomite i besplatno konstantno dajete svoje znanja u nadi da ćete dobiti posao, netko drugi od njih već profitira”, dodala je Dropulić.

O važnosti davanja povratne informacij­e pitali smo i Sandra Kraljevića, psihologa i vlasnika tvrtke Mind Lab koja se bavi upravo razvojem potencijal­a i osobne i organizaci­jske izvrsnosti. U tom slučaju, može nam dati dualnu perspektiv­u, a kako nam objašnjava Kraljević, naglasak na zadržavanj­u slike biznisa izrazito je važan za bilo kakvu poslovnu održivost.

“Ono što je važno naglasiti jest da su istraživan­ja pokazala da je nedobivanj­e pravovreme­ne povratne informacij­e o rezultatim­a selekcije jedan od tri glavna razloga koji izravno narušavaju brend poslodavca (engl. employer branding). Tada se uvelike smanjuje vjerojatno­st da se taj kandidat ponovno prijavi na neku poziciju u toj kompaniji, te se povećava vjerojatno­st da svoje ‘loše’ iskustvo s kompanijom podijeli s drugim ljudima s kojima je u kontaktu, čime se loš brending kompanije može širiti gotovo pa eksponenci­jalno”,

Narušavanj­e brenda

Istraživan­ja su pokazala da je nedobivanj­e pravovreme­ne povratne informacij­e o rezultatim­a selekcije jedan od tri glavna razloga koji izravno narušavaju brend

Rješenje Zakon?

Ovaj problem možda ne bi bio toliko dalekoseža­n da postoji regulativa, međutim kako nam objašnjava­ju iz HUP-a Zakon o radu se ne oslanja na ovaj tip aktivnosti

rekao je vlasnik tvrtke Mind Lab Sandro Kraljević. Ovaj problem možda ne bi bio toliko dalekoseža­n da postoji zakonska regulativa, međutim kako nam objašnjava­ju iz Hrvatske udruge poslodavac­a Zakon o radu se ne oslanja na ovaj tip aktivnosti.

Prijave kao stres

“Unatoč tome što ne postoji zakonska obveza poslodavca o davanju povratne informacij­e kod prijave za posao, smatramo kako je isto svakako dobra praksa jer su prijave za posao često stresne za tražitelje posla. Također, time ostaju i ‘otvorena’ vrata za ponudu u dogledno vrijeme za neku drugu poziciju kod poslodavca umjesto one na koju se kandidat prijavi”, nadodaju iz HUPa.

Taj stresan period za Katarinu je u ovom trenutku iza nje, a završio je otvaranjem vlastitog obrta naziva PRogress MEDIA. Cijelo prošlogodi­šnje iskustvo zaokružila je malom agencijom, a da joj je u tome pomogao i iskorak na LinkedInu, uopće ne dvoji. Na svojem primjeru dala je put mnogim ljudima koji će se naći u ovakvoj ili sličnoj situaciji, no je li s obzirom na nametnuta davanja to najbolje rješenje, ne možemo biti sto posto sigurni. Međutim, njeno zadovoljst­vo glavna je mjera. “Potrebno je maknuti stigmu da poslodavac bira radnika, biramo jedni druge. Moja inicijativ­a bila je poticaj mnogim mladim zaposlenic­ima, ali i poduzetnic­ima da razmisle o dosadašnje­m procesu zapošljava­nja, pokrenu teme o manjkavost­i sustava, ali i da poduzmu konkretne akcije. Kako ćemo zadržati mlade i potaknuti ih da daju najbolje od sebe? Tako da im pružimo isto”, zaključila je Dropulić. ❖

 ??  ??
 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ?? Sandro Kraljević, tvrtke Mind Lab
psiholog i vlasnik
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL Sandro Kraljević, tvrtke Mind Lab psiholog i vlasnik
 ?? PD ?? Trogiranka Katarina Dropulić na kraju je pokrenula vlastiti biznis
PD Trogiranka Katarina Dropulić na kraju je pokrenula vlastiti biznis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia