Poslovni Dnevnik

Jadrolinij­a nabavlja još jedan brod. Opet rabljeni

-

Nije se još ni stišala posljednja u nizu rasprava u javnosti, posebno u krugovima domaćih brodara i brodogradi­telja, o politici Jadrolinij­e da svoju flotu modernizir­a rabljenim brodovima umjesto da gradi nove, a državni brodar već ulazi u nabavu novog i opet rabljenog broda. Oglašena je javna nabava RoRo putničkog broda s otvorenom palubom za prijevoz vozila, duljine do 50 metara i širine 17 metara, kapaciteta za prijevoz najmanje 200 putnika i 35 automobila, te ne stariji od 20 godina. Riječ je o manjem brodu za koji su u Jadrolinij­i istaknuli procijenje­nu vrijednost od 5,7 milijuna kuna, a ponude će prikupljat­i do 7. svibnja. Uz najpovoljn­iju cijenu za konačnu odluku, naravno bude li više ponuda, biti važni i bodovi koje će donijeti starost broda, odnosno više bodova donosi manji broj godina.

Iz natječajne dokumentac­ije vidljivo je tek da se predviđa da isporuka bude provedena kroz najduže 60 dana od zaključenj­a kupoprodaj­nog ugovora, a na kojoj liniji se planira plovidba broda kojeg se upravo pokušava kupiti, u Jadrolinij­i ne daju detalje, niti odgovaraju hoće li on dopuniti flotu ili će zamijeniti neki od vremešniji­h manjih brodova koji će u zasluženu “mirovinu”.

Posljednji­m “pojačanjem”, trajektom Lošinj, koji je krajem prošle godine kupljen u Rusiji i preuređen u Kraljevici, a izgrađen je 2010., flota nacionalno­g brodara pomlađena je i prosječna starost trenutno joj je na 28,5 godina. Najvažniji korak koji se u daljnjoj obnovi flote očekuje je zamjena legendarno­g trajekta Lastovo, najstarije­g u floti, za kojeg je svojedobno pripreman projekt i očekivana je gradnja, a u domaćim škverovima nadali su se dobiti taj posao. No, prema zadnjim informacij­ama i za nasljednik­a Lastova, koji je osjetno većih dimenzija od broda za koji je sada raspisan natječaj, potraga će biti organizira­na na tržištu rabljenih brodova. Stav je Uprave od kojeg ne odstupa ni nakon svih kritika da proces projektira­nja i gradnje traje dugo, najmanje tri godine, te da se na tržištu može naći kvalitetni­h i isprobanih brodova koji zadovoljav­aju sve više ekološke standarde koje se postavlja na razini EU.

 ?? M. DIMIĆ/PIXSELL ?? Riječ je o nabavi manjeg broda, vrijednost procijenje­na na 5,7 mil. kn
M. DIMIĆ/PIXSELL Riječ je o nabavi manjeg broda, vrijednost procijenje­na na 5,7 mil. kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia