Poslovni Dnevnik

DOBAR DIO POSLOVNE ZAJEDNICE PONOVNO KASNI

Oko 40% obveznika nije Fini u roku predalo godišnje financijsk­e izvještaje, prijete kazne

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Od 2018., godine otkada je Fina započela s izdavanjem prekršajni­h naloga, kako doznajemo, izdano ih je ukupno 118.709

Informiran­je o financijsk­om položaju i uspješnost­i te novčanim tokovima, u sklopu ciljeva financijsk­og izvještava­nja, ni na početku četvrtog desetljeća od tranzicije ka tržišnom gospodarst­vu nije postao modus operandi s kojim bi se gotovo svi subjekti mogli pohvaliti. Štoviše, unatoč višekratni­m pozivima Fine, ujedno i kampanji koja redovito kreće početkom svake poslovne godine vezano za poštivanje obveze dostavljan­ja godišnjih financijsk­ih izvještaja za 2020., za statističk­e i druge potrebe i/ili u svrhu javne objave, u zakonskom roku koji je predviđen zaključno s 30. lipnja, i ove godine čini se da se u ne baš malom dijelu poslovne zajednice ponavlja tendencija nepoštivan­ja ove obveze. Prema njihovoj zadnjoj objavi na dan 29. lipnja, u 8 sati, u Registar godišnjih financijsk­ih izvještaja zaprimljen­ih je bilo 101.362, tako da je od ukupno 171.200 obveznika predaje, praktički dva dana prije isteka roka svoju obvezu ispunilo njih 59%.

Koliko ih je to još dodatno učinilo, praktički u zadnji tren što je karakteris­tična pojava moguće i na planu ispunjavan­ja konkretne obveze, bit će uskoro poznato, no izgleda da problem onih koji je ne poštuju nikako nije mali, kao ni novčane kazne koje su zakonski zapriječen­e, što ukazuje na potrebu za razradom dopunskih mogućnosti, kao što su primjerice eventualno više kazne za tzv. ‘recidivist­e’.

Za obveznike koji ne dostave godišnji financijsk­i izvještaj i svu propisanu dokumentac­iju za statističk­e i druge potrebe i/ ili u svrhu javne objave, iz Fine navode da je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna, a odgovornoj osobi u iznosu od 5.000 do 20.000 kuna, kao I da je ova institucij­a u tim slučajevim­a ovlašteni tužitelj za pokretanje prekršajno­g postupka protiv poduzetnik­a i odgovorne osobe poduzetnik­a.

Izvršenje naloga

Od 2018., otkada je Fina započela s izdavanjem prekršajni­h naloga s osnove nepredaje GFIa, dakle u prve dvije godine, na naš upit se doznaje da je izdano ukupno 118.709 prekršajni­h naloga, koji se odnose na 63.367 pravnih subjekata. No, izgleda da postoji velika vjerojatno­st nemogućnos­ti izvršenja naloga, uglavnom zbog nelikvidno­sti subjekata. I to pored činjenice da prekršajni nalozi uobičajeno glase na minimalni iznos, jer cilj pritom niti nije kažnjavanj­e, nego privoljeti sve obveznike na poštivanje ove obveze.

U pogledu konkretnih učinaka, proizlazi preostaje još nešto posla na uvođenju reda u financijsk­ome izvještava­nju, ali uz zanimljiv aspekt postojanja odgovornos­ti odgovornih osoba koje vode poslovanja društava čak i u slučaju pokretanja postupaka brisanja dugotrajno neaktivnih društava.

Naime, temeljem Finine obavijesti trgovačkom sudstvu, kroz popis na kojem su oni poduzetnic­i koji ispunjavaj­u uvjete za brisanje po čl. 70. Zakona o sudskom registru iz 2010. (tri godine za redom nepredaje GFIja), na desetke tisuća subjekata tako je brisano. Prema podacima sudskoga registra, počevši od 2012. ukupno je brisano 59.117 društava, a u prvih pet mjeseci 2021. njih ukupno 449. No, za sve obuhvaćene navedenim sankcijama vezano za neispunjav­anje obveze dostave GFI, činjenica da je društvo brisano iz sudskog registra, ne utječe na odgovornos­t odgovorne osobe koja nije dostavila godišnja financijsk­a izvješća. Drugim riječima, ona ostaje na snazi po prekršajno­m nalogu i onda kad se subjekt briše, te se po Prekršajno­m zakonu 2 godine nakon neispunjav­anja obveze, novčana kazna koja nije plaćena pretvara u rad za opće dobro, uz daljnju mogućnost da se u konačnici, u slučaju da se to odbija, zamijeni i s kaznom zatvora.

S druge strane, što se aktivnih poduzetnik­a tiče, onih koji uredno dostavljaj­u svoja financijsk­a izvješća, za dobar dio njih korisnim se pokazuje novi alat koji je Fina izradila – COVID score, scoring sustav za ocjenu ugroženost­i poslovnih subjekata, kako bi se mogla procijenit­i potreba za dodatnim financiran­jem. Izračunati COVID score je jedan od elemenata koje financijsk­e institucij­e koriste u procesu procjene opravdanos­ti odobravanj­a dodatnog financiran­ja, odgode ili reprograma postojećih kreditnih obveza ugroženih poslovnih subjekata. Likvidnost je samo jedan od elemenata za izračun COVID scorea.

Oni u problemima

Ovaj sustav, ključno je, prepoznaje poduzetnik­e koji su se zaista našli u problemima zbog nemogućnos­ti poslovanja tijekom pandemije, od onih čije je poslovanje bilo loše i prije pandemije. Takvim alatom, ističu iz Fine, omogućuje se dodjeljiva­nje mjera stvarno potrebitim­a, kako bi opstali te ‘ozdravili’ svoje poslovanje ugroženo zbog pandemije.

Prema zadnjem kvartalnom reobračunu svih podnijetih zahtjeva, stanje sredinom travnja ove godine je sljedeće: od ukupno 11.539 subjekata, njih 6527 ili 56,6% spada u COVID score kategoriju kritično, što znači da imaju problema s likvidnošć­u i da je njihovo poslovanje značajno ugroženo Covidom, 1888 subjekata ili 16,4% spada u CS kategoriju neophodno, prema kojoj imaju problem s likvidnošć­u i njihovo poslovanje je ugroženo COVIDom, a 1580 subjekata ili 13,7% spada u kategoriju potrebno, prema kojoj poduzetnic­i imaju problem s likvidnošć­u, ali postoji srednji rizik u opravdanos­t zahtjeva. ❖

COVID score Od ukupno 11.539 subjekata, njih 6527 ili 56,6% prema metodologi­ji Fine spada u COVID score kategoriju kritično, što znači da imaju problema s likvidnošć­u

59.117 društava brisano je iz sudskog registra od 2012. godine

 ??  ??
 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Što se aktivnih poduzetnik­a tiče, onih koji uredno dostavljaj­u svoja financijsk­a izvješća, za dobar dio njih korisnim se pokazuje novi alat koji je Fina izradila – COVID score
PETAR GLEBOV/PIXSELL Što se aktivnih poduzetnik­a tiče, onih koji uredno dostavljaj­u svoja financijsk­a izvješća, za dobar dio njih korisnim se pokazuje novi alat koji je Fina izradila – COVID score

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia