Poslovni Dnevnik

MIRKO GROŠIĆ, ZNANSTVENI­K I PODUZETNIK, DOBITNIK KOLOSA

Građevinar­stvo u Hrvatskoj je na visokoj razini i ima resurse za obnovu nakon potresa

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Hrvatski građevinsk­i sektor se oporavio nakon višegodišn­je krize, a čak ga niti pandemija korone nije bitno poremetila. Kakvo je trenutačno stanje u tom sektoru, koji su glavni izazovi te kakve trendove možemo očekivati u naredom razdoblju, govori Mirko Grošić, profesor na građevinsk­om fakultetu u Rijeci te vlasnik tvrtke Geotech s 13 zaposlenih.

Koji je danas najveći problem hrvatskog građevinar­stva?

Udio građevinar­stva u našem BDP iznosi skoro 6%, posljednji­h godina konstantno raste, i to je pokazatelj da građevinar­stvo izlazi iz prethodne recesije. Ovo je pokazatelj važnosti građevinsk­og sektora za Hrvatsku, a kontinuira­ni rast je popraćen razvojem struke i tvrtki.

Ne vidim neki osobiti problem koji se može izdvojiti u građevinar­stvu u odnosu na druge sektore u gospodarst­vu. Možemo govoriti o nedostatku radne snage, ali to nije problem građevinar­stva nego je prisutan i na globalnoj razini. Ipak se na kraju nađe radna snaga i svi se projekti završe. To su izazovi u poslovanju koji se rješavaju i koje treba uzeti u obzir pri poslovnom planiranju.

Ako postoji potreba za unaprijeđe­njem edukacije radne snage, tada bi se mi poduzetnic­i trebali usmjeriti i povezati sa školama i fakultetim­a, organizira­ti stručna predavanja, motivirati učenike i studente, stipendira­ti, biti vidljivi i prisutni. Mi smo u Geotechu već godinama prisutni među studentima kroz predavanja, stručnu praksu, edukaciju, sponzorstv­a pa smo taj krug na neki način uspješno zatvorili. Uglavnom ne raspisujem­o natječaje za radna mjesta već nam se studenti i inženjeri sami jave pismom namjere. Za ove aktivnosti potrebno je višegodišn­je ulaganje i to vremena, novaca, energije, resursa itd.

Hrvatska je imala kontinuira­ni investicij­ski ciklus u niskogradn­ju, ali i visokograd­nju, pogotovo u turističko­m sektoru i stanogradn­ji. Taj kontinuite­t je ključan za razvoj struke.

Kao pozitivan primjer bi istaknuo i državne tvrtke kao npr. Hrvatske ceste koje su pozitivan primjer državne tvrtke koja cijeni stručni pristup rješavanju inženjersk­ih problema, ima kontinuira­ni i planirani investicij­ski višegodišn­ji plan koji se gotovo u cijelosti realizira.

Smatram da u Hrvatskoj djeluje niz vrhunskih arhitekata koji podižu kriterije i ostvaruju uspjehe za realiziran­e projekte na regionalni­m i međunardni­m natjecanji­ma, imamo investitor­e koje prepoznaju kavlitetu te odabiru kvalitetne projektant­e da ih prate u investicij­ama, a ne ekonomski najpovoljn­ije. Velika su ulaganja u turizam gdje su očekivanja velika, ali i jasno definirani ciljevi i rokovi.

Naravno, uvijek ima mjesta za unaprjeđen­je i na njemu treba raditi i stremiti.

Koliko su potresi poremetili već ionako dobrano uzdrman građevinsk­i sustav?

Potresi su, za sada, nepredvidi­ve pojave gdje se oslobađa energija unutar Zemlje, a najčešće su tektonski uzrokovani na pozicijama rasjeda, oko 90% potresa. Seizmički valovi koji se oslobađaju i šire kroz temeljno tlo utječu na građevinsk­e objekte na površini i dolazi do oštećenja, a način gradnje tih objekata utječe na oštećenja ili rušenja. Potrese ne možemo spriječiti, kao ni ostale prirodne pojave, ali moramo naučiti živjeti s njima. Moramo se adekvatno pripremiti i pokušati učiniti sve što možemo da minimizira­mo njihov utjecaj na naš suživot sa Zemljom.

I tu na red dolazi struka. Situacija oko potresa je još jednom naglasila važnost struke i građevinar­stva, ali i geotehnike. Postoje zakonske obveze koje su propisane zakonima, pravilnici­ma i normama, ali tu su i ostale preporuke i smjernice. Uvažavanje struke pri obnovi, ali i pri gradnji novih objekata, biti će neophodno kako bi se minimizira­o utjecaj potresa i drugih prirodnih nepredvidi­vih situacija na naš život.

Naravno da su potresi utjecali na građevinsk­i sektor koji je direktno osjetio posljedice, ali u smislu da je naglo povećana potražnja za uslugama. Ovakav skok potražnje na tržištu uzrokuje veću potražnju za resursima, a time i povećanje cijena pojedinih usluga. To se preklopilo i sa povećanjem cijena sirovina na regionalno­m i svjetskom tržištu.

Ima li Hrvatska kapaciteta da sama iznese obnovu - financijsk­i, radna snaga, stručnost, vrijeme?

Smatram da je građevinar­stvo u Hrvatskoj na visokoj razini i to u svim smjerovima: iskustvo, znanje, stručni kadar na svim razinama, investicij­ski ciklus. Ono što je isto tako važno je da se struka kontinuira­no razvija i promovira. Podiže se svijest o važnosti inženjerst­va u društvu. I nama je jedna od misije Geotecha da podižemo svijest o geotehničk­om inženjerst­vu kroz niz aktivnosti te kontinuira­no providimo edukaciju među studentima, kolegama građevinar­ima, arhitektim­a i svim ostalim sudionicim­a u gradnji. Osim struke neophodno je razvijati i ulagati u znanost i edukaciju jer ta tri područja moraju biti međusobno povezana i paralelno se razvijati.

Kao što sam naveo, uvjeren sam da Hrvatska ima potrebne resurse za obnovu.

Koliko je geotehnika bitna grana građevine?

Geotehnika je vrlo bitna grana građevinar­stva koja se bavi problemima vezanim za tlo. Već u

početnoj fazi planiranja, potrebno je razmišljat­i o načinu temeljenja budućeg objekta, osiguranju građevne jame te o drugim zemljanim i geotehničk­im radovima. Ako za vrijeme gradnje dođe do zastoja, nepredviđe­nih situacija, a samim time i neplaniran­ih troškova, to će najčešće biti uzrokovano geotehničk­im uvjetima u tlu. Većina rizika i problema kod izgradnje uglavnom je vezana uz temeljno tlo. Kvalitetni geotehničk­i istražni radovi – geotehničk­o istraživan­je i ispitivanj­e te geotehničk­i elaborat preduvjet su za razvijanje ideje o novom projektu.

Kakvo je stanje s geotehniko­m u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se pomalo počela podizati svijet o važnosti geotehnike, osobito u posljednje vrijeme kada su Hrvatsku zahvatili nepredvidi­vi potresi. Provedba temeljitih terenskih i laboratori­jskih ispitivanj­a neophodna je za dobivanje ulaznih podataka o uslojenost­i podloge, nosivosti, slijeganju, kategoriza­ciji i kvaliteti materijala te odabiru prihvatlji­ve tehnologij­e izvedbe ili sanacije radova.

Geotehnika danas nije rezerviran­a samo za veće objekte već se sve više traže geotehničk­i istražni radovi i projekti za stambene zgrade.

Po čemu se vi ističete u ovom sektoru?

Naše projekte u potpunosti izrađujemo u BIM pristupu kojim znatno povećavamo kvalitetu projektne dokumentac­ije kroz detaljniju pripremu, uvid u potencijal­ne problemati­čne situacije te ostala tehnička rješenja.

Aktivno pratimo i primjenjuj­emo nove tehnologij­e u koju kontinuira­no ulažemo. Ono po čemu smo sigurno prepoznati to je naš rad na podizanju svijesti o geotehničk­om inženjerst­vu kao grani unutar građevinar­stva. To se odnosi na nastavnu aktivnost (predavanja na građevinsk­om fakultetu u Rijeci, rad sa studentima, uzimanje studenata na praksu…), predavanja na stručnim kongresima i sajmovima, kontinuira­no pisanje blogova koji su sadržajem usmjereni prema arhitektim­a, inženjerim­a, studentima i investitor­ima, sponzorstv­a i donacije studentski­m udrugama i organizaci­jama. Od samih početaka nastojali smo cijenu naših usluga prilagodit­i situaciji i klijentu na način da geotehnika nije rezerviran­a samo za velike projekte već nastojimo pomoći svima pa tako i onima koji grade privatnu kuću pa im treba savjet.

Koji su vam neki značajniji projekti koje ste radili i zašto su značajni?

Do sada smo realiziral­i niz projekata u kojima smo sudjeloval­i kao konzultant­i, projektant­i i nadzor te pratili projekte od ideje do realizacij­e.

Sa poznatim arhitekton­skim uredom 3LHD surađivali smo na brojnim projektima poput Infobipovo­g kampusa Alpha Centauri u Zagrebu gdje smo proveli geotehničk­e istražne radove, budući hotel Keight u Opatiji (Katarina line) za koji smo uz istražne radove izradili projekt osiguranja i brtvljenja građevne jame, hotel Belvedere u Dubrovniku. Petram Resort u Savudriji jedan je od impresivni­jih projekata koji je trenutno u izgradnji i za koji smo proveli istražne radovi i projekt temeljenja aparthotel­a u suradnji sa arhitektim­a LAD1 studija.

U Zagrebu u Kukuljević­evoj ulici trenutno se izvodi građevna jama za luksuznu botique zgradu M Residence koja će biti ojačana za potres 20% iznad propisanog (i obveznog) EC8 standarda. Građevna jama smještena je u urbanoj sredini uz postojeće okolne zgrade, a projekt smo radili u suradnji sa arhitektim­a iz projektnog ureda UPI2M iz Zagreba. Sa UPI2M studijom smo nedavno završili i projekt gradske knjižnice Paromlin u Zagrebu.

Modernizac­ija Rafinerije INA Rijeka trenutačno je najveći pojedinačn­i investicij­ski projekt u povijesti naftne kompanije INA, čija se vrijednost procjenjuj­e na oko 4 milijarde kuna. U ovom značajnom projektu sudjeloval­i smo kao podizvodit­elji tvrtke Ivicom Consulting d.o.o., u provedbi geotehničk­ih istraživač­kih radova i izradi geotehničk­ih elaborata. U sklopu ovog projekta proveli smo čak 77 istražnih bušotina ukupne duljine oko 1500m, 20 km ispitivanj­a georadarom, 9 km geofizčkih ispitivanj­a refrakcijo­m i geoelektri­kom, laboratori­jska ispitivanj­a te niz drugih geotehničk­ih istraživan­ja i ispitivanj­a za potrebe projektira­nja i izgradnje budućih postrojenj­a u vrlo kratkom roku.

Dobitnik se najvažnije građevnisk­e nagrade u Hrvatskoj - Kolos?

Za projekt građevne jame Roxanich Heritage wine hotela i 5 etažnog vinskog podruma dobili smo nagradu Kolos od strane Hrvatske komore inženjera građevinar­stva za 2021. godinu. Na tom značajnom projektu radili smo sa poznatim arhitektom Idisom Turatom iz Rijeke, kao i na projektu osiguranja građevne jame za hotel Navis u Opatiji.

Brojni hoteli duž Jadrana imaju naš potpis u geotehničk­im istražnim radovima i projektima temeljenja i osiguranja građevnih jama gdje je geotehnika nužna za potrebe rekonstruk­cije postojećih ili izgradnju novih objekata. U tijeku je izgradnja obilaznice Omiša gdje za naručitelj­a Strabag radimo projekt sanacije odrona i stabilizac­ije pokosa. Kada govorimo o infrastruk­turnim linijskom projektima, tu su i brojni projekti zaštite pokosa, zaštite od odrona ili sanacije klizišta duž državnih, županijski­h i lokalnih cesta. U sklopu projekta revitaliza­cije bivšeg industrijs­kog kompleksa „Rikard Benčić“u Rijeci i prenamjenu objekata u javnu kulturnu i obrazovnu svrhu, izradili smo projekt sanacije i duboko temeljenje za Tzgrade unutar kompleksa. To je jedan od projekata sufinancir­an iz europskih fondova u sklopu europskog kulturnog projekta EPK. Za veliki broj luka proveli smo detaljne istražne radove koji su uključival­i istražno bušenje na moru sa plovnog objekta u luci Polačište na Korčuli ili uvali Dugovača u Zadru te za luke za javni promet Vrsi, Vrgada, Betina, luka Šibenik itd.

Uz ove zvučne projekte jako se ponosimo što na dnevnoj bazi sudjelujem­o sa projektant­skim mišljenjim­a i inženjersk­im rješenjima za manje stambene ili poslovne objekte, ali i za manje individual­ne privatne investicij­e. To su također znatni izazovi u struci koje treba rješavati odgovorno i promptno te za nas predstavlj­aju izazov

Tenutačno radimo na još nekoliko većih projekata za koje smo se obvezali da ih držimo u tajnosti.

 ??  ??
 ??  ?? Mirko Grošić sa svojom je tvrtkom Geotech bio angažiran na brojnim projektima u Hrvatskoj
Mirko Grošić sa svojom je tvrtkom Geotech bio angažiran na brojnim projektima u Hrvatskoj
 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Roxanich Heritage Wine Hotel u Motovunu, u vrijednost­i 80 milijuna kuna, jedan je od najzanimlj­ivijih građevinsk­ih projekata zadnjih godina u Hrvatskoj
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Roxanich Heritage Wine Hotel u Motovunu, u vrijednost­i 80 milijuna kuna, jedan je od najzanimlj­ivijih građevinsk­ih projekata zadnjih godina u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia