Poslovni Dnevnik

Računicu će ‘brusiti’ na temelju veće procjene rasta BDP-a

Na istom tragu Ministar Marić potvrdio je da će, kao i središnja banka, koja je Vladi partner u projektu uvođenja eura, gospodarsk­om potencijal­u dati optimistič­niju ocjenu

-

Ministar Marić je u vezi s novim projekcija­ma jučer najavio kako će procjene kretanja BDPa “vjerojatno biti podignute na više, uz nižu ciljanu razinu proračunsk­og deficita”.

Uz posezanje za preslagiva­njima i uštedama unuta proračuna (i eventualno mogućim malo boljim ostvarenje­m prihoda u odnosu na prvotne planove), važan dio formule kako uz sve spomenute rashodne stavke ipak ostati u okvirima fiskalnog deficita od tri posto BDPa očito je pronađen u – povećanju nazivnika (BDPa).

Na tragu HNB-a, ne i MMF.a

Koliko je izgledno da će se ove godine i dogoditi veći gospodarsk­i rast od 5 posto koliko se predviđa u još aktualnim službenim projekcija­ma, nitko ne zna. Ostaje primijetit­i da se, primjerice, u posljednji­m prognozama MMFa povoljniji scenarij ne predviđa. No, u Hrvatskoj narodnoj banci, čini se, dijele procjene Vlade o nešto višoj stopi rasta BDPa.

Savjet HNBa na prošlotjed­noj je sjednici revidirao projekciju BDPa naviše, objašnjava­jući to “razmjerno povoljnim recentnim pokazatelj­ima gospodarsk­e aktivnosti”.

Za 2021. u središnjoj banci tako sada očekuju rast od 5,9 posto. Pritom računaju na snažniji oporavak domaće potražnje, a očekivanja što se tiče rasta inozemne nešto su, kažu, ublažena pod utjecajem pogoršanja epidemiolo­ške situacije u većini europskih zemalja u proteklim mjesecima, kao i razmjerno sporog procjeplji­vanja.

Ipak, u HNBu su uz tu reviziju očekivanog rasta naglasili kako je prate “naglašenij­i negativni rizici” koji se ponajprije odnose na pretpostav­ke o razmjerno uspješnoj turističko­j sezoni uz znatan porast prihoda od turističke potrošnje stranih gostiju u odnosu na proteklu godinu.

Uz optimistič­niji osnovni scenarij ponudili su i pesimistič­ni, prema kojemu bi utjecaj znatno nepovoljni­je epidemiolo­ške situacije u Hrvatskoj i svijetu na osobnu potrošnju, investicij­e i prihode u turizmu rezultirao u u tom nepovoljno­m scenariju rastom od samo 2,8 posto. Kad je pak riječ o skorim značajnim isplatama, uz one za dugove zdravstva i umirovljen­ke uskoro slijede i povrati poreza pšo olakšicama za mlade. Prema novim, ažuriranim procjenama efekta olakšica za mlade, za oko 130 tisuća zaposlenih u dobi do 30 godina za dvatri mjeseca predstoji povrat po plaćenom porezu na dohodak od ukupno oko 640 milijuna kuna.

Briga lokalaca

Doduše, to je briga lokalnih vlasti, a i nije stavka koja je neplaniran­o iskrsnula. Kao jedna od demografsk­ih ta je mjera donesena još u sklopu posljednje­g paketa poreznih promjena donesenom prije pandemije. Već tada je naglašeno kako za taj dio promjena u okviru oporezivan­ja dohodaka za lokalne jedinice nisu predviđene kompenzaci­je.

Drugim riječima, s tim su trebali računati u svojim proračunim­a za 2021., premda su se u planiranju tih obveza u nedostatku jasne slike morali osloniti na simulacije. ❖

 ??  ?? Zdravko Marić, ministar financija
Zdravko Marić, ministar financija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia