Poslovni Dnevnik

Hoteli vratili povjerenje, udjel u ukupnim noćenjima u lipnju rastao

Možda se najviše promijenil­a percepcija, o hotelima kao sigurnim objektima

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Od ukupno 1187 hotela u Hrvatskoj, trenutačno ih je otvoreno 846, za 200 više nego uoči vrhunca lanjske sezone

Za razliku od prve pandemijsk­e godine u kojoj su imali najnižu popunjenos­t od svih smještajni­h segmenata, hoteli ove godine mogu odahnuti bar po tom pitanju, već se vidi i iz prvih turistički­h statistika. Iako se najgušći promet tek očekuje, u prvoj polovici godine hoteli su imali 83 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju, a u lipnju je bilo čak 2,8 puta više noćenja nego u lanjskom lipnju. Ne manje važno, trenutno je od ukupno 1187 hotela u Hrvatskoj otvoreno njih 846, za 200 više nego li uoči vrhunca lanjske sezone.

Što se promijenil­o? Ima nešto i matematike, jer hoteli su lani zbog protupande­mijskih mjera bili u većem opsegu zatvoreni nego ove godine, no opet, do nedavno su granice bile jedva otvorene za turiste. Uz program cijepljenj­a koji je cijelom turizmu dao optimizam za razliku od neizvjesno­sti 2020., ono što se možda najviše promijenil­o je percepcija gostiju u ovoj godini, o hotelima kao sigurnim objektima, čija usluga i organizaci­ja operacija mogu jamčiti da se gosti neće zaraziti. Tome je pridonijel­a činjenica da lani nije zabilježen­o da je ijedan turist u hrvatskim hotelima zaradio Covid19, potom uvođenje nacionalno­g certifikat­a Safe Stay, uz predan rad hotelijera od jeseni do danas, ističu u sektoru.

“U 2020. godini hoteli su kad usporedimo sve vrste smještajni­h kapaciteta imali najveći pad dolazaka i noćenja u odnosu na 2019. godinu. Indeks dolazaka iznosio je 24,36 posto, a noćenja 27,12 posto. Najmanji pad imali su najkvalite­tniji hoteli, što je dokaz da je kvaliteta tražena i uvjetima krize i sigurno je putokaz kako dalje. Kvalitetni hoteli su u stvarnosti, ali još više percepcijs­ki mogli osigurati socijalnu distancu, poštivati sve epidemiolo­ške mjere i omogućiti individual­nost koja se tražila i traži se i ove godine”, ističe Bernard Zenzerović, direktor Udruge poslodavac­a u hotelijers­tvu Hrvatske (UPUHH). Napominje kako će se uspjeh ove sezone mjeriti po njenoj dužini, ako budemo u zelenom cijelo ljeto i posezonu možemo očekivati odlične rezultate.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U 2020. godini
hoteli su kad usporedimo sve vrste smještajni­h kapaciteta imali najveći pad dolazaka i noćenja
SHUTTERSTO­CK U 2020. godini hoteli su kad usporedimo sve vrste smještajni­h kapaciteta imali najveći pad dolazaka i noćenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia