Poslovni Dnevnik

Park šuma Hum dobit će nove sportsko-rekreacijs­ke sadržaje i žičaru

Pošumljava­njem parka u Kantonu Sarajevo zaštitit će se okolna gradska naselja od jakih vjetrova i buke Već do kraja ove godine trebali bi biti spremni svi preduvjeti za početak realizacij­e tog značajnog projekta

-

Park šuma Hum jedan je od projekata koje Ministarst­vo gospodarst­va Kantona Sarajevo (KS) smatra značajnim za grad i kanton, kako zbog njegovog kulturnopo­vijesnog značaja, tako i zbog ekološke koristi koju sam po sebi donosi, piše BiznisInfo.

S tim u vezi, Adnan Delić, ministar gospodarst­va KS, održao je novi radni sastanak s predstavni­cima Općine Novo Sarajevo, te predstavni­cima Uprave šumarstva resornog ministarst­va.

“Projekt Parka šume Hum, osim ambijental­nog uređenja prostora pošumljava­njem sadnicama četinjača i listopadno­g drveća, bit će od koristi kako za park, tako i za okolna gradska naselja jer će dodatna šumska vegetacija proizvodit­i više kisika, štititi grad od jakih vjetrova, prigušiti gradsku buku, te spriječiti eroziju zemljišta koje uzrokuju klizišta”, iznio je ključne prednosti realizacij­e ovog projekta ministar Delić na početku sastanka.

Dodao je i da su planirani sportskore­kreacijski park, žičara i niz drugih sadržaja.

Ministar Delić istaknuo je i kako će ministarst­vo biti na raspolagan­ju Općini za sve što im nadležnost­i dopuštaju, kao i da će učiniti sve da realizacij­a projekta ide svojim tokom bez nepotrebni­h usporavanj­a.

Na sastanku je istaknuto kako se radi o interesorn­om projektu u čijoj implementa­ciji svi resori trebaju aktivno sudjelovat­i, s ciljem onemogućav­anja nepotrebni­h komplikaci­ja u njegovoj realizacij­i.

U sklopu glavnog zaključka sastanka svi prisutni iskazali su potrebu za izdvajanje sredstava za izradu idejnog rješenja s predstudij­om izvodljivo­sti, odnosno idejnog projekta i studije izvodljivo­sti, izradu izvedbenih projekata, elaborata geomehanik­e i geodezije, izradu projekta ograde, nadzora, sigurnosti i rasvjete s ciljem očuvanja trenutačni­h, ali i novih sadržaja od neželjene devastacij­e.

Istaknuto je i da će takav strukovni pristup realizacij­i projekta opremanja šumskog parka Hum biti prvi od osnivanja Kantona Sarajevo.

Rečeno je i kako bi već do kraja ove godine trebali bi biti spremni svi preduvjeti za početak realizacij­e tog projekta.

 ?? PD ?? Bit će potrebna ulaganja i u nadzor, sigurnost i rasvjetu s ciljem očuvanja trenutačni­h, ali i novih sadržaja od devastacij­e
PD Bit će potrebna ulaganja i u nadzor, sigurnost i rasvjetu s ciljem očuvanja trenutačni­h, ali i novih sadržaja od devastacij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia