Poslovni Dnevnik

Građani BiH među većim pivopijama na svijetu, a pivo je izrazito jeftino

-

Bosanci i Hercegovci piju prosječno 331 pivo godišnje, pokazuje globalni indeks piva kompanije Expensivit­y. Indeks pokazuje koje zemlje konzumiraj­u najviše piva po stanovniku i uspoređuje prosječnu cijenu boce piva u 58 zemalja.

Koristeći podatke Svjetske zdravstven­e organizaci­je, kompanija Expensivit­y navodi da je Češka na prvom mjestu po konzumacij­i, s prosječno 468 piva godišnje. Slijede Španjolska i Njemačka sa 417, odnosno 411 piva. Bosna i Hercegovin­a je, dakle, u gornjem dijelu liste. Haićani, s druge strane, piju samo oko četiri piva godišnje. To je možda zato što 97% konzumacij­e alkohola u toj državi otpada na rum. Istraživač­i su također izračunali prosječnu cijenu tipične boce piva (330 ml) poznatih marki putem internetsk­ih trgovina i baze podataka Numbeo, te su došli do podatka da je u Kataru pivo najskuplje i za njega se mora platiti 11,26 dolara.

Dijelom je to i zbog toga što je 2019. država s većinskim muslimansk­om stanovništ­vom uvela 100% trošarine na uvozni alkohol. Sa samo 1,68 dolara po boci Južna

Afrika ima najnižu prosječnu cijenu piva. BiH također ima jeftino pivo s prosječnom cijenom od 1,96 dolara po boci. Pivo iz BiH najjeftini­je je nakon onog iz Južne Afrike, Ukrajine i Argentine.

Manja erozija zemljišta

Dodatna šumska vegetacija na brdu Humu proizvodit će više kisika i spriječiti eroziju zemljišta

 ??  ?? Bosanci i Hercegovci popiju prosječno 331 pivo
godišnje
Bosanci i Hercegovci popiju prosječno 331 pivo godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia