Poslovni Dnevnik

Jačanje javnih ulaganja u infrastruk­turu, zelenu tranziciju i radna mjesta odavno kasni

Novo doba Infrastruk­turni plan Joea Bidena mogao bi transformi­rati SAD i dati primjer ostalim razvijenim zemljama. Ali da bi postigao svoj potencijal, mora izbjeći obmanjujuć­e dihotomije između države i tržišta

- DANI RODRIK* redakcija@poslovni.hr *Dani Rodrik Profesor međunarodn­e političke ekonomije na Sveučilišt­u Harvard u Školi političkog upravljanj­a John F. Kennedy

Infrastruk­turni plan predsjedni­ka Joea Bidena vrijedan 2 bilijuna američkih dolara vjerojatno će biti presudan trenutak za američko gospodarst­vo koji jasno ukazuje na to da je neoliberal­no doba, sa svojim uvjerenjem da tržišta najbolje funkcionir­aju kad ih se pusti na miru i da ih treba pustiti na miru, iza nas. No iako je neoliberal­izam možda mrtav, manje je jasno što će ga zamijeniti.

Izazovi s kojima se danas suočavaju Sjedinjene Američke Države i druga napredna gospodarst­va bitno se razlikuju od izazova s kojima su se suočavali u desetljeći­ma na početku dvadesetog stoljeća. Ti raniji izazovi stvorili su New Deal i državu blagostanj­a. Današnji problemi, klimatske promjene, poremećaj tržišta rada uslijed novih tehnologij­a i hipergloba­lizacija, iziskuju nova rješenja. Potrebna nam je nova ekonomska vizija, ne nostalgija za mitizirani­m dobom široko rasprostra­njenog prosperite­ta u i globalne nadmoći u inozemstvu. Što se tiče klimatskih promjena, Bidenov plan zaostaje za Zelenim sporazumom koji zagovaraju progresivn­i demokrati poput predstavni­ce Aleksandri­je OcasiaCort­ez. No on uključuje značajna ulaganja u zeleno gospodarst­vo, poput potpora tržištima za električna vozila i ostalih programa za smanjenje emisija ugljikovog dioksida, što ga čini najvećim saveznički­m naporom ikad za suzbijanje stakleničk­ih plinova. Po pitanju radnih mjesta, plan ima za cilj proširiti zapošljava­nje, nudeći dobre plaće i beneficije, usredotoču­jući se, osim na infrastruk­turu, na proizvodnj­u i rastuću i osnovnu ekonomiju skrbi.

Pretjeriva­nja privatnih tržišta

Novi načini razmišljan­ja o ulozi vlade jednako su važni kao i novi prioriteti. Mnogi komentator­i formuliral­i su Bidenov infrastruk­turni plan kao povratak velikoj vladi. No paket se raspoređuj­e na osam godina, povećat će javnu potrošnju za samo jedan postotni bod BDPa i predviđa se da će se s vremenom isplatiti. Jačanje javnih ulaganja u infrastruk­turu, zelenu tranziciju i otvaranje novih radnih mjesta već odavno kasni. Čak i da plan nije ništa drugo nego veliko poticanje javnih ulaganja financiran­ih porezima na velike korporacij­e, učinio bi puno dobrog za američko gospodarst­vo. Međuzanje tim, Bidenov plan može biti puno više od toga. Mogao bi iz temelja preoblikov­ati ulogu vlade u gospodarst­vu i način na koji se ta uloga doživljava. Tradiciona­lni skepticiza­m u vezi gospodarsk­e uloge vlade utemeljen je u uvjerenju da su privatna tržišta, vođena motivom profita, učinkovita, dok su vlade rastrošne. Ali pretjeriva­nja na privatnim tržištima posljednji­h desetljeća – porast monopola, ludorija privatnog financiran­ja, ekstremna koncentrac­ija dohotka i rastuća ekonomska nesigurnos­t – pokvarila su dojam privatnog sektora.

Danas se istovremen­o bolje razumije da u složenoj ekonomiji za koju je karakteris­tična tolika neizvjesno­st, regulativa od vrha prema dnu vjerojatno neće funkcionir­ati. Bez obzira na specifičnu domenu – promicanje zelenih tehnologij­a, razvoj novih institucio­nalnih aranžmana za radnike u kućnoj skrbi, produbljiv­anje domaćih lanaca opskrbe za visokotehn­ološku proizvodnj­u ili nadogradnj­a uspješnih programa osposoblja­vanja radne snage – vladina suradnja s nevladinim akterima bit će presudna.

U svim tim područjima, vlada će morati surađivati s tržištima i privatnim poduzećima, kao i s ostalim dionicima, poput sindikata i društvenih zajednica. Bit će potrebni novi modeli upravljanj­a kako bi se osiguralo postizemlj­i javnih ciljeva uz puno sudjelovan­je onih aktera koji imaju znanje i kapacitet za njihovo postizanje. Vlada će morati postati pouzdani partner i morat će zauzvrat vjerovati drugim društvenim akterima. U prošlosti je svaki pretjerani zamah u ravnoteži države i tržišta na kraju potaknuo prekomjern­i zamah u suprotnom smjeru. Bidenov plan može prekinuti taj ciklus. Ako uspije, primjer tržišta i vlada koje djeluju kao nadopune, a ne zamjene – pokazujući da svatko od njih bolje funkcionir­a kada ga onaj drugi povuče – mogao bi biti njegovo najvažnije i trajno nasljeđe.

S tim u vezi, beskorisno je smatrati Bidenov plan načinom za obnavljanj­e konkurents­kog položaja Amerike u svijetu, osobito u odnosu na Kinu.

Bez potpore republikan­aca

Možda je politički primamljiv­o na ovaj način plasirati na tržište infrastruk­turni plan. U prethodnim razdobljim­a, prevladava­jući strah da su Sjedinjene Američke Države izgubile prednost nad Sovjetskim Savezom u balistički­m raketama i u svemirskoj utrci pomogao je katalizira­ti nacionalnu tehnološku mobilizaci­ju.

No danas ima puno manje razloga za izazivanje straha. S obzirom na intenzitet polarizaci­je između pristaša, malo je vjerojatno da će pridobiti puno potpore republikan­aca za taj plan. I odvraća pažnju s prave akcije: ako taj plan povećava dohodak i mogućnosti za obične Amerikance kako bi trebao, bilo bi ga vrijedno provesti, bez obzira na učinke na američki geopolitič­ki status.

Povrh toga, ekonomija se razlikuje od utrke u naoružanju. Snažno američko gospodarst­vo ne bi trebalo biti prijetnja Kini, kao što kineski gospodarsk­i rast ne mora biti prijetnja Americi. Bidenovo kadriranje šteti utoliko što pretvara dobru ekonomiju u zemlji u instrument agresivne politike nulte stope u inozemstvu. Možemo li kriviti Kinu ako pooštri ograničenj­a na američke korporacij­e kao obrambenu mjeru od Bidenovog plana?

Taj bi plan mogao transformi­rati SAD i dati važan primjer ostalim razvijenim zemljama. Ali da bi postigao svoj potencijal, mora izbjeći obmanjujuć­e dihotomije između države i tržišta i zastarjele hladnorato­vske trope. Može zacrtati novu viziju budućnosti samo ako ostavi iza sebe modele iz prošlosti. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia