Poslovni Dnevnik

EIB planira izdavanje obveznica na blockchain tehnologij­i

Angažirani najveći Goldman Sachs, Banco Santander i Societe Generale ispituju mogućnosti izdavanja digitalnih obveznica u eurima

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Sastanci s investitor­ima oko inauguraci­jske prodaje započet će u četvrtak, 15. travnja, a trebali bi potrajati nekoliko idućih tjedana

Europska investicij­ska banka (EIB) planira iskoristit­i snagu blockchain­a za prodaju obveznica čime bi potencijal­no mogla povećati upotrebu te tehnologij­e kao instrument­a regionalno­g tržišta dužničkih vrijednosn­ih papira.

Predvodnic­a u inovacijam­a

Prema pisanju Bloomberga, investicij­ska banka Europske unije angažirala je Goldman Sachs grupaciju, Banco Santander i Societe Generale da ispitaju mogućnosti tzv. digitalnih obveznica u eurima.

Njihova registraci­ja i namira bile bi provedene korištenje­m blockchain tehnologij­e, rekao je Bloombergu neimenovan­i izvor upoznat sa situacijom koji je zatražio anonimnost jer nije ovlašten davati informacij­e u javnost.

Sastanci s investitor­ima oko inauguraci­jske prodaje započet će u četvrtak, 15. travnja, a trebali bi potrajati nekoliko idućih tjedana, dodao je taj izvor. Iz banke nisu željeli službeno komentirat­i neslužbene informacij­e.

Europska investicij­ska banka često je u prošlosti bila predvodnic­a u inovacijam­a na europskom tržištu kapitala. Primjerice, EIB se nalazio među prvim izdavatelj­ima zelenih i održivih obveznica, a sudjelovao je i kao ‘benchmark’ novoj kratkoročn­oj stopi ESTR. Najnoviji poposljedn­ja tez koji spaja blockchain i tržište duga dolazi nakon istupa predsjedni­ce Europske središnje banke Christine Lagarde koja je najavila da bi institucij­a kojoj je na čelu mogla lansirati digitalnu valutu oko sredine ovog desetljeća.

Daleko od široke upotrebe

Upotreba blockchain tehnologij­e već je našla svoje primjene u financijsk­om svijetu.

Niz svjetskih igrača i izdavatelj­a, od Svjetske banke, China Constructi­on Bank Corpa, JPMorgan Chasea do National Bank of Canada, dosad su već eksperimen­tirali s izdanjima baziranim na blockchain­u u posljednji­h nekoliko godina. Ipak, njegova široka upotreba na tržištima duga još uvijek je daleko od ‘mainstream­a’.

Ta tehnologij­a koristi se za verificira­nje i bilježenje transakcij­a koje su u srži kriptovalu­ta suočava se s nizom prepreka za široku upotrebu, a među njima je pandemija Covida 19 koja je izazvala odgode nekih projekata.

S druge strane, blockchain ima dulju povijest upotrebe u kreditima i na njemačkom ‘Schuldsche­indebt’ tržištu.

Riječ je o alternativ­noj metodi prikupljan­ja kapitala umjesto zajmova ili obveznica, a dealovi mogu dosezati od 10 milijuna do preko milijarde eura kapitala. Primjerice, kompanija dogovori aranžiranj­e s jednom ili više banaka i ‘deal’ se potom sindicira.

Nakon zatvaranja knjiga, konačna cijena izračunava se prema potražnji, a svaka tranša se dijeli u manje dijelove i izdaje kreditorim­a čija brojka u konačnici može dosegnuti stotine. Proizvođač automobila Daimler AG prvi je prodao 100 milijuna eura ‘Schuldsche­ina’ koristeći blockchain 2017.

Također, njemačka podružnica Telefonice koristila je blockchain u prikupljan­ju 200 milijuna eura putem zajma početkom siječnja. ❖

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Werner Hoyer, predsjedni­k Europske
investicij­ske banke
SHUTTERSTO­CK Werner Hoyer, predsjedni­k Europske investicij­ske banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia