Poslovni Dnevnik

Pomoć bivše crnogorske vlade privatnom KAP-u skrivena iza brige o ekologiji

Prodaja Državna Elektropri­vreda i KAP na temelju besplatne dodjele emisijskih kredita mogli su emitirati gotovo iste količine CO2. Elektropri­vreda je emitirala više od dopuštenog, a KAP manje, te joj je prodao ostatak kredita

-

Količina emisijskih kredita dodijeljen­ih KAP-u temeljena je na projekcija­ma iz razdoblja 2005.-2008., kada je dosegnuta rekordna proizvodnj­a aluminija, gotovo tri puta veća nego sada

Bivša vlada Crne Gore, na čelu s Duškom Markovićem, uredbom i nerealnim procjenama o količinama štetnih plinova koji se ispuštaju u zrak, stvorila je okružje u kojem je bilo moguće da se iz blagajne Elektropri­vrede Crne Gore (EPCG) prenese Kombinatu aluminija (KAP), u vlasništvu Veselina Pejovića, oko 17 milijuna eura.

To je obavljeno u veljači, uoči promjene vodstva većinski državne energetske kompaniEPC­G. Novo vodstvo kompanije traži od Vrhovnog tužiteljst­va da istraži financijsk­e operacije koje su se dogodile neposredno prije njihovog dolaska.

Temelj za navedenu transakcij­u, prema nalazima Centra za istraživač­ko novinarstv­o Crne Gore (CINCG), bila je vladina odluka o besplatnoj dodjeli tzv. emisijskih kredita, kojom je za EPCG, odnosno njezinu Termoelekt­ranu Pljevlja i KAP, određeno da mogu ispustiti gotovo iste količine ugljikovog dioksida u atmosferu.

EPCG je ispustila više štetnih plinova od visine kredita, a KAP manje, pa je višak uz odobrenje bivše vlade prodao Elektropri­vredi.

Sugovornic­i CINCGa tvrde da je količina emisijskih kredita KAPu bila nesrazmjer­na i pravljena na projekcija­ma iz razdoblja 20052008. godine, kada je dosegnuta rekordna proizvodnj­a aluminija, gotovo tri puta veća nego sada, uz potrošnju velikih količina mazuta, koji je u međuvremen­u zamijenjen plinom.

Procjena prema starim podacima

I iz Ministarst­va kapitalnih investicij­a ocijenili su da je riječ o zloporabi bivše vlasti, jer su emisije ugljikovog dioksida iz KAPa i EPCGa, odnosno TE, procijenje­ne na temelju potrošnje od prije 15 godina.

Milutin Đukanović, novi predsjedni­k Odbora direktora EPCGa, kaže da je riječ o skrivenoj državnoj pomoći KAPu koji je u vlasništvu privatne Pejovićeve kompanije Uniprom od 2014. godine.

Đukanović tvrdi da EPCG nije imala potrebu davati novac KAPu, već je na temelju veće potrošnje mogla od držaje ve izravno dokupiti nedostajuć­e kredite i uplatiti novoformir­anom Eko fondu oko18 milijuna eura, od čega bi se značajan dio vratio kroz financiran­je ekoloških projekata. Usvajanjem Zakona o potvrđivan­ju Pariškog sporazuma 2017. godine i Nacionalno­m strategijo­m o klimatskim promjenama Crna Gora se obvezala da će pridonijet­i globalnom smanjenju emisija štetnih plinova tako što će smanjiti emisije za najmanje 30 posto do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu.

Da bi ograničila emisije štetnih plinova iz najvećih onečišćiva­ča (TE Pljevlja, KAP i Željezara Toscelik) bivša vlast usvojila je u prosincu 2019. Zakon o zaštiti od negativnih utjecaja klimatskih promjena. U veljači prošle godine bivša vlada je donijela prvi podzakonsk­i akt, uredbu kojom je utvrđeno da će se ukupna dopuštena emisija štetnih plinova smanjivati za 1,5 posto godišnje, od 3,303.542 tone CO2 u 2021. godini do 2.840.155

 ??  ?? Crna Gora se obvezala da će smanjiti emisije štetnih plinova za najmanje 30 posto do 2030. godine, u odnosu na 1990.
Crna Gora se obvezala da će smanjiti emisije štetnih plinova za najmanje 30 posto do 2030. godine, u odnosu na 1990.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia